Mazak toont nieuwe instap 5-asser op open huis

Mazak toont tijdens het open huis in Leuven de nieuwe 5-assige freesmachine CV5-500. Deze machineprimeur van de EMO is daar op 26, 27 en 28 november onder spaan te zien. De nieuwe CV5-500 is een voor de Europese markt ontwikkeld model en het nieuwe instapmodel van Mazak voor verspaners die de stap naar 5-assig simultaan verspanen willen maken.

“De CV5-500 is tot stand gekomen na brainstormsessies met alle verkopers in Europa. Hierdoor hebben we een 5-assige machine die aansluit op wat verspaners hier verwachten”, zegt Hugo Verlaak, sales manager Benelux. Mazak bouwt de 5-asser in de fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Door slim gebruik te maken van bestaande hoogwaardige componenten uit andere machines én met optiepakketten te werken, slaagt de Japanse machinebouwer erin om de machine tegen een scherpe prijs in de markt te zetten, zonder concessies op kwaliteit en stabiliteit te doen. “Dit is de ideale machine voor niet alleen start-ups”, meent Hugo Verlaak. “Ook voor toeleveranciers en job shops die 5-assig willen frezen met een stabiele machine.”

Stijve portaalconstructie
De veelzijdige 5-assige machine heeft een zeer stijve portaalconstructie, met daaronder een Sankyo trunnion type tafel met rolgeleidingen. De B-as van deze tafel heeft een extra steunlager voor meer stabiliteit. Deze B-as heeft een bereik van 220 graden en de C-as van 360 graden. De tafel beweegt in de Y-richting onder de brug door. Dat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid en een compacte machine, die slechts 2300 bij 2790 mm meet. Dankzij de constructie van de spanentransporteur kan de machine ook dicht tegen een wand worden geplaatst. De transporteur kan namelijk aan de voorkant onder de machine vandaan worden gehaald. Daardoor worden belangrijke componenten voor onderhoud goed toegankelijk.

Dynamisch en stijf
De CV5-500 is voorzien van een nieuw ontworpen constructie voor de freesspindel, zodat zelfs in de uiterste stand van de Z-as de stijfheid hoog blijft. De standaard spindel voor de 5-asser maakt maximaal 12.000 omwentelingen per minuut en levert een piekvermogen van 18,5 kW en een maximaal koppel van 119,4 Nm. Optioneel levert Mazak een 18.000 toerenspindel. Deze wordt gecombineerd met gekoelde kogelomloopspindels in de X-, Y- en Z-as voor extra thermische stabiliteit. De ijlgang in de X_, Y-, en Z-as bedraagt 36 m/min, wat garant staat voor snelle bewegingen en kortere cyclustijden. De CNC-machine kan werkstukken tot Ø500 mm x 320 mm hoog 5-assig simultaan frezen. Het maximale gewicht dat de tafel kan dragen, is 200 kg. De nauwkeurigheid wordt verder verbeterd doordat Mazak het Thermal Shield systeem toegepast. Dit zorgt voor automatische compensatie als de temperatuur in de machine verandert.

Klaar voor automatisering
De nieuwe 5-asser kan relatief eenvoudig geautomatiseerd worden. Hiervoor is een schuifdeur aan de zijkant leverbaar. Hugo Verlaak vindt dit zeker voor de Benelux-markt belangrijk. “De machine is zo ontworpen dat opties voor de automatisering naderhand nog ingebouwd kunnen worden.” Dat betekent dat bedrijven de investering kunnen spreiden; een passend automatiseringsconcept kan eventueel in een later stadium geplaatst worden. Voor automatisering levert Mazak robot interfaces evenals hydrauliek en pneumatiek door de tafel voor opspangereedschappen. Mazak levert op de CV5-500 standaard een gereedschapmagazijn met 30 plaatsen, optioneel 48. De dubbele arm van de ATC-unit wisselt de gereedschappen in 1,3 seconden. De gereedschappen kunnen via een speciale laaddeur aan de zijkant tijdens het bewerken gewisseld worden. De machine wordt geleverd met de SmoothX besturing, de speciale 5-assige versie van de Smooth Technology. De CV5-500 is onder spaan te zien tijdens het open huis van Mazak Benelux in Leuven, van 26 – 28 november, telkens van 14.00 tot 21.00 uur. Aanmelden kan hier.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Plaatbewerking

Nieuw Technology Center in Enschede onderstreept ambities Bodor Laser

20-09 Met het Technology Center, dat geheel gewijd is aan de fiberlasers van Bodor, heeft…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?