Mitsubishi maakt verschil met eigen bron

Mitsubishi Electric heeft tijdens een open huis in haar democentrum in Krefeld (D) de nieuwe lasersnijmachine GX-F gepresenteerd. Deze is uitgerust met een door de Japanse producent zelf ontwikkelde en geproduceerde fiberlaserbron. In combinatie met de eigen besturing en diverse andere opties (toepassing van kunstmatige intelligentie) hoopt Mitsubishi hiermee het verschil te maken.

Mitsubishi Electric is van oorsprong een elektronisch bedrijf. Dit betekent dat het concern alle kennis in huis heeft om zelf laserbronnen en besturingen te maken. De CO2-lasers van de fabrikant hadden ook al een eigen bron. Deze lasersnijmachines waren dan ook volledig in samenhang met de eigen bron en de eigen besturing geconstrueerd. Datzelfde principe wordt nu ook toegepast bij de fiberlasers. Kunnen klanten bij de bestaande RX-serie kiezen voor een IPG-laserbron, de nieuwe serie GX-F wordt uitsluitend met de eigen Mitsubishi bron geleverd. Deze bron is beschikbaar in een 4, 6 en 8 kW versie. Mitsubishi geeft hierop 5 jaar garantie, een teken dat ze vol vertrouwen achter hun product staan. De prijs van de eigen bron zal naar verwachting iets lager zijn dan die van een IPG-bron. Bovendien biedt hij veel voordeel. Sales manager Ben Heikoop: “Alles exact op elkaar afgestemd, vertragingen door interfaces zijn er niet. Met onze eigen D-Cubes besturing kunnen we veel knowhow uit de bron en de snijkop halen en deze gebruiken om de kwaliteit en de snelheid van het snijproces te vergroten.”

Monitoren met geluid
De eigen laserbron levert de hoogste straalkwaliteit. Hij is volgestopt met sensoren die in de gaten houden wat er in de bron gebeurt. Zo kan predictive maintenance worden toegepast. Maar niet alleen in de bron zitten sensoren. Mitsubishi zet op veel meer plaatsen in het snijsysteem sensoren in voor kwaliteitsbewaking gedurende het totale proces. Dat gebeurt met camera’s en extra optische sensoren, maar ook met audiosensoren, die monitoren met geluid. Ben Heikoop: “Deze functionaliteit luistert naar het snijbeeld van de machine, iets wat normaal gesproken een operator doet. De sensor meet het geluid van het snijproces en stuurt deze data naar de snelle D-Cubes CNC-besturing, die ze analyseert. Is het geluid niet goed dan stopt de machine met snijden om de nozzle te monitoren, deze visueel te checken en/of eventueel schoon te borstelen. Is de nozzle slecht dan wordt hij automatisch gewisseld. De machine is standaard uitgerust met een wisselaar van 21 nozzles.” Heikoop vervolgt: “Licht en geluid worden tijdens het snijproces voortdurend gecontroleerd. Door Mitsubishi ontwikkelde kunstmatige intelligentie analyseert ze allebei en neemt zo nodig direct maatregelen. Met als resultaat een stabiel bewerkingsproces.”

Tijdens het open huis in Krefeld werd de nieuwe GX-F lasersnijmachine gedemonstreerd in combinatie met een sorteersysteem van Astes4, dat vorig jaar door Mitsubishi Electric is overgenomen.

Minder stikstofverbruik
Een andere nieuwe optie op de machine is Advanced Gas Reduction (AGR-eco). Hiermee wordt het stikstofgebruik verlaagd. AGR-eco reduceert het stikstofverbruik tot maximaal 90 procent (!) van wat een CO2-laser machine zou verbruiken bij het snijden van medium dik plaatmateriaal. Daardoor kan er voordeliger worden geproduceerd.

Grotere formaten
Eveneens nieuw is dat de snijbrug 90 graden verdraaid op de machine kan worden gebouwd. Tot nu toe waren de fiberlasers van Mitsubishi leverbaar in de standaard formaten 3×1,5 en 4×2 meter, maar hierdoor kunnen nu ook grotere uitvoeringen worden gebouwd. Een machine met tafelafmetingen van 6×3 meter is al operationeel in Italië.
Zeker voor Nederlandse toeleveranciers is Zoomhead, dat zorgt voor een automatische en traploze aanpassing van de straaldiameter en de -vorm, een prettige voorziening. Wie voortdurend tussen dun en dik plaatmateriaal wisselt, wil zo snel mogelijk doorsnijden met de beste snijkwaliteit. Zoomhead zorgt daarbij voor snelheid en flexibiliteit. In combinatie met de straalkwaliteit van de laserbron kan de piercingtijd hierdoor met 60 procent worden gereduceerd zodat in 0,8 seconden kan worden ingestoken in 25 mm dik staal (met een 8 kW bron). De nieuwe laser werd in Krefeld getoond in combinatie met een automatisch uitsorteersysteem van Astes4, de Zwitserse fabrikant die sinds vorig jaar onderdeel is van Mitsubishi Electric. Mitsubishi presenteert deze combinatie onder de merknaam Lasorting. Op de vakbeurs Blechexpo in Stuttgart zal dezelfde combinatie worden getoond als in Krefeld. Hetzelfde systeem wordt komend voorjaar ook gepresenteerd op de TechniShow in Utrecht, waar de nieuwe laser een gooi zal doen naar de TechniShow Innovation Awards.

Mitsubishi Electric en Astes4, hal 1, stand 1207

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

TechniShow is nog steeds springlevend

25-03 De twijfel vooraf werd natuurlijk ingegeven door Covid en de zomereditie van de TechniShow…

Automatisering

ESEF-exposant De Makers kiest op TechniShow voor calculatie-oplossing van Widenhorn

25-03 Omdat het bedrijf groeiende is en het aantal klanten wil verbreden ontstond de noodzaak…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

TechnishowNieuws

BMO Automation wint TechniShow Innovation Award: ‘Supergaaf!’

15-03 Zestien TechniShow exposanten dongen dit jaar mee naar de award. Daarvan waren drie inzendingen…

TechnishowNieuws

TechniShow en ESEF Maakindustrie vandaag van start!

12-03 Met het thema ‘De Maakindustrie van Morgen’ pakken honderden exposanten groots uit met machines…

TechnishowNieuws

Valk Welding: automatisch robot programmeren is niet langer toekomstvisie

11-03 Het automatisch programmeren van robots is al jaren een hot item in de industrie,…

Automatisering

Onbemand beladen en ontladen hoeft niet complex te zijn

08-03 “Dit jaar doen we het anders dan andere jaren op de TechniShow. Op onze…

TechnishowNieuws

Wolthuis present met machines van vertrouwde fabrikanten

06-03 De Macc 700DI zaagmachine met halfautomatische bediening van de Italiaanse machinebouwer MACC heeft een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV