Mazak toont nieuwe instap 5-asser op open huis

Mazak toont tijdens het open huis in Leuven de nieuwe 5-assige freesmachine CV5-500. Deze machineprimeur van de EMO is daar op 26, 27 en 28 november onder spaan te zien. De nieuwe CV5-500 is een voor de Europese markt ontwikkeld model en het nieuwe instapmodel van Mazak voor verspaners die de stap naar 5-assig simultaan verspanen willen maken.

“De CV5-500 is tot stand gekomen na brainstormsessies met alle verkopers in Europa. Hierdoor hebben we een 5-assige machine die aansluit op wat verspaners hier verwachten”, zegt Hugo Verlaak, sales manager Benelux. Mazak bouwt de 5-asser in de fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Door slim gebruik te maken van bestaande hoogwaardige componenten uit andere machines én met optiepakketten te werken, slaagt de Japanse machinebouwer erin om de machine tegen een scherpe prijs in de markt te zetten, zonder concessies op kwaliteit en stabiliteit te doen. “Dit is de ideale machine voor niet alleen start-ups”, meent Hugo Verlaak. “Ook voor toeleveranciers en job shops die 5-assig willen frezen met een stabiele machine.”

Stijve portaalconstructie
De veelzijdige 5-assige machine heeft een zeer stijve portaalconstructie, met daaronder een Sankyo trunnion type tafel met rolgeleidingen. De B-as van deze tafel heeft een extra steunlager voor meer stabiliteit. Deze B-as heeft een bereik van 220 graden en de C-as van 360 graden. De tafel beweegt in de Y-richting onder de brug door. Dat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid en een compacte machine, die slechts 2300 bij 2790 mm meet. Dankzij de constructie van de spanentransporteur kan de machine ook dicht tegen een wand worden geplaatst. De transporteur kan namelijk aan de voorkant onder de machine vandaan worden gehaald. Daardoor worden belangrijke componenten voor onderhoud goed toegankelijk.

Dynamisch en stijf
De CV5-500 is voorzien van een nieuw ontworpen constructie voor de freesspindel, zodat zelfs in de uiterste stand van de Z-as de stijfheid hoog blijft. De standaard spindel voor de 5-asser maakt maximaal 12.000 omwentelingen per minuut en levert een piekvermogen van 18,5 kW en een maximaal koppel van 119,4 Nm. Optioneel levert Mazak een 18.000 toerenspindel. Deze wordt gecombineerd met gekoelde kogelomloopspindels in de X-, Y- en Z-as voor extra thermische stabiliteit. De ijlgang in de X_, Y-, en Z-as bedraagt 36 m/min, wat garant staat voor snelle bewegingen en kortere cyclustijden. De CNC-machine kan werkstukken tot Ø500 mm x 320 mm hoog 5-assig simultaan frezen. Het maximale gewicht dat de tafel kan dragen, is 200 kg. De nauwkeurigheid wordt verder verbeterd doordat Mazak het Thermal Shield systeem toegepast. Dit zorgt voor automatische compensatie als de temperatuur in de machine verandert.

Klaar voor automatisering
De nieuwe 5-asser kan relatief eenvoudig geautomatiseerd worden. Hiervoor is een schuifdeur aan de zijkant leverbaar. Hugo Verlaak vindt dit zeker voor de Benelux-markt belangrijk. “De machine is zo ontworpen dat opties voor de automatisering naderhand nog ingebouwd kunnen worden.” Dat betekent dat bedrijven de investering kunnen spreiden; een passend automatiseringsconcept kan eventueel in een later stadium geplaatst worden. Voor automatisering levert Mazak robot interfaces evenals hydrauliek en pneumatiek door de tafel voor opspangereedschappen. Mazak levert op de CV5-500 standaard een gereedschapmagazijn met 30 plaatsen, optioneel 48. De dubbele arm van de ATC-unit wisselt de gereedschappen in 1,3 seconden. De gereedschappen kunnen via een speciale laaddeur aan de zijkant tijdens het bewerken gewisseld worden. De machine wordt geleverd met de SmoothX besturing, de speciale 5-assige versie van de Smooth Technology. De CV5-500 is onder spaan te zien tijdens het open huis van Mazak Benelux in Leuven, van 26 – 28 november, telkens van 14.00 tot 21.00 uur. Aanmelden kan hier.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Positieve energie vult beurshallen van EMO Milano

06-10 Vergeleken met zes jaar geleden, toen de EMO ook in Milaan werd georganiseerd, was…

Verspanen

Mazak zet automatisering in spotlight op EMO

22-09 De Mazak-stand op EMO 2021 zal zich richten op technologie die bewerkingsmachine sneller, productiever,…

Verspanen

Nieuwe (EMO Milano 2021) editie VerspaningsNieuws

16-09 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Verspanen

DMG Mori neemt voorschot op EMO Milano

14-09 Maar liefst 25 machines uit het brede portfolio van DMG Mori zullen tijdens de…

Verspanen

EMO loopt als rode draad door nieuwe editie VerspaningsNieuws

30-07 Nog een maand tot de deadline (vrijdag 3 september 2021) en de nieuwe editie…

Verspanen

Mazak promoot verspaning onder ECP-studenten

08-07 Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met als voornaamste…

Verspanen

Europese werktuigmachinebouw optimistisch

28-06 De producenten van werktuigmachines zijn hard geraakt door de Covid-19 crisis. Een terugkeer naar…

Verspanen

Nieuwe editie VerspaningsNieuws

22-06 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X