Machinefabriek Heerbaart Hofleverancier

Machinefabriek Heerbaart in Hengelo (O) heeft kort voor de feestdagen het Predicaat Hofleverancier gekregen. Dit ter ere van het 100-jarig bestaan van de machinefabriek, die een uitstekende reputatie heeft als innovatief leverancier van kwaliteitsproducten voor de (petro)chemische, hydraulische en filterindustrie.

Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo overhandigt het Predicaat Hofleverancier aan directeur Floranck van Goethem van Machinefabriek Heerbaart. (Foto: Gemeente Hengelo)

Anton Heerbaart begon de machinefabriek in 1921 als een eenmanszaak in reparaties van kleine machines. De eerste jaren kwam het werk vooral van de kant van Heerbaarts oude werkgever Stork en de lokale industrie. Twee zonen, Toon en Fons, namen in de jaren 60 het directeurschap over.

In de jaren 70 trad de latere eigenaar van Machinefabriek Heerbaart, Karel Sterckel, in dienst als verkoper. Men begon toen met het maken van flenzen en fittingen voor de petrochemische- en olie-industrie. In de jaren 70 en 80 kwam de focus te liggen op de olie- en gasindustrie.

Olie- en gaswereld

In de jaren 80 nam Karel Sterckel 50% van de aandelen over van Toon Heerbaart, die toen stopte bij de machinefabriek. De basis werd uitgebreid en de positie binnen de olie- en gaswereld nam verder toe door de forse uitbreidingen in de branche. Machinefabriek Heerbaart kende klanten als Shell, Nam en Gasunie.

Begin jaren 90 kwam Jean Paul Sterckel, zoon van Karel, ook bij het bedrijf. Fons Heerbaart verkocht eind jaren 90 zijn 50% aandelen aan Jean Paul. Begin 2000 moest Karel Sterckel, vanwege ziekte, afstand doen van zijn aandelen. Hij overleed in 2006.

Door de alsmaar toenemende vraag werd in 2007 het perceel aan de Alfred Marshallstraat in Hengelo gekocht; een gunstige locatie, vlakbij de A1 richting Duitsland, uitstekend bereikbaar en met goede aansluitingen voor het transport van producten.
In 2018 verkocht Jean Paul Sterckel zijn aandelen aan Floranck van Goethem, die als adjunct-directeur bij Machinefabriek Heerbaart werkzaam was. In 2019 is de capaciteit van de fabriek fors uitgebreid om zo een verdere groei in de energiesector mogelijk te maken.

Energietransitie

De afgelopen 10 jaar is Machinefabriek Heerbaart een belangrijke speler in de energietransitie geworden en worden er producten gemaakt voor grote multinationals. Hun producten worden over de hele wereld toegepast in systemen waarin buitengewoon hoge eisen worden gesteld aan degelijkheid, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. Dergelijke systemen zijn bijvoorbeeld te vinden op booreilanden, in olie- en gaswinningsinstallaties op het land, in filterinstallaties, windmolens en (water)krachtcentrales.

Het succes van Heerbaart is mede te verklaren door de zorg die van oudsher wordt besteed aan het onderhouden van de relaties met de partners. Maar ook het moderne machinepark met meerdere computergestuurde machines draagt bij aan het succes. Hierin wordt voortdurend geïnvesteerd. Zo is vlak voor de jaarwisseling nog een order verstrekt aan Mazak, voor de levering van een Integrex e500HS x 3000. En bij Zeiss is een Accura 20/30/15 meetmachine besteld.

Behalve in machines investeert Machinefabriek Heerbaart ook heel bewust in mensen. De medewerkers volgen regelmatig relevante opleidingen. Zo blijven zij op de hoogte van de laatste technische ontwikkelingen, marktontwikkelingen en dragen zij bij aan het innovatieve karakter van de onderneming.

Hofleverancier

De Koning kan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 jaar bestaan (of een veelvoud van 25).

Vanzelfsprekend moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. In verband met de coronamaatregelen was de Commissaris van de Koning van Overijssel Andries Heidema niet aanwezig bij de uitreiking. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo overhandigde daarom het Predicaat Hofleverancier namens hem aan directeur Floranck van Goethem van Machinefabriek Heerbaart. Heidema zal in betere tijden een bezoek aan de Twentse machinefabriek brengen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Er staat een gemotiveerd team in het nieuwe bedrijfspand van Assink & Schipholt

26-09 In de Twentse metaalindustrie is Assink & Schipholt een bekende naam. Het bedrijf vierde…

Plaatbewerking

100-jarig Widenhorn benoemd tot hofleverancier

20-09 Widenhorn, specialist in productie- en productoptimalisatie voor plaatbewerking, heeft het predicaat Hofleverancier gekregen. Het…

Bedrijf en Economie

Verkeersbordenproducent J. Knieriem hofleverancier

12-04 J. Knieriem uit Goes, producent van verkeersborden en kentekenplaten, mag zich sinds 6 april…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X