MKB bouwt mobiele droogcontainers

Onder leiding van Machinefabriek Boessenkool in Almelo ontwikkelen en bouwen vijf MKB-bedrijven samen met de Hogeschool Münster innovatieve mobiele droogcontainers. Dat gebeurt in het kader van het project ‘E&D Agro’.

Dit project concentreert zich op het ontwikkelen van nieuwe technische procedures voor het drogen en verwerken van landbouwproducten. In het bijzonder is er behoefte aan technologieën waarmee kruiden en planten na de oogst op een duurzame manier gedroogd worden. De markt voor droogproducten groeit, vooral door de toenemende vraag vanuit de levensmiddelenindustrie en de medische sector. Het drogen vindt nu nog plaats met een hoog aardgasgebruik. Doel van het project is de inzet van energie en de CO2-emissie te verminderen door aardgas te vervangen door een combinatie van aardwarmte en zonne-energie. Daarnaast zijn de mobiele droogcontainers nodig die ter plaatse ingezet kunnen worden in agrarische bedrijven in Nederland en Duitsland. Later kunnen deze ook als oplossing dienen voor gebruik in de tropen. Het project ‘E&D Agro’ is een van de twee projecten die zijn goedgekeurd door de Interreg-stuurgroep Euregio. Hetzelfde geldt voor het project ‘Leonardo da Vinci Innovation’ dat bijdraagt aan het veilig stellen van genoeg vakkrachten in het Duits-Nederlandse grensgebied.

Daarbij concentreert het deelproject ‘Talententuin’ zich op studenten. Hierin worden innovatieve ondernemingen uit de regio in contact gebracht met studenten waardoor zij de attractiviteit van de regionale arbeidsmarkt leren kennen en zich hopelijk in de grensregio vestigen voor hun carrière in de techniek. Andere deelprojecten concentreren zich op scholieren. Bijzondere doelgroepen in het deelproject ‘Kunst en Handwerk’ en ‘Industrie 4.0’ zijn enerzijds de kunstenaars en de designers en anderzijds de industrie en fabrieken. Beide projecten zijn reeds gestart. Door de goedkeuring van de stuurgroep is de financiering van de twee projecten tot respectievelijk eind 2021 en midden 2022 zeker gesteld. Daarmee vloeit rond de 2,1 miljoen euro naar de promotie van technische beroepen en naar de technologische ontwikkelingen in het Duits-Nederlandse grensgebied. De helft van de middelen wordt door de EU uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) beschikbaar gesteld.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Defensie test Drone4-innovatie

29-05 De Koninklijke Landmacht heeft onlangs bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een prototype…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X