Metamorfose MWA krijgt gestalte met twee topmachines

Henk Landeweerd (links) en Erwin Horst op de bouwplaats. Hier verrijzen binnenkort nieuwe kantoren en 2500 vierkante meter extra productieruimte.

‘Snijspecialist’ staat er nu nog met grote letters op de voorgevel van het bedrijfspand van MWA in Vaassen. Maar deze kwalificatie klopt niet meer, want het metaalbedrijf ondergaat momenteel een metamorfose.

De nieuwe aandeelhouders Erwin Horst en Henk Landeweerd zijn bezig MWA te transformeren tot een bedrijf dat smart steel solutions levert. De eerste stappen zijn al gezet met de installatie van twee topmachines: een fiberlaser van Trumpf en een plasmasnijmachine met diverse extra’s van Voortman. Tevens is een begin gemaakt met de bouw van 2500 vierkante meter extra productieruimte en nieuwe kantoren. Deze nieuwbouw zal in het najaar in gebruik worden genomen. Erwin Horst is al een aantal jaren actief in het bedrijf dat lange tijd eigendom was van zijn vader. Begin vorig jaar is Henk Landeweerd ingestapt. Sindsdien voeren ze samen de directie en zijn ze begonnen met het toekomstbestendig maken van MWA.

Snijbedrijf

Het Gelderse metaalbewerkingsbedrijf (ongeveer 30 medewerkers) is van oudsher een puur snijbedrijf: laser-, plasma- en autogeen snijden behoren tot het dienstenpakket. MWA stond in de markt bekend als een flexibel bedrijf met korte levertijden, veel materiaal op voorraad en een echte snijspecialist. Maar aan dat laatste aspect schortte het al enigszins vanwege het gedateerde machinepark. Het lasersnijden gebeurde tot voor kort bijvoorbeeld nog met een oude CO2-laser. Door de concurrentie van de vele moderne fiberlasers zag MWA de orders in dun materiaal duidelijk teruglopen.

Bij het ontwikkelen van hun nieuwe strategie zagen Landeweerd en Horst ook de wensen van de huidige markt. “Klanten willen niet meer dat je een snijspecialist bent. Je moet minimaal ook kunnen zetten en een one stop shop zijn voor complete oplossingen. We blijven daarom een snijspecialist die 0,5 tot 320 mm dik staal, RVS en aluminium kan snijden, maar gaan daarnaast veel meer bieden.”

Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid

Kwaliteit en op tijd leveren staan daarbij voorop. “Kwaliteit is geen discussie meer en we merken dat zelfs in de huidige coronacrisis het halen van je levertijden een keihard gegeven is. In de eerste weken dat het virus rondwaarde was er wel even begrip voor het uitlopen van je levertijden, maar nu niet meer.” Kwaliteit bieden en je levertijden halen is makkelijk gezegd, maar het vergt heel wat met betrekking tot je machinepark en je processen. Het stond voor Landeweerd en Horst dan ook vast dat de CO2-laser moest worden vervangen en ook het plasmasnijden moest state of the art worden. Daarom hebben ze geïnvesteerd in twee hypermoderne snijmachines, die 24/7 aan het werk kunnen met hoge kwaliteit en precisie.

Trumpf fiberlaser

Dat is allereerst een Trulaser 3040 8 kW fiberlasersnijmachine met een snijbed van 4.000 x 2.000 mm. MWA heeft gekozen voor een groot snijbed om het zich hiermee kan onderscheiden van de concurrentie. De supersnelle machine is nu als een stand-alone unit geplaatst in de bestaande fabriek. Maar zodra de nieuwbouw gereed is, zal hij daar naartoe verhuizen. Dan wordt de machine ook uitgebreid met een Trumpf Liftmaster en een volautomatisch Trustore magazijn met twee torens en vijftig plaatposities, dat ook al is voorbereid op de komst van een tweede laser op termijn. De nieuwbouw gaat ook plaats bieden aan kantbanken. In afwachting van de aanschaf van deze machines is MWA partnerschappen aangegaan met enkele andere metaalbedrijven voor het leveren van zetwerk.

De 8 kW fiberlasersnijmachine van Trumpf staat tijdelijk in de bestaande fabriek maar verhuist straks naar de nieuwbouw. Daar komt tevens een geautomatiseerd magazijn met twee torens en vijftig plaatposities.

De 8 kW fiberlasersnijmachine van Trumpf staat tijdelijk in de bestaande fabriek maar verhuist straks naar de nieuwbouw. Daar komt tevens een geautomatiseerd magazijn met twee torens en vijftig plaatposities.

