Met een 5-asser verdien je geld

Het Hartford 5A 65EF 5-assig bewerkingscentrum is in de standaardversie al een complete machine, waarmee verspanende bedrijven hun productiecapaciteit flink kunnen opvoeren. Promas heeft een jaar na de introductie dan ook al meerdere bewerkingscentra geïnstalleerd bij Nederlandse verspaners. Een van deze bedrijven is AMU Freestechniek. In Udenhout staat nummer 6 van dit type van Hartford.

Een 3-assige machine is voldoende. We kunnen zonder 5-asser, zo zei Ronald van Amelsvoort vijf jaar geleden nog toen hij het eerste nieuwe bewerkingscentrum kocht. Sinds kort staat bij AMU Freestechniek een 5-asser, de Hartford 5A 65EF. “Als je geld wilt verdienen, is zo’n 5-asser beter. Het bewerken van vijf kanten gaat nu in één flow door. Ik heb wel altijd gezegd dat een 3-asser voldoende is, maar het kost extra tijd. Je bent constant aan het omspannen. Met deze 5-asser creëren we ruimte in de productie, extra capaciteit. De machine draait en wij werken aan de 3-assers. Dan verdien je het geld voor de investering terug.” Dat het iets langer heeft geduurd voordat hij de nieuwe Hartford machine werd gekocht, heeft te maken met de verhuizing naar een groter bedrijfspand, eerder dit jaar. Ronald gaat het liefst stap voor stap te werk. Dat geldt ook voor de robot die Promas aan de 5-asser heeft gekoppeld. ’s Nachts gaan machine en robot nog uit. “Ik wil geen risico lopen in het begin.”

Gebruiksvriendelijke besturing
Dat z’n eerste 5-asser het nieuwe bewerkingscentrum van Hartford is geworden, is niet verwonderlijk voor wie Ronald kent. Het is nummer 6 van dit nieuwe type, dat Hartford pas vorig jaar op de EMO 2017 heeft geïntroduceerd. “De liefde voor Hartford is groot”, geeft Ronald toe. Ook z’n andere drie machines zijn Hartford bewerkingscentra. “Het illustreert ook de verstandhouding met Promas. Als er problemen zijn, lossen zij ze op.” De versie die bij AMU in Udenhout staat, is een vrij complete uitvoering van de Hartford 5A E65. Een gereedschapmagazijn met 60 posities, breukdetectie met laser, hogedruk koeling (20 bar, 45 en 70 bar zijn opties) én de nieuwe Hartrol-besturing, waarmee de Taiwanese machinebouwer de machine klaar maakt voor het Industrie 4.0 tijdperk. “De bediening doet eigenlijk aan een smartphone denken, zo eenvoudig is deze.” De verschillende apps in de besturing staan allemaal in verbinding met elkaar. Wil je je gereedschappen controleren op breuk, kan dit via de app eenvoudig aangegeven worden waarna de besturing zelf het programma daarvoor schrijft. “Hoewel ik alles via CADCAM programmeer, vind ik de besturing erg gebruiksvriendelijk. Zo zeer, dat ik denk dat ik de volgende Hartford ook met deze besturing kies.”

Promas-Amu-Freestechniek-Ronald-Sascha-02

Ronald van Amelsvoort samen met dochter Sascha bij het nieuwe Hartford 5-assige bewerkingscentrum.

Tijdwinst
Wat voor AMU Freestechniek vooral telt, is natuurlijk de nauwkeurigheid waarmee de Hartford freest. “De machine is heel nauwkeurig; zonder moeite frees je op een honderdste nauwkeurig.” Daarnaast is voor de toeleverancier van fijnmechanische onderdelen de productie die van de machine afkomt doorslaggevend. Zeker in combinatie met de robot levert de Hartford bij het maken van kleine, repeterende series, veel tijdwinst op. Series van 10 stuks, mits repeterend, freest Ronald overdag onbemand; zelfs als ze een cyclustijd van 10 minuten hebben. “Je moet dan even investeren in de programmeren van de robot, maar bij repeterend werk verdien je die tijd terug.” Nu de 5-asser er staat, zoekt hij naar manieren om slimmer te werken. Zo wil hij veel meer gaan bewerken vanuit één standaardafmeting. Tot nog toe stemt hij de afmetingen van het ruwe materiaal af op het product. Omdat de bewerking op de 5-asser zo snel gaat, wordt het aantrekkelijk om kleinere werkstukken uit een iets groter uitgangsformaat te frezen. Hij kan dan meerdere producten door elkaar heen produceren zonder de lades van de robotcel hoeven aan te passen. “De iets langere freestijd haal ik er wel uit doordat ik meer verschillende producten door elkaar kan maken. Dankzij de Hartford heb ik daar nu de capaciteit voor.” Met dergelijke slimmigheden wil hij het spindelrendement, dat bij AMU Freestechniek al op 48% ligt, verder opvoeren.

