Automatiseren zonder perslucht met magnetische E-gripper

Voor het tillen, heffen of plaatsen van ferromagnetische producten zoals plaatstaal in onder meer de automobiel- en staalverwerkende industrie, heeft Goudsmit Magnetics uit Waalre een elektrisch schakelbare magneetgrijper ontwikkeld. Dit systeem vereist geen perslucht en is een aanvulling op de huidige generatie pneumatisch aangestuurde magneetgrijpers.

De E-gripper houdt producten zoals staalplaat stevig vast op een relatief klein oppervlak en vereist geen omstelling bij wisselende productafmetingen.

De end-of-arm tool kan worden bevestigd aan robots en manipulatoren en houdt een eenmaal gegrepen staalplaat of ander product stevig op zijn plaats, ook tijdens pick and place handelingen. Het energiezuinige magneetsysteem is bi-stabiel uitgevoerd, zodat zelfs bij stroomuitval, een noodstop of storing de procesveiligheid gewaarborgd blijft. Het plug & play ontwerp heeft een laag energieverbruik en kostbare perslucht is overbodig; iets wat bij de huidige generatie magneetgrijpers wel nodig is. De gripper is mechatronisch geconstrueerd en bevat geen bewegende delen. Hij is slijtvast en heeft een lange levensduur van meer dan tien miljoen schakelingen.

Intelligente end-of-arm tool

De elektrisch schakelbare magneetgrijper is vanuit de marktvraag ontwikkeld. Gebruikers hebben niet altijd perslucht voorhanden en willen een veilig en betrouwbaar systeem voor automatiseringsprocessen. De magneetgrijper is uitgerust met een complete set sensoren, waaronder inductieve sensoren voor het detecteren van productaanwezigheid, maar ook Hall-sensoren voor het signaleren van de aan/uit-stand. Als het werkstuk verloren gaat door een botsing of om een andere reden, dan krijgt de PLC een realtime melding, zodat de lijnbesturing dienovereenkomstig kan reageren en het productieproces geen ernstige storing ondervindt. Bovendien is de E-gripper uitgerust met rondom zichtbare LED verlichting die de status van het systeem aangeeft met kleuren en lichtsignalen. Dit is handig voor operators.

Hoge productiviteit

De E-gripper heeft een snelle schakeltijd van 350 m/sec, wat resulteert in snelle cyclustijden. De magneetgrijper houdt producten zoals staalplaat stevig vast op een relatief klein oppervlak en vereist geen omstelling bij wisselende productafmetingen. De magnetische robotgrijper is een mechatronisch product zonder bewegende delen, waardoor er geen slijtage optreedt. Het enige slijtdeel is de friction ring die gemakkelijk verwisselbaar is en de levensduur van de gripper verlengt.

Eenvoudige inbedrijfstelling

De magneetgrijper is voorzien van schroefgaten aan de bovenzijde en eenvoudig te bevestigen aan een robotarm als end effector. De besturing wordt verzorgd door interne elektronica met geïntegreerde microprocessor en kan worden aangesloten met slechts één kabel voor ‘Power & Logic’. De handleiding bevat duidelijke montage-instructies, waardoor inbedrijfstelling snel en eenvoudig is.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Moeiteloos een staalplaat heffen

24-10 Het heffen van enkelvoudige staalplaten is bij dergelijke bedrijven nog vaak een complexe, tijdrovende…

Toeleveren

Onderhoudsvriendelijke palletiseermagneet bespaart robot en mankracht

06-07 De modulaire opbouw biedt gebruikers, zoals integrators, verpakkingsbedrijven, producenten van voedingsmiddelen of farmaceutische bedrijven…

Personeel en Opleiding

Inzetten op veiligheid tijdens heffen staalplaten

19-01 Elektro permanente magneten gebruiken een elektrische stroomimpuls om de magneet moleculair te inverteren. Deze…

Toeleveren

Magneetscheider voor lithium batterijpoeder

06-10 De kwaliteit van kathode poeders zoals nikkel, cadmium en lithium moet optimaal zijn om…

Werkplaatstechniek

Kolomzwenkkraan met bovengebouwde uitligger

16-06 Vergeleken met een conventionele kolomzwenkkraan kost het daarbij de bediener met dit type uitligger…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Werkplaatstechniek

Zelfborgende insteekhijsogen voor schroefdraadopnames

30-12 Het assortiment TüV gekeurde, zelfborgende insteekhijsogen van Mparts is weer uitgebreid. Ditmaal met een…

Automatisering

Magneetgrijper voor robots

21-10 De vernieuwde magneetgrijper van Goudsmit Magnetics dient voor het geautomatiseerd opnemen, neerzetten of positioneren…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema