Mazak introduceert krachtige en scherp geprijsde VCE-600

Als resultaat van een uitgebreid marktonderzoek, introduceert Mazak met de nieuwe VCE-600 een verticaal bewerkingscentrum dat ondanks een scherpe prijsstelling toch over krachtige specificaties beschikt. Het nieuwe bewerkingscentrum is geschikt voor een breed scala van toeleveranciers en OEM’s.

De VCE-600 van Mazak is een compacte en betaalbare bewerkingsmachine die geschikt is voor zowel zware verspaning als hogesnelheidsbewerkingen.

De nieuwe, betaalbare VCE-600 is uitgerust met een verscheidenheid aan functies en nieuwe technologieën die een hoge productiviteit en gebruiksgemak realiseren. De machine heeft compacte afmetingen van 2,9 m x 3,12 m x 3,14 m (h/b/d), die aantrekkelijk zijn voor ondernemers met een beperkt vloeroppervlak. De VCE-600 heeft een royale tafelafmeting van 1.300 mm x 600 mm met X-, Y- en Z-as verplaatsingen van 1.050 mm x 600 mm x 600 mm. Hiermee zijn voor deze compacte machine relatief grote componenten te bewerken.

Hoog koppel en toerental

Boven het werkgebied bevindt zich een spil met een maximaal toerental van 12.000 min-1, een vermogen van 18,5 kW en een koppel van 119,4 Nm. In het lage toerentalbereik levert de spil een uitzonderlijk koppel voor zware frees- en boorwerkzaamheden, terwijl de spil bij hoge snelheid een hoog vermogen genereert voor het bewerken van lichte materialen en het profileren van onderdelen.

De VCE-600 beschikt over een snelwissel-ATC met 24 posities, die geschikt is voor een maximale gereedschapsdiameter van 75 mm. Volgens Mazak neemt een gereedschapswissel slechts 1,9 seconden in beslag.  Om de toegang tot de ATC voor de operator te verbeteren, kan een optionele ATC-deur worden gespecificeerd om de insteltijden te verkorten.

Zware verspaning en hogesnelheidsbewerkingen

Verder heeft de nieuwe VCE-600 stijve lineaire rolgeleidingen op alle assen, die de machine in staat stellen zowel zware verspaning als hogesnelheidsbewerkingen uit te voeren. Dit wordt aangevuld met servomotoren met directe aandrijving op alle assen en volledig geslepen voorgespannen kogelomloopschroeven die een hoog niveau van precisie en repeteerbaarheid bieden. Mark Hall, European Group Product Manager, vertelt: “De nieuwe VCE-600 is de eerste in een nieuwe reeks van verticale CNC-bewerkingscentra die veel belangstelling zullen krijgen uit de sector.

Een van de grote voordelen van deze machine is de veelzijdigheid ervan. De machine heeft een groot werkbereik, een toonaangevende spindel en de nieuwe SmoothEz CNC-besturing die snel te programmeren is. Daarmee is de VCE-600 uitermate geschikt voor onderaannemers en werkplaatsen die een verscheidenheid aan werkstukken produceren.”

Ergonomisch en gebruiksvriendelijk

Om het gebruiksgemak te vereenvoudigen en insteltijden te verkorten, heeft Mazak verschillende ontwerpkenmerken geïntegreerd die zowel praktisch als ergonomisch vriendelijk zijn voor de operator. De VCE-600 is bijvoorbeeld ontworpen met een grote schuifdeur met een groot raam. Het grote raam biedt uitstekend zicht tijdens het bewerken. De gemakkelijk te openen enkele zijdeur stelt de operator in staat om onderdelen en gereedschap met één hand te plaatsen of te verwijderen terwijl hij met de andere hand de deur opent. Ook de nieuwe Mazatrol SmoothEz CNC-besturing zorgt voor veel gebruiksgemak en kortere insteltijden.

Mazatrol SmoothEz

De Mazatrol SmoothEz CNC-besturing heeft een intuïtief 15-inch touchscreen dat ‘Ez Operation’ kan bieden met de mogelijkheid te worden bediend als een smartphone of tablet. Het display kan eenvoudig worden aangepast aan de wensen van de gebruiker door de positionering van gegevens.

Voor ‘Ez Machining’ stelt Mazatrol SmoothEz klanten in staat om de Mazak Mazatrol-interface te gebruiken om programma’s te creëren, te controleren en te bewerken via een 3D-model van het werkstuk of als alternatief de volledige EIA/ISO-functionaliteit te gebruiken voor G-code-programmering – wat de gebruikers de grootst mogelijke flexibiliteit biedt.

Daarnaast biedt de SmoothEz ‘Ez Setup’ waarbij alle productiegegevens, zoals programma’s, opspanninginstellingen, machinemodellen, gereedschapsgegevens en coördinaatsystemen, door Smooth Project Manager kunnen worden gesynchroniseerd met SmoothCAM Ai. Met betrekking tot de SmoothEz zegt Hall: “Voor fabrikanten met een onderdelenproductie met een hoge mix en een laag volume is het van cruciaal belang dat we de insteltijden verkorten. Dit is waar de SmoothEz presteert met verschillende gebruiksvriendelijke functies die het gemakkelijk maken om snel naar productie te gaan.”

Gereed voor automatisering

Omdat automatisering op de werkvloer steeds gebruikelijker wordt, heeft Mazak de VCE-600 ontworpen met de mogelijkheid om laaddeuren aan de voor-, linker- of rechterkant te integreren voor robottoegang, terwijl optionele gereedschaps- en werkstukmeetsystemen zoals de Renishaw RTS en RMP60 schakelende taster geïntegreerd kunnen worden. Daarnaast is er een overvloed aan optionele extra’s leverbaar om aan de behoefte van de eindgebruiker te voldoen.

Dit omvat een ATC met 30 of 48 posities, een selectie gereedschapsmeting, instelling- en breukdetectiepakketten, pakketten voor spaan- en koelvloeistofbeheer, plus essentiële automatiseringsopties zoals automatische deuropening, robotinterface en hydraulische of pneumatische opspanvoorbereiding. De machine kan ook worden gespecificeerd met vierde aseenheden voor extra flexibiliteit.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mazak toont zes machines live onder spaan

07-09 Één van de machines onder spaan is een nieuw twee-assig draaicentrum dat is ontwikkeld…

Plaatbewerking

Mazak denkt mee met de realiteit van de klant

17-08 Bij Mazak is Tim Depijpere geen onbekend gezicht. Hij werkte er eerder al 6…

Verspanen

Mazak steekt alle energie in Open House in Leuven

20-06 Mazak richt zich volledig op het eigen Open House in Leuven, waar de specialist…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Mazak lanceert compacte buislaser FG-220

11-05 Het gebruik van deze machine verbetert volgens Mazak de productiviteit van het snijden van…

Plaatbewerking

Mazak opent European Technology Center Laser in Milaan

19-04 De nieuwe faciliteit beschikt over een grote showroom waar een selectie van de nieuwste…

Plaatbewerking

Mazak lanceert lasersnijmachine Optiplex 3015 NEO

09-03 De machine past automatisch de straaldiameter aan om verschillende materialen optimaal te snijden en…

Automatisering

Mazak introduceert flexibele cobotautomatisering

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X