Metaalunie wil antidumpingheffing op staal snel van tafel

In een brief aan de Europese commissie stelt Orgalime, de Europese vertegenwoordiger van de metaalverwerkende industrie, dat de antidumpingheffing op sommige producten van staal snel van tafel moet. Koninklijke Metaalunie roept de Nederlandse overheid op dit verzoek te ondersteunen.

Beeld van de staalfabriek van Azovstal in Marioepol, toen er nog niks aan de hand was. Inmiddels is de staalfabriek, een van de grootste in Europa, zwaar beschadigd door beschietingen.

Orgalime geloofde al niet dat antidumpingheffingen de juiste manier waren om Europese bedrijven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Opschorten van de heffingen is nu echter extra urgent geworden.

Prijzen flink gestegen

“Opschorten van de heffingen of, op zijn minst, het verder verhogen van de quota, is cruciaal voor de concurrentiepositie van de Europese technologische industrie. En dus ook voor de Nederlandse MKB-maakindustrie”, laat Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen weten.

De heffing is in juli 2018 ingesteld, maar dreigt nu averechts te werken. De afgelopen jaren zijn prijzen flink gestegen. Dat heeft Orgalime er al in december 2021 toe bewogen om de Europese Commissie te vragen de noodzaak van de heffing te onderzoeken. Dat stond toen dus nog los van de oorlog in Oekraïne. Die oorlog heeft het echter nog urgenter gemaakt dat de heffingen onder de loep worden genomen. Prijzen stijgen door, levertijden lopen op en beschikbaarheid van bepaalde materialen wordt een groot risico.

Onder normale omstandigheden vertegenwoordigen Oekraïne en Rusland 23% van de Europese staalimport. In de afgelopen weken is het aankopen van staal steeds moeilijker geworden. Staal uit Rusland importeren mag niet meer en meerdere producenten in Oekraïne zijn gedwongen hun productie te stoppen. Afgelopen weekend meldden Oekraïense functionarissen nog dat de  staalfabriek van Azovstal in Marioepol, een van de grootste in Europa, zwaar beschadigd is door beschietingen.

Noodkreet richting kabinet

Orgalime vraagt nu om het opschorten, al dan niet tijdelijk, van de antidumpingheffingen van staal. Metaalunie is lid van Orgalime en roept de Nederlandse overheid op om het ingediende verzoek te ondersteunen. “Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de Europese staalmarkt concurrerend te houden ten opzichte van ‘goedkope’ landen als China en India”, zegt Kaanen. “Maar de verlenging van afgelopen jaar van de importmaatregelen versterkt de negatieve effecten van de huidige overspannen staalmarkt enorm: nog hoger oplopende prijzen en een enorm tekort aan staalproducten. Daar komt de oorlog in Oekraïne nu nog bij. De huidige marktomstandigheden zetten herstel en groei van maakbedrijven sterk onder druk.”

Hoge staalprijzen, materialen niet verkrijgbaar

Kaanen: “Meer omzet betekent niet dat alles goed gaat: materiaalprijzen zijn enorm gestegen, maar misschien nog wel vervelender is dat diverse metalen simpelweg niet verkrijgbaar zijn. Dit leidt tot grote problemen in de productieketen.”

Veel MKB-maakbedrijven staan onder grote spanning omdat de winstgevendheid sterk onder druk is komen te staan en levertijden langer worden. “Het materiaalprobleem heeft een aantal oorzaken. Geopolitieke spanning, verstoring van de ketens door de pandemie, maar ook het Europese anti-dumpingbeleid op staalgebied. Met betrekking tot dat laatste: dit overheidsingrijpen beïnvloedt de prijsvorming en de handelsstromen van metaal disproportioneel”, aldus Kaanen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Bedrijf en Economie

Metaalunie sceptisch over nieuwe aanpak regeldruk

15-07 Dat zegt de branchevereniging voor het MKB-metaal in een reactie op een nieuw regeldrukprogramma…

Bedrijf en Economie

Metaalunie mist visie op MKB in industriebrief kabinet

13-07 Het gepresenteerde industriebeleid bevat volgens Metaalunie een aantal positieve nieuwe accenten. Het kabinet wil…

Bedrijf en Economie

Metaalunie begroet 15.000e lid

05-07 Pierre Hagenaars, directeur van het Brabantse bedrijf, nam de bijbehorende plaquette in ontvangst. Hij…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X