Minder energie en kosten, meer processnelheid

Het Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS heeft samen met industriële partners een oplossing ontwikkeld die een zachtere bewerking van materialen met een hoge sterkte mogelijk maakt, waarbij het energieverbruik en de kosten worden verlaagd en de processnelheid verhoogd. De energie-input die nodig is voor een onderdeel kan tot 80 procent worden verminderd in vergelijking met conventionele verbindingsprocessen. Tevens wordt daaropvolgende rechttrekken van het onderdeel volledig uit het proces geëlimineerd.

Aan de hand van een lasergelast segment van een halkraan hebben Dirk Dittrich en zijn team van Fraunhofer IWS aangetoond hun proces in de staalbouw aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen kan besparen. (Foto René Jungnickel/Fraunhofer IWS)

Veel technische constructies hebben een vorm van staalbouw. Of het nu een containerschip, een spoorvoertuig, een brug of een windturbinetoren is, elk van deze constructies kan honderden meters lasnaden hebben. Conventionele industriële processen zoals lassen met actief gas van metaal of lassen onder water worden hiervoor meestal gebruikt. Hier is het probleem: vanwege de lage intensiteit van de boog wordt een groot deel van de verbruikte energie niet echt gebruikt in het lasproces, maar gaat het verloren aan het onderdeel in de vorm van warmte.

De energie die nodig is voor de nabehandeling van het lassen is vaak van een vergelijkbare grootte als de energie die nodig is voor het lasproces zelf. “Deze energie-intensieve processen veroorzaken thermische schade aan het materiaal en resulteren in vervorming van de structuur, wat vervolgens kostbare richtwerkzaamheden vereist”, zegt Dirk Dittrich, leider van de Laser Beam Welding groep bij Fraunhofer IWS.

Krachtig laserlasproces

Zijn team heeft een energiezuinig alternatief ontwikkeld als onderdeel van het project ‘VE-MES – Energy-efficient and low-distortion laser multi-pass narrow gap welding’. Laser multi-pass lassen met smalle spleet (zie het kader) maakt gebruik van een in de handel verkrijgbare laser met hoog vermogen en onderscheidt zich van conventionele methoden dankzij het verminderde aantal lagen en het drastisch verminderde naadvolume.

“Afhankelijk van het onderdeel kunnen we de energie-input voor het onderdeel tijdens het lassen tot 80 procent verminderen, en we kunnen het verbruik van toevoegmateriaal tot 85 procent verlagen in vergelijking met conventionele boogprocessen”, meldt Dittrich. “Bovendien was het niet nodig om een richtproces uit te voeren op het onderzochte onderdeel. Het resultaat is dat we productietijden en -kosten kunnen reduceren, hoogsterkte staalsoorten kunnen bewerken en de CO2-balans van de hele productieketen kunnen verbeteren. Gezien het aanzienlijke aantal staalconstructies dat over de hele wereld wordt gebouwd, kan dit enorm voordelig blijken te zijn.”

Lees hieronder het hele artikel in onze online editie van PlaatBewerkingsNieuws.

Indien u in de toekomst ook de print-editie van PlaatBewerkingsNieuws wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement. De volgende editie van PlaatBewerkingsNieuws verschijnt op 02 augustus 2022 en zal grotendeels in het teken staan van de voorbeschouwing op de TechniShow/ESEF.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Beter waterstraalsnijden

31-08 Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces…

Plaatbewerking

Mazak denkt mee met de realiteit van de klant

17-08 Bij Mazak is Tim Depijpere geen onbekend gezicht. Hij werkte er eerder al 6…

Toeleveren

Nieuwe identiteit Fraunhofer Twente

07-06 Het Fraunhofer Innovation Platform is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Fraunhofer…

Toeleveren

Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

26-04 Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT)…

Plaatbewerking

Grote productiviteitswinst

20-04 “We verdienen deze investering dus redelijk snel terug. Het liefst hebben we de lijn…

Toeleveren

Nibro heeft maar één product: pijpbeugels

20-04 Nibro is in 2006 gestart als een producent van RVS onderdelen voor gebruik in…

Plaatbewerking

Mooi snijden op topsnelheid

20-04 Gastheer Jeffrey Datema toonde zich zeer tevreden over het verloop van het open huis.…

Plaatbewerking

Van visie naar actie

19-04 De Masterclass Technology Roadmapping is de eerste zichtbare activiteit van het Expertisecentrum Metal Processing,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X