MotoLogix van Yaskawa integreert PLC en robotbesturing

0
1068

De interactie tussen mens, machines en robots speelt een belangrijke rol in efficiënte industriële productie. Volgens de klassieke methode worden programmering, besturing en bediening van PLC en robot controls afzonderlijk uitgevoerd. Yaskawa biedt nu MotoLogix: de integratie van PLC en robotbesturing.

Hierdoor kunnen robots eenvoudig rechtstreeks worden geïntegreerd in de PLC en zonder diepgaande kennis van robots worden geprogrammeerd. De volledige bediening door de operator/eindgebruiker kan gebruiksvriendelijk worden ingericht via de HMI van de PLC besturing, zodat ook een operator geen specifieke robotkennis meer nodig heeft.

De voordelen van twee high-performance systemen worden hierbij gecombineerd: het gemak van het direct programmeren van de robot via de ‘Programmable Logic Controller’ (PLC) en de hoge precisie van de DX200 robotbesturing. Een speciaal bedieningspaneel voor de robot is niet meer nodig. Alle relevante gegevens voor bediening en diagnose kunnen worden opgevraagd en verwerkt via het eigen bedieningspaneel van de machine.

“We zijn blij om gebruikers van gangbare PLC systemen een eenvoudige methode te kunnen bieden om onze robots in hun systeem te kunnen integreren”, aldus Bruno Schnekenburger, CEO van Yaskawa Europe, Robotics Division. “Het combineert de voordelen van twee werelden: de handige programmering direct in de PLC en een hoog niveau van bewegingssnelheid en herhaalnauwkeurigheid.”

Met MotoLogix zijn alle Yaskawa robots met een DX200 controller eenvoudig te integreren in complexe systemen. De robot wordt hiermee direct geprogrammeerd via de PLC en kan snel in bedrijf worden genomen. Eenvoudige integratie van de robotbediening in de PLC loont echter niet alleen bij complexe productie omgevingen. PLC kennis is voldoende voor de bediening van robots met MotoLogix. Op deze manier kunnen ook rendabel robots worden ingezet zonder dat diepgaande kennis van robotprogrammering noodzakelijk is. De precisie van de bewegingen en de hoge dynamische performance van de robot blijven ongewijzigd.