Voortman plasmasnijmachine

Voor het plasmasnijden is een nieuwe Voortman plasmasnijmachine met een totale snijbedlengte van 30 meter en een breedte van 3.000 mm geïnstalleerd. Deze machine is uitgerust met twee CNC-gestuurde plasma snijportalen (de V304 en V310) met tal van extra’s. Beide portalen zijn voorzien van 3D bevelhead snijtoortsen waarmee alle soorten laskanten X-, Y-, K- en V-sneden kunnen worden verzorgd (aanschuiningen tot 45 graden). Eén portaal is bovendien voorzien van een boor- en tap-unit. Deze boort gaten met een diameter tot 40 mm in 100 mm dik materiaal en tapt tot M30. Een 10-voudige beweegbare gereedschapswisselaar maakt de machine nog veelzijdiger. Zo is zonder handmatige handelingen een reeks aan processen mogelijk, zoals hardmetaalboren, draadtappen, verzinken en het boren van potgaten. Ook zit er een freesmarkeertool op de V310. Door de grote afmetingen van de snijtafel kan MWA lange delen snijden tot 16.000 mm. De machine kan continu doorsnijden door de rechtstreekse bevoorrading uit het magazijn. De plasmabron is een moderne en efficiënte Hypertherm XPR300. Diverse innovaties van Voortman zorgen voor het minimaliseren van trillingen, het voorkomen van slakvorming en het perfect snijden van RVS en aluminium. Zo levert deze machine kwaliteit op zonder tussenliggende manuele handeling en nabewerking.

De Voortman plasmasnijmachine is uitgerust met twee CNC-gestuurde plasma snijportalen, die allebei zijn voorzien van 3D bevelhead snijtoortsen. Eén portaal beschikt bovendien over een boor & tap unit.

De Voortman plasmasnijmachine is uitgerust met twee CNC-gestuurde plasma snijportalen, die allebei zijn voorzien van 3D bevelhead snijtoortsen. Eén portaal beschikt bovendien over een boor & tap unit.

Digitalisering

Maar de veranderingen bij MWA zitten ‘m niet alleen in nieuwe machines en uitbreiding van de productieruimte. Henk Landeweerd: “We zien dat OEM’ers steeds vaker zelf snijmachines kopen om de prijs, de kwaliteit en de levertijden van de delen die ze nodig hebben zelf in de hand te houden. Voor ons is de vraag: hoe ontmoedig je dat en hoe kun je ervoor zorgen dat ze in plaats daarvan kiezen voor MWA. Daarvoor moet je transparant zaken doen en partnerschappen ontwikkelen met grote partijen, zodat je eigenlijk hun verlengstuk bent. Daarvoor zijn we ons nu aan het inrichten. We gaan compleet digitaal om klaar te zijn voor de grote veranderingen die eraan zitten te komen in de maakindustrie. We willen als premium supplier kunnen fungeren voor grote klanten, maar daarnaast ook voor de loonwerker aantrekkelijk zijn. Klanten kunnen straks kiezen hoe ze met ons willen communiceren: via verregaande ketenintegratie, via een portal of gewoon via e-mail en telefoon.” Erwin Horst vult aan: “Ook met onze logistieke processen gaan we inspelen op de wensen van klanten. Met bijvoorbeeld QR-codes op alle onderdelen kunnen we ervoor zorgen dat het sorteren en uitzoeken veel sneller gaat. Of we maken waterdichte afspraken waarmee onze eindcontrole tegelijk de ingangscontrole van de klant is.”

Er is nog een lange weg te gaan om dat allemaal te realiseren, maar het begin is er. Een nieuwe website met onder andere een video van de nieuwe machines is al live gegaan. Zo presenteert MWA smart steel solutions alvast haar nieuwe gezicht aan de markt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf recyclet EV-accu’s op industriële schaal met nieuwe lasersprocessen

12-06 Dat maakte het hightechbedrijf vandaag bekend tijdens een persconferentie. Trumpf ontwikkelt lasersystemen voor het…

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

Automatisering

Metalix moderniseert deel plasmasnijcapaciteit

25-03 Eén schip kan tot wel 10.000 ton gesneden en gevormd staal bevatten. Een enorme…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Plaatbewerking

MetaQuip in zee met Golden Laser

26-02 Voor MetaQuip betekent dit een versnelde stap richting grote fiberlaser metaalsnijders en maatwerkoplossingen. De…

TechnishowNieuws

Van Dulst Techniek neemt Europese primeur mee naar TechniShow

18-01 De Soco SLT-80 is een fiberlaser installatie met tien gestuurde servomotorassen en een capaciteit…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV