Mazak promoot verspaning onder ECP-studenten

Mazak heeft begin juni in het democentrum in Houten een aantal interessante lessen voor leerlingen van het ECP (ExpertiseCentrum Precisietechnologie) georganiseerd. Zij mochten onder andere zelf een werkstuk programmeren en verspanen met een Mazak Quick Turn 350MY.

De studenten van het ECP ExpertiseCentrum Precisietechnologie kregen in het democentrum van Mazak een interessant programma voorgeschoteld.

Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met als voornaamste doel het promoten van het vak verspanen en precisietechniek. Mazak ondersteunt dit initiatief en heeft daarom twee informatieve en interactieve dagen samengesteld. “Het promoten van verspaning en precisietechniek onder jongeren staat hoog op onze agenda. Daarom hebben we onze demoruimte beschikbaar gesteld voor studenten van het ECP. Met een aantal interessante gastlessen en een live demonstratie op een high-end CNC-draaimachine met productautomatisering, hebben we de mogelijkheden en kansen binnen de hedendaagse productietechniek laten zien”, vertelt Hugo Verlaak, Sales Manager bij Mazak.

De eerste dag stond in het teken van kennisoverdacht. De studenten werd een kijkje in het uitgebreide machineportfolio van Mazak gegeven. Bewerkingstechnieken zoals draaien, frezen, multitasking en 3D-metaalprinten kwamen aan bod, waarbij vooral het multitasken en het 3D-metaalprinten tot de verbeelding spraken. Met de verkregen informatie kregen de studenten vervolgens de opdracht een geschikte bewerkingsmachine uit te zoeken voor het bewerken van een bepaald onderdeel. “Bij deze opdracht komt al veel vakkennis kijken.

Om de juiste machine uit te zoeken moet je weten wat voor bewerkingen nodig zijn, hoeveel gereedschappen er hierbij aan te pas komen, of de machine een overnamespil nodig heeft om tweezijdig te bewerken en ga zo maar door. Het was leuk om te zien dat de studenten ondanks de korte informatieronde toch met goede machinekeuzes kwamen”, aldus Verlaak.

Verspanen kan niet zonder meten

Na een informatieve ochtend met presentaties over de mogelijkheden van moderne bewerkingsmachines, kregen de studenten ‘s middags een gastles van Andes Meettechniek, importeur en dealer van Trimos, Wyler en Sylvac. Meettechniek is binnen de verspaning en precisietechniek ontzettend belangrijk geworden. Eisen op het gebied van maat- en oppervlaktenauwkeurigheid zijn enorm toegenomen. Andes Meettechniek liet de studenten zien hoe digitale meetmiddelen en het digitaal opslaan van de meetgegevens onderdeel zijn van een hedendaagse productieproces. Daarbij draait het om eenvoudig, betrouwbaar en snel meten.

Het onderdeel dat door de studenten van het ECP is geprogrammeerd en geproduceerd.

Het onderdeel dat door de studenten van het ECP is geprogrammeerd en geproduceerd.

Zelf programmeren en verspanen

De tweede dag werden de studenten echt aan het werk gezet in de demoruimte. Na een korte instructie gingen ze aan de slag met het programmeren van een uitdagend werkstuk. Bewerkingsstrategieën, gereedschappen, simulatie, alles kwam aan bod. Na het programmeren werd de Mazak QuickTurn 350MY met productautomatisering ingeschakeld om de onderdelen ook daadwerkelijk te verspanen.

“Mazak heeft een prachtig programma neergezet om de studenten kennis te laten maken met moderne verspaningstechnologie. Door te laten zien hoe mooi, uitdagend en hightech de maakindustrie is, kunnen we jongeren enthousiast maken voor de techniek en het groeiende tekort aan vakmensen terugdringen”, zegt Arjan van Wijngaarden, Programmamanager bij ECP. Het ExpertiseCentrum Precisietechnologie is twee jaar geleden opgericht met steun van OOM en Koninklijke Metaalunie.

Door promotor te zijn van het vak verspanen en precisietechniek zet het ECP het vak op de kaart. Dit door er in samenwerking met Metalent mede voor te zorgen dat er kwalitatief goed, eigentijds en hybride onderwijs plaatsvindt in Zuid-Holland voor zowel beginnende beroepsbeoefenaars als werknemers.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mazak toont nieuwe CNC voor buissnijden

10-04 De FT-150 Fiber kan ronde, vierkante en rechthoekige buizen snijden met een diameter tot…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Verspanen

Grootschalige investeringen leiden bij Mazak tot efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid

14-06 Mazak organiseerde medio april een event voor de internationale vakpers om het laatste nieuws…

Verspanen

Mazak reduceert CO2-uitstoot via machinegebruiker

11-04 “Het klimaatakkoord geeft op dit moment nog geen exacte richtlijnen specifiek voor de werktuigmachine…

Verspanen

Nieuw hoofdkantoor Mitutoyo Benelux feestelijk geopend

19-12 Mitutoyo zet met de ingebruikname van het nieuwe hoofdkantoor een belangrijke stap in de…

Plaatbewerking

Snijsnelheid én snijkwaliteit op topniveau

14-12 Toen de industrie overschakelde van CO2-lasers naar fiberlasers voor hogere snijsnelheden en lagere bedrijfskosten,…

Verspanen

Open House Mazak rijk aan machines, automatisering en digitalisering

30-11 “Ondanks dat we een aantal nieuwe machinemodellen presenteren, zijn de grootste ontwikkelingen tegenwoordig te…

Automatisering

Samenwerking RoboJob en Kumatech bij Mazak

23-11 Wie door Mazak als exposant wordt uitgenodigd, zet alles op alles om het beste…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV