Markeerrobot voor betere traceerbaarheid

3

Tebulo Industrial Automation presenteerde op de vakbeurs Aluminium (9-11 oktober in Düsseldorf) een markeerrobot om aluminium rollen eenvoudig te kunnen identificeren. Met behulp van deze markeerrobot kan relatief eenvoudig een uniek rolnummer op een rol aluminium of staal worden aangebracht, voor een betere traceerbaarheid en gegarandeerde kwaliteit.

Voordat de markeerrobot daadwerkelijk start met het aanbrengen van de gewenste markering, meet hij eerst de vlakheid van de rol. In geval van teveel ‘telescoping’, kan de markering immers niet worden aangebracht op de vlakke kant van de rol, maar wordt deze op de buitenzijde van het materiaal, in het haspelgat of op een eventueel aanwezige bindband aangebracht. Indien gewenst kan de markering zelfs op twee posities worden aangebracht, zodat het rolnummer zowel voor een kraandrijver als magazijnbediende makkelijk te lezen is tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Hete en koude rollen
De gewenste markering kan zijn een cijfer-, matrix- of barcode op het product zelf of op een sticker (ook wel label genoemd). Met name de hoeveelheid tekst die aangebracht dient te worden en de diameter van de rol, zijn uiteindelijk bepalend voor het selecteren van de meest optimale methode. Zowel hete als koude rollen aluminium of staal kunnen gemarkeerd worden. Voor koude rollen wordt inkt gebruikt. In geval van aluminium werkt deze markeerrobot met zwarte inkt als de rollen koud zijn en met zwarte verf als ze heet zijn. De zwarte hittebestendige verf heeft Tebulo in eigen beheer ontwikkeld. Deze kan probleemloos op rollen aluminium van 400-500° C worden aangebracht. Omdat het bij aluminium visueel niet zichtbaar is dat het materiaal extreem warm is, bestaat de mogelijkheid om de robot eerst een contactmeting te laten uitvoeren om de temperatuur te kunnen bepalen. Deze functionaliteit is optioneel. De markeerrobot wordt in alle gevallen in een eigen cel naast de productielijn opgesteld, na het station waar de aluminium rol is opgerold. Pas als een rol wordt aangeboden, komt de markeerrobot in actie. Per project wordt volledig op maat de juiste kop geselecteerd voor de markeerrobot. Zo kan worden gekozen uit verschillende markeerprincipes; van ‘single nozzle’ tot dotmatrix met 7 nozzles of zelfs 32 dots, ingeval van de inkt uitvoering. Al deze mogelijkheden zijn optioneel te combineren met de navolgende opties: een labelfunctie, een temperatuurmeting en/of een scanmogelijkheid. Ook de besturingssoftware voor bovengenoemde markeerrobot wordt door Tebulo in eigen huis op maat geschreven.

Facebook Comments