Trumpf start samenwerking om KI industrierijp te maken

Trumpf is een nieuwe samenwerking aangegaan met het Fraunhofer instituut voor productietechniek en automatisering in Stuttgart op het gebied van kunstmatige intelligentie (KI). Het doel is oplossingen voor digitale productie met KI industrierijp te maken.

Het project loopt tot 2025 en kost 2 miljoen euro. In totaal worden hiervoor tien medewerkers van Trumpf en Fraunhofer IPA ingezet. “We willen onze leidende positie op het gebied van kunstmatige intelligentie in de plaatbewerking uitbouwen”, zegt Thomas Schneider, directeur ontwikkeling bij Trumpf Werkzeugmaschinen. “Daarom investeren we nu al in toekomsttechnieken, die bedrijven grote efficiencywinst brengen en hun concurrentievermogen versterken.”

Betere datakwaliteit

In de komende 5 jaar willen de twee partners onder andere oplossingen voor een betere datakwaliteit in de productie ontwikkelen. Want hoogwaardige data zijn een voorwaarde om met KI een efficiencyverbetering te realiseren. In deze samenhang gaan Trumpf en Fraunhofer versterkt onderzoek doen naar het  thema ‘Verklaarbaarheid van KI’ (Explainable Artificial Intelligence, XAI). Doel is de werkwijze van neurale netten traceerbaar te maken. Voor de plaatbewerking zijn zulke resultaten van grote betekenis. De resultaten van de data-analyse kunnen de kwaliteit van de productie verhogen en kosten en tijd besparen.

Sorting Guide

De samenwerking tussen Trumpf en Fraunhofer IPA voor digitale productie is al in 2015 gestart. De eerste resultaten zijn zo goed als marktrijp. Hiertoe behoort het ondersteuningssysteem Sorting Guide, dat medewerkers helpt bij het uitsorteren van lasergesneden plaatdelen. De KI-oplossing herkent de voortgang van het uitsorteerproces en geeft de medewerker automatisch alle nodige informatie voor de interne logistiek. Zo laat het de bij elkaar horende plaatdelen in verschillende kleuren overzichtelijk zien, bijvoorbeeld aan de hand van de order, de klant of de navolgende bewerking. Op deze manier vervangt deze oplossing begeleidende formulieren, spaart tijd en helpt fouten te vermijden.

“De komende jaren zijn spannend omdat ze allesbepalend zijn”, zegt Thomas Bauernhansl, directeur van Fraunhofer IPA. “We verwachten dat de coronapandemie hier als een katalysator gaat werken: degenen die voorbereid zijn zullen de voordelen daarvan massief kunnen benutten. Nu zal dus zichtbaar worden of we ons met het werk aan onze gezamenlijke projecten goed op de toekomst hebben voorbereid.”

Trumpf noteert omzetdaling van 8 procent

Trumpf heeft het boekjaar 2019/20 afgesloten met een omzetdaling van ongeveer 8 procent. De orderintake ging door de zwakke conjunctuur en de coronacrisis zelfs met 11 procent omlaag.

De omzet bedroeg volgens voorlopige berekeningen (Trumpf presenteert de definitieve cijfers altijd pas in het najaar) 3,5 miljard euro (vorig jaar 3,8 miljard). De orderintake daalde naar 3,3 miljard euro (vorig jaar 3,7 miljard).

‘Crisis in de crisis’

Trumpf-bestuursvoorzitter Nicola Leibinger-Kammüller: “We zagen al in de herfst van 2018 een afzwakking van de conjunctuur en terughoudendheid bij veel klanten om te investeren, vooral in Duitsland.”

Trumpf-bestuursvoorzitter Nicola Leibinger-Kammüller: “We zagen al in de herfst van 2018 een afzwakking van de conjunctuur en terughoudendheid bij veel klanten om te investeren, vooral in Duitsland.”

Bestuursvoorzitter Nicola Leibinger-Kammüller: “We zagen al in de herfst van 2018 een afzwakking van de conjunctuur en terughoudendheid bij veel klanten om te investeren, vooral in Duitsland. We wijten dit onder andere aan de onzekerheid die samenhangt met de structuurverandering in de automobielindustrie. Corona heeft deze tendens extra versterkt en als een katalysator gewerkt, zeg maar als ‘een crisis in de crisis’. Het centrale thema hierbij is de onzekerheid ten aanzien van de duur van de pandemie en de maatregelen van de politiek.”

Groei dankzij ASML

Omzetgroei ziet Trumpf op dit moment alleen op de terreinen EUV en Elektronica. Juist vanwege EUV is Nederland na Duitsland en de Verenigde Staten de grootste individuele markt voor Trumpf. Het Duitse technologieconcern haalde vooral door de levering van speciale lasers aan ASML een omzet van 480 miljoen euro in ons land.

Trumpf heeft eind 2018 al gereageerd op de zwakkere marktomstandigheden met een programma om de resultaten te verbeteren en kosten te besparen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

3D-geprinte grijparm assembleert ruimtecomponenten in cleanrooms

13-09 Trillingstests en klimaatkamers zijn typische stations die worden gebruikt om een ​​lasersysteem te kwalificeren…

3D

Fraunhofer IFAM ontwikkelt pasta voor nieuwe Moldjet 3D-printer

05-08 Samen met Tritone Technologies en MIMplus Technologies werken de partners aan de ontwikkeling van…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Plaatbewerking

Doorlooptijden halveren? Vier plaatwerkbedrijven onderzoeken of het kan

19-04 De bedrijven die aan het project meedoen zijn Suplacon, Hoekman Roestvaststaal, Disselhorst Metaal en…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Bedrijf en Economie

Trumpf investeert in recycling van batterijen

17-04 Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen,…

Verbinden

Magnetisch pulslassen opent deuren naar vliegen op waterstof

08-04 Waterstof wordt vloeibaar als het wordt afgekoeld tot minus 253 graden Celsius, en pas…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X