‘MKB’er laat flinke kansen met data liggen’

Uit Microsoft-onderzoek van een aantal jaren terug bleek dat MKB’ers die hun beslissingen baseren op uitkomsten van big data bijna tweemaal zo vaak positiever zijn over hun financiële toekomst dan MKB-bedrijven die hier niet op vertrouwen. Maar Nederlandse MKB’ers vertrouwen daarbij minder op data en datatechnologie dan veel van hun Europese collega’s, zo stelde hetzelfde onderzoek.

Lector Supply Chain Finance Michiel Steeman van hogeschool Windesheim: “Als je het over big data hebt, kunnen MKB’ers nog wat huiverig reageren.”

“Veel MKB’ers in Nederland laten dus flinke kansen met data liggen”, constateert lector Supply Chain Finance Michiel Steeman van hogeschool Windesheim. De hogescholen bundelen daarom hun kracht én kennis in de SPRONG-onderzoeksgroep Kansen met Data om zo de concurrentiekracht in de regio te vergroten.

De onderzoeksgroep haalde een 8-jarige subsidie binnen, met als doel de positie van het MKB in Gelderland, Overijssel en Flevoland te versterken door kansen met data te zien, herkennen én te grijpen. Windesheim, de HAN en meerdere kennis-, talent- en businesspartners werken hierin samen. Via SPRONG-subsidies stimuleert Regieorgaan SIA zo’n samenwerking tussen onderzoeksgroepen van hogescholen die de potentie hebben om binnen 8 jaar uit te groeien tot een krachtige SPRONG-groep.

Zo’n groep bestaat naast de hogescholen uit een samenwerking met allerlei praktijkpartners, met als doel dat deze synergie van kennis bijdraagt aan oplossingen voor actuele vraagstukken. Om het MKB te helpen met digitaliserings- en datavraagstukken delen het lectoraat Supply Chain Finance van hogeschool Windesheim en het lectoraat Logistiek & Allianties van de HAN in een gezamenlijke onderzoeksgroep hun kennis en kunde met diverse (kennis)partners, het onderwijs én de praktijk.

Hoe big is big?

“Als je het over big data hebt, kunnen MKB’ers nog wat huiverig reageren”, zo meent Steeman. “Ze denken snel aan het verzamelen en beheren van gigantische datavolumes en peperdure analysetools.” Kortom, te groot voor relatief kleinere ondernemingen. “Toch kun je ook niet achterblijven, gezien het belang van die data voor het succesvol runnen van je onderneming”, zo vult zijn collega-lector Dennis Moeke van de HAN hem aan: “Bedrijven zijn zich niet altijd bewust van wat deze ontwikkeling voor hen betekent. Daar waar het bewustzijn wel aanwezig is of de noodzaak wordt gevoeld om te veranderen, is helaas niet altijd relevante kennis en expertise aanwezig. En juist in dit (kennis)gat willen wij als SPRONG-groep springen, met hulp en ondersteuning.”

Regio- en data driven

En vooral het MKB, dat niet zoals multinationals een leger aan data-analisten in huis heeft, heeft behoefte aan handvatten en best practices. Steeman: “Via learning community’s en living labs willen we de ontwikkelingen toegankelijker maken voor met name het MKB. Het doel is een duurzame verbinding te creëren tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven rondom het thema data science, ter versterking van innovatie- en concurrentiekracht van het MKB op zo’n wijze dat het MKB in de regio ons inzet als hét verlengstuk van hun innovatiecapaciteit.”

De onderzoekers bouwen daarom samen aan een ecosysteem, waarin onderwijs, de overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven elkaar gemakkelijk vinden op het gebied van datavraagstukken.

Brug tussen innovatie en praktijk

Daarbij ligt de focus op praktijkgericht onderzoek naar innovatie van goederen-, geld- en datastromen, waarbij de groep een brug slaat tussen onderzoek en werkveld, ondersteuning biedt bij de implementatie of vermarkting van producten en/of diensten op basis van al deze innovaties (via regionale kennisclusters) én het slechten van een kenniskloof tussen bedrijfskundigen (in spe) en dataspecialisten, met speciale aandacht voor het (middelbaar en hoger) beroepsonderwijs.

De SPRONG-groep wil dit doen door zich te richten op de thema’s: datapraktijkkennis, oftewel kennisontwikkeling via innovatie door onderzoek; datacompetentie, dat zich richt op een leven lang leren en een aanbod voor professionals; datatalent, met een focus op onderwijsinnovatie binnen hogescholen én het inrichten van data science-leerpaden van student tot professional; en tot slot data business, een onderdeel dat bedoeld is als een kraamkamer of incubator voor spin-offs en andere nieuwe economische activiteiten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Data brengt elke productie op nieuw digitaal niveau

19-07 Data wordt gezien als ‘de nieuwe energie’ voor productie- en bedrijfsprocessen. Maar om succesvol…

Automatisering

FDP-bijeenkomst over data-uitwisseling in de keten via SCSN

03-05 Tijdens deze middag staat centraal hoe een veilige en snelle uitwisseling van informatie tussen…

Verspanen

Efficiënt verspanen is sturen op data

30-11 Met behulp van data uit het productieproces wordt het mogelijk om beslissingen op basis…

Bedrijf en Economie

Steeds vaker data-afpersing bij ransomware-aanvallen

06-04 Enerzijds wordt deze tactiek gebruikt om slachtoffers te dwingen tot betaling van het losgeld,…

Plaatbewerking

Trumpf start samenwerking om KI industrierijp te maken

05-08 Trumpf is een nieuwe samenwerking aangegaan met het Fraunhofer instituut voor productietechniek en automatisering…

Automatisering

Siemens en IBM introduceren nieuwe IBM-oplossing

17-07 Siemens en IBM stellen een nieuwe oplossing beschikbaar op het gebied van Service Lifecycle…

Bedrijf en Economie

Rabobank: Meeste industriebedrijven niet klaar voor de toekomst

05-03 Het merendeel van de Nederlandse industriebedrijven is niet klaar voor de toekomst. Zo is…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

10-02 Welke krant ik ook opensla en of ik nou in de talkshowoorlog afstem Op1…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV