Metaalunievoorzitter niet bang voor stakingen

0

Naast de reeds aangekondigde stakingen in de regio Rotterdam, Zeeland en West Brabant en in Noord-Holland, zal er vrijdag ook 24 uur worden gestaakt bij DAF Trucks in Eindhoven. Metaalunievoorzitter Fried Kaanen is overigens niet bang voor de acties die de bonden hebben aangekondigd na het stuklopen van het cao-overleg.

In een interview in de Telegraaf zei Kaanen afgelopen zaterdag: “Ik denk dat medewerkers heel goed snappen dat dit niet het juiste moment is voor stakingen. Als wij de gelegenheid krijgen uit te leggen welk bod wij doen dan ben ik ervan overtuigd dat de mensen zeggen: staken moeten we niet doen. Ik vind dat wij een fatsoenlijk bod hebben gedaan. Overigens vindt 99% van onze achterban nog steeds dat wij een cao moeten hebben. Maar, niet tot elke prijs”, aldus de Metaalunievoorzitter.

Kaanen vind dat de cao terug moet naar de basis: “We hebben een cao gemaakt die overal over gaat. Er is geen detail waar geen regeling voor is. We moeten terug naar de basis. Dan moet je in wat franje snijden.” Naast Kaanen kwamen ook Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland en Patricia Hoogstraaten, directeur van branchevereniging Vakcentrum Levensmiddelen in de Telegraaf aan het woord. Werkgevers begrijpen het verzet van de FNV daartegen helemaal niet.
De arbeidsvoorwaarden móeten anders: moderner en flexibeler. Dat willen niet alleen de ondernemers zelf, maar ook de werknemers, zeggen bouwers, metaalbedrijven en supermarkten. De voorzitters willen een meer flexibele cao. Kaanen: “Dat past helemaal in het huidige tijdsbeeld. Je ziet dat onze cao in de loop der jaren een boekwerk is geworden…” Werkgevers vinden de huidige cao’s te ouderwets en zullen seniorendagen, toeslagen en andere verworven rechten uit het verleden op de helling moeten. “We begrijpen weinig meer van de huidige seniorendagen”, stelt Kaanen. “De zwaarte van het werk is anders dan vroeger. Je moet veel meer met je hersenen werken. Eigenlijk zouden we de opschuiving van de seniorendagen nog wel wat verder willen dan twee jaar. De vakbond blokkeert dat. Maar mensen zijn privé al veel verder. Zo wordt het een soort bemoederen.”

Bonden: schamel eindbod werkgevers
Daar denken FNV Metaal en CNV Vakmensen heel anders over. Ze vinden dat de werkgevers een schamel eindbod hebben gedaan en roepen daarom op tot acties. De staking bij DAF Trucks in Eindhoven zal duren van 29 mei 00.00 uur tot 30 mei 00.00 uur. De staking start met poortacties om 06.00 uur, bij zowel de hoofdpoort als de oostpoort. Om 12.00 uur start vanaf Gemeenschapshuis De Ronde een Stakingsmars naar DAF Trucks.
FNV Metaal bestuurder Petra Bolster-Damen: “Onze leden en ook heel veel niet-leden hebben aangegeven dat ze het schamele eindbod van de werkgevers absoluut afwijzen. Ze willen een goede cao, met voldoende koopkracht en echte banen. Voor jong en oud. En vooral ook met zeggenschap over hun eigen werktijden en –roosters. In feite gaat het ons om doodnormale dingen. En om de toekomst van de mensen. De stakingsanimo bij DAF is dan ook bijzonder groot.”

FNV kaderlid/ DAF monteur truckassemblage Remy de Bats: “De cao onderhandelingen zijn vastgelopen. De werkgevers, ook DAF Trucks, willen alleen maar verslechteringen voor werknemers doorvoeren. Ze willen onze cao in een lege huls veranderen door afspraken met de ondernemingsraad te maken en zo de bonden aan de kant schuiven. Wij bij DAF weten allemaal wat dat betekent. DAF bepaalt en de werknemer betaalt. Met onze ADV dagen probeert DAF dit al keer op keer. Voor ons is de maat nu echt vol. Het praten is voorbij, het is nu tijd voor daden: voor staken dus!”

CNV Vakmensen bestuurder Arjan Huizinga: “Onze leden willen een goede cao, met voldoende koopkracht, geld voor scholing en meer zeggenschap over werktijden en roosters voor jong en oud. Daarom roepen we nu ook op tot staking.”