MATE nulpuntspansysteem dóór en vóór machine-operator

MATE Precision Tooling heeft met al haar kennis van inspannen een nieuw nulpuntspansysteem ontwikkeld. Het is dóór machine-operators gemaakt vóór machine-operators.

Momenteel is het MATE nulpuntspansysteem ontwikkeld voor de volgende 3 productgroepen: Het werkstukspansysteem DynoGrip; de basis DynoLock; de steunen DynoMount.

MATE heeft sinds 1962 als gereedschapsmaker van ponsgereedschap de knowhow hoe werkstukken moeten worden ingespannen. In al die jaren zijn er bijna tienduizend op maat gemaakte werkstukopspanoplossingen ontworpen om producten van hoge kwaliteit te kunnen produceren voor eindgebruikers.

Hoge standaard

Alle kennis en ervaring die hierbij is opgedaan, is gebruikt voor het nieuwe nulpuntspansysteem. Dat was een flinke uitdaging. Want om complexe hoogwaardige producten te kunnen produceren moet men zich kunnen meten aan de hoge standaard in de wereld van meer-assige freesmachines. Hiervoor is het volgende vereist: hoogwaardige meer-assige freesmachine met geavanceerde software; hoogwaardig precisiegereedschap, vakkundige machine-operator; stabiel nulpuntspansysteem.

Uitwisselbaar

Laatstgenoemde aspect – een stabiel nulpuntspansysteem – is van groot belang om aan deze hoge eisen te voldoen. Je hebt een systeem nodig dat dit in zich heeft en ook kan waarmaken. Met deze gedachte heeft MATE de lat hoog gelegd en het ‘MATE Quick Change Zero-Point 52/96 system’ ontworpen. Dit nulpuntspansysteem maximaliseert de klemkracht met minimale productlift in een compact en snel verwisselbaar modulair ontwerp, dat de instel-/omsteltijd en procesvariabiliteit reduceert. Hierbij is er rekening mee gehouden dat het ook uitwisselbaar is met de gangbare opspansystemen die in de huidige markt aanwezig zijn.

Twee patenten

Met alle eisen die MATE zichzelf heeft gesteld zijn zelfs twee patenten aangevraagd namelijk: de manier van klemmen en het aantrekken van de nulpuntspanklem op de basis.
Een van de twee is reeds erkend, de andere is nog in onderzoek. “En dat wil wat zeggen in een wereld die reeds zeer vooruitstrevend is”, aldus Holland Precision Tooling in Naarden, dat het nieuwe systeem kan leveren. “Met dit nulpuntspansysteem is er niet zomaar een systeem in de markt gezet, maar één dat echt anders is. Waar machine-operators weten wat goed is, zullen ze met het MATE nulpuntsysteem ervaren dat dit nog beter is dan wat ze hadden kunnen verwachten. Het is een echte ‘gamechanger’.”

Drie productgroepen

Momenteel is het nulpuntspansysteem ontwikkeld voor de volgende 3 productgroepen: Het werkstukspansysteem DynoGrip (13 uitvoeringen met 3 verschillende breedtes); de basis DynoLock (11 uitvoeringen in de vormen rond, vierkant en rechthoek); de steunen DynoMount (onderverdeeld in spantoren, verhoger, piramide en dubbele rechthoek met of zonder opspanbasis).

MATE heeft volgens HP Tooling bewezen in de twee jaar dat ze nu in deze markt aanwezig zijn, goed te kunnen aansluiten op de wensen en vragen voor speciaaloplossingen die uit de markt komen. “De kennis van het speciaalgereedschap en de speciaaloplossingen die ze bieden in het ponsgereedschap, kunnen ze snel en doeltreffend overbrengen in de wereld van de nulpuntspansystemen voor de 4- en 5-assige bewerkingscentra. MATE heeft reeds mooie oplossingen gemaakt en dat binnen doorlooptijden die zowel snel, doeltreffend en flexibel worden ervaren.”

Verder ontwikkelen

Voor de toekomst is MATE er alles aangelegen om een serieuze speler te zijn en blijven in de wereld van de verspaning. Al hun ontwikkelingskracht gaat er naar uit om een compleet nulpuntspansysteem in de markt te zetten, in alle facetten die ertoe doen. Daarbij ligt de grootste uitdaging in het verder ontwikkelen van het systeem in de richting van automatiseren en robotiseren. MATE Precision Technologies is decennia lang een ‘Global-player’ in de wereld van plaatwerkgereedschap voor OEM-ers als eindgebruikers en zal in de komende periode het nulpuntspansysteem verder uitrollen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mate stapt in verspaning met compact nulpuntklemsysteem

06-09 Mate is in 1962 gestart als een kleine verspanende onderneming en groeide snel door…

Verspanen

Nieuw vlaggenschip voor nulpuntspantechniek Schunk

06-11 De nieuwe nulpuntspanmodule Vero-S NSE3 138 en spantoren Vero-S NSE-T3 138 introduceert Schunk hebben…

Automatisering

Robotkoppeling voor belastingen tot 1.000 kg

23-08 Het automatisch beladen van machines biedt grote voordelen: zelfs bij de productie van kleine…

Verspanen

Vero S: Nulpuntspansysteem

14-07 Efficiënter, sneller, preciezer – het Vero-S nulpuntspansysteem. Met deze lijn zet Schunk de norm…

Automatisering

Kleine investering in referentiesysteem geeft grote tijdwinst

11-11 Begin dit jaar kocht Machinefabriek Heerbaart vijf pallets voor het kort daarvoor in gebruik…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?