Meer productie met modulair meerspillig tappen

0

Koese Engineering in Winterswijk brengt een nieuwe modulair tapsysteem op de markt. Het bedrijf speelt hiermee in op de trend dat de series kleiner worden en de productvariatie groter.

 

“Dat vraagt om flexibiliteit”, vertelt Kees Koese, die met zijn bedrijf al meer dan 25 jaar meerspillige koppen voor kleine steekmaten produceert. De bewerkingen zijn meerspillig tappen, meerspillig boren, meerspillig ruimen en meerspillig schroeven.

Vier varianten
Nu heeft Koese een flexibel en modulair systeem voor meerspillig tappen ontwikkeld, waarmee aan de eisen van de huidige markt wordt voldaan. Deze modulaire tapkoppen zijn voorlopig leverbaar in vier varianten: twee 8-spillige tapkoppen en twee 16-spillige tapkoppen (allebei leverbaar met een bereik 1 van M1.4 tot en met M5 en een bereik 1 van M4 tot en met M12).

Met deze tapkoppen kunnen verschillende schroefdraden in één bewerking tegelijk worden getapt. De tapgaten mogen dicht bij elkaar liggen. De eenmalige aanmaak van een geleideblok met het patroon van het te tappen patroon volstaat en binnen 30 minuten kan er worden omgebouwd naar een nieuw patroon. Andere kenmerken zijn: gedwongen spoed door de leispindel en verschillende bouwvormen mogelijk. De tapkoppen zijn betrouwbaar en hebben een lange levensduur. Koese verhuurt ook een machine die van deze tapkoppen is voorzien. Kees Koese: “Dit kan interessant zijn, als er maar een eenmalige serie getapt hoeft te worden. Maar ook hebben wij de mogelijkheid een klant volledig te ontzorgen door de werkzaamheden geheel over te nemen: de producten worden dan door ons bewerkt en geheel gereinigd terug geleverd.”

Koese tappen