Pink Lady
Er blijft één vraag over: waarom is de groene bies aan rechterkant van de deur vervangen door een likje roze lak. Pink Lady? “Mijn dochters wilden eigenlijk al dat mijn tweede machine roze werd. Dat heb ik altijd tegengehouden. Deze roze band hebben ze geregeld zonder dat ik het wist”, lacht de metaalondernemer. Hij heeft er geen spijt van. “Klanten en andere mensen die hier komen, reageren er ontzettend positief op. Iedereen praat erover.” En dus praten ze ook over de Hartford 5-asser van AMU Freestechniek.

CNC Precision: declarabele spindeluren maken
Ook bij CNC Precision in Best staat de nieuwe Hartford 5A 65 EF, samen met een robotlaadsysteem van Promas. Voor een fijnmechanisch bedrijf dat een goed jaar bezig is, is de investering in een 5-assig bewerkingscentrum een grote stap. Toch hebben Patrick Swinkels en Peer Deijnen, de eigenaren van CNC Precision in Best, nog voor de officiële introductie de nieuwe Hartford 5A 65 EF gekocht. “Producten die we eerst in zeven opspanningen maakten, maken we nu in twee.” Peer Deijnen en Patrick Swinkels frezen uiteenlopende onderdelen voor de machinebouw, hightech- en agroindustrie.

 

Promas-CNC-Precision-Hatford

Peer Deijnen en Patrick Swinkels: de eerste drie weken heeft de Hartford 5A 65 EF 330 spindeluren gemaakt.

 

Veel uren werken vinden ze niet erg. “Maar we maken ook series. Vaak zijn het korte bewerkingen, anderhalve minuut. Dan sta je op een 3-asser de hele dag aan de klem te trekken”, zegt Patrick. In de versie met de eigen Hartrolbesturing is het een 4+1 machine. Hartford bouwt de machine ook met Heidendain-besturing in een uitvoering van 5-assig simultaan frezen. Voor CNC Precision volstaat vijfvlaksbewerking. Promas heeft de machine met een robotlaadsysteem geautomatiseerd. “We kunnen tot 120 producten onbemand maken. Dat brengt enorm veel rust”, zegt Peer. De eerste drie weken heeft de combinatie zo’n 330 spindeluren gemaakt. “Dat zijn de uren die je kunt factureren”, vult Patrick aan.

Simac Masic & TSS: kortere doorlooptijd
Ook bij Simac Masic & TSS in Heerlen draait de Hartford 5A 65 EF inmiddels volop mee in de productie. Simac bouwt onder andere inspectiemachines voor de farmaceutische industrie.

Promas-Hub-Bongers-Simac-Masic

Hub Bongers bij de nieuwe Hartford 5A 65 EF. Dankzij de 5-asser kan men méér onderdelen voor de eigen machinebouw zelf frezen.

“We willen bepaalde kritische onderdelen van deze machines in eigen huis maken. Dan kunnen we op het laatste moment nog designwijzigingen doorvoeren. Time to market wordt dan korter”, zo motiveert Hub Bongers, manager technical operations, de reden om de Hartford 5A 65 EF te kopen. De snelheid, het gemak en de stabiliteit van de machine zijn opvallend, zegt hij. Hub Bongers geeft het voorbeeld van een kunststofproduct waarin 2400 gaatjes van elk 0,7 mm moeten worden geboord. Op de oude machine vergde dat een hele dag; op de Hartford 5A is dit in een halve dag klaar. “Door de stabiliteit kunnen we met hogere aanzetten en toerentallen werken, nog afgezien van de mogelijkheid van de vijf assen waardoor we minder vaak hoeven om te spannen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Super flexibel met functionele automatisering

24-03 Hij heeft zijn bedrijf 8 jaar geleden opgericht en is begonnen met één machine…

Verspanen

Hedelius ontwikkelt Tiltenta met groot werkbereik

14-12 Hedelius heeft de flexibel inzetbare Tiltenta-serie uitgebreid met de Tiltenta 11. Dit nieuwe bewerkingscentrum…

Verspanen

Mondkapje verplicht op huisshow Hedelius

16-09 De Duitse werktuigmachinefabrikant Hedelius houdt ondanks corona dit jaar toch een huisshow. Wel is…

Plaatbewerking

Tuwi heeft primeur met open huis in coronatijd

09-09 Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land, is er…

Plaatbewerking

Open huis Tuwi in nieuwe showroom Moerdijk

26-08 Tuwi neemt de nieuwe vestiging in Moerdijk officieel in gebruik met een open huis…

Verspanen

Hedelius breidt Acura-serie uit met compact model

25-08 De 5-assige bewerkingscentra met draai-zwenktafel Acura 65 en 85 van Hedelius hebben een kleinere…

Verspanen

WIHA zet stap vooruit met Hartford 5-asser

08-07 WIHA Machinefabriek in Haaksbergen heeft geïnvesteerd in een Hartford 5A 65EF 5-assig bewerkingscentrum. De…

Verspanen

PTS Machinery heeft eerste Hartford kotterbank in Nederland

22-04 PTS Machinery heeft een nieuwe kotterbank in gebruik genomen, de Hartford PBM135. Daarmee heeft…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X