Mazak promoot verspaning onder ECP-studenten

Mazak heeft begin juni in het democentrum in Houten een aantal interessante lessen voor leerlingen van het ECP (ExpertiseCentrum Precisietechnologie) georganiseerd. Zij mochten onder andere zelf een werkstuk programmeren en verspanen met een Mazak Quick Turn 350MY.

De studenten van het ECP ExpertiseCentrum Precisietechnologie kregen in het democentrum van Mazak een interessant programma voorgeschoteld.

Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met als voornaamste doel het promoten van het vak verspanen en precisietechniek. Mazak ondersteunt dit initiatief en heeft daarom twee informatieve en interactieve dagen samengesteld. “Het promoten van verspaning en precisietechniek onder jongeren staat hoog op onze agenda. Daarom hebben we onze demoruimte beschikbaar gesteld voor studenten van het ECP. Met een aantal interessante gastlessen en een live demonstratie op een high-end CNC-draaimachine met productautomatisering, hebben we de mogelijkheden en kansen binnen de hedendaagse productietechniek laten zien”, vertelt Hugo Verlaak, Sales Manager bij Mazak.

De eerste dag stond in het teken van kennisoverdacht. De studenten werd een kijkje in het uitgebreide machineportfolio van Mazak gegeven. Bewerkingstechnieken zoals draaien, frezen, multitasking en 3D-metaalprinten kwamen aan bod, waarbij vooral het multitasken en het 3D-metaalprinten tot de verbeelding spraken. Met de verkregen informatie kregen de studenten vervolgens de opdracht een geschikte bewerkingsmachine uit te zoeken voor het bewerken van een bepaald onderdeel. “Bij deze opdracht komt al veel vakkennis kijken.

Om de juiste machine uit te zoeken moet je weten wat voor bewerkingen nodig zijn, hoeveel gereedschappen er hierbij aan te pas komen, of de machine een overnamespil nodig heeft om tweezijdig te bewerken en ga zo maar door. Het was leuk om te zien dat de studenten ondanks de korte informatieronde toch met goede machinekeuzes kwamen”, aldus Verlaak.

Verspanen kan niet zonder meten

Na een informatieve ochtend met presentaties over de mogelijkheden van moderne bewerkingsmachines, kregen de studenten ‘s middags een gastles van Andes Meettechniek, importeur en dealer van Trimos, Wyler en Sylvac. Meettechniek is binnen de verspaning en precisietechniek ontzettend belangrijk geworden. Eisen op het gebied van maat- en oppervlaktenauwkeurigheid zijn enorm toegenomen. Andes Meettechniek liet de studenten zien hoe digitale meetmiddelen en het digitaal opslaan van de meetgegevens onderdeel zijn van een hedendaagse productieproces. Daarbij draait het om eenvoudig, betrouwbaar en snel meten.

Het onderdeel dat door de studenten van het ECP is geprogrammeerd en geproduceerd.

Het onderdeel dat door de studenten van het ECP is geprogrammeerd en geproduceerd.

Zelf programmeren en verspanen

De tweede dag werden de studenten echt aan het werk gezet in de demoruimte. Na een korte instructie gingen ze aan de slag met het programmeren van een uitdagend werkstuk. Bewerkingsstrategieën, gereedschappen, simulatie, alles kwam aan bod. Na het programmeren werd de Mazak QuickTurn 350MY met productautomatisering ingeschakeld om de onderdelen ook daadwerkelijk te verspanen.

“Mazak heeft een prachtig programma neergezet om de studenten kennis te laten maken met moderne verspaningstechnologie. Door te laten zien hoe mooi, uitdagend en hightech de maakindustrie is, kunnen we jongeren enthousiast maken voor de techniek en het groeiende tekort aan vakmensen terugdringen”, zegt Arjan van Wijngaarden, Programmamanager bij ECP. Het ExpertiseCentrum Precisietechnologie is twee jaar geleden opgericht met steun van OOM en Koninklijke Metaalunie.

Door promotor te zijn van het vak verspanen en precisietechniek zet het ECP het vak op de kaart. Dit door er in samenwerking met Metalent mede voor te zorgen dat er kwalitatief goed, eigentijds en hybride onderwijs plaatsvindt in Zuid-Holland voor zowel beginnende beroepsbeoefenaars als werknemers.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Aarts Montagetechniek kiest voor jong gebruikte CO2-laser

14-06 Aarts Montagetechniek ontwikkelt en produceert werktuigbouwkundige installaties in de breedste zin van het woord.…

Verspanen

Ontworpen voor maximale productiviteit

10-07 Mazak introduceert een nieuwe buislaser die speciaal is ontworpen voor het met hoge snelheid…

Plaatbewerking

Staalidee leert lasersnijden met hulp op afstand

28-04 Het installeren van een lasersnijmachine is in deze tijden van verplicht afstand houden best…

Automatisering

RoboJob bereikt mijlpaal in Duitsland

02-12 Deze maand zal RoboJob een installatie in Duitsland afronden die een mooie mijlpaal betekent…

Verspanen

Werkstukken snel en nauwkeurig opgespannen

27-11 Machinefabriek Bex in Wessem maakt flinke stappen in automatisering en digitalisering om efficiënter te…

Automatisering

Simple-CAM, nieuw CNC programmeersysteem

20-11 Het CNC Instructie Buro introduceert het nieuwe Simple-CAM pakket voor CNC-draaien en CNC-frezen. Met…

Verspanen

Mazak toont nieuwe instap 5-asser op open huis

20-11 Mazak toont tijdens het open huis in Leuven de nieuwe 5-assige freesmachine CV5-500. Deze…

Featured

Eigen lasersnijmachine ontzorgt Hostma

13-11 Als er eens iets fout ging bij het kanten of het lassen, dan kon…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X