Magneetscheider voor lithium batterijpoeder

De door Goudsmit Magnetics uit Waalre ontwikkelde roterende magneetscheider zorgt voor het metaalvrij maken van onder meer Lithium-ion poeder, bestemd voor accu’s en batterijen.

De automatisch reinigbare, roterende cleanflow magneet verwijdert ijzerdeeltjes en zwak-magnetische deeltjes vanaf 30 ųm uit anode en kathode batterijpoeder, zoals lithium.

De kwaliteit van kathode poeders zoals nikkel, cadmium en lithium moet optimaal zijn om de werking van een batterij te garanderen. Eventuele in het poeder aanwezige metaalvervuiling vermindert de kwaliteit van de materiaalmix en leidt ertoe dat een batterij een korte levensduur heeftDe automatisch reinigbare, roterende magneetscheider filtert metaaldeeltjes vanaf 30 µm uit het slecht stromende lithium poeder.

Lithium wordt gewonnen uit zoutmeren zoals het Salar de Atacama in Chili, waar zich enorme lithium houdende pekelreserves bevinden. Enkele grote producenten verwerken dit lithium tot een poeder dat dient als grondstof voor batterijen die bestemd zijn voor accu’s in onder meer elektrische auto’s, laptops en mobiele telefoons.

Werking

De magneetscheider bevat negen sterke, roterende magneetstaven die verhinderen dat het fijne  poeder als een brug op de staven blijft plakken. De roterende beweging zorgt ervoor dat het product niet blokkeert op de staven, zodat een goede ontijzering mogelijk is. Het contact met de magneet staven wordt zo optimaal. Dit is belangrijk omdat vooral zwak-magnetische deeltjes de magneetstaven moeten raken.

De pneumatisch bediende magneetstaven van Ø50 mm hebben een diep vangveld. Met een fluxdichtheid van 12.000 gauss op de staven kan de magneet naast ijzerdeeltjes ook paramagnetische deeltjes  afvangen als ijzeroxide en RVS. De magneetseparator is stofdicht en automatisch te reinigen. De in het systeem aanwezige kleppenkast voert de gevangen metaaldeeltjes ter plekke af.

Proces

De toenemende vraag naar accu’s voor onder meer laptops, telefoons en elektrische auto’s drijft de prijs van de in mijnen winbare grondstoffen omhoog. Dit geldt voor stoffen zoals nikkel, cadmium en lithium –de kathode poeders- en ook voor anode poeders zoals grafiet, carbon black of silica. Voor het uiteindelijk tot stand komen van lithium batterijen spelen magneten zowel in de winningsfase als tijdens de productiefase een belangrijke rol. De kwaliteit van een lithium ion batterij is afhankelijk van de zuiverheid van de grondstof. Ook voor het recyclen van dergelijke batterijen zijn magneten noodzakelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Automatisering

Magneetgrijper voor robots

21-10 De vernieuwde magneetgrijper van Goudsmit Magnetics dient voor het geautomatiseerd opnemen, neerzetten of positioneren…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X