Cobots van Yaskawa – uw assistenten voor ondersteuning in productie bij schaarste aan personeel

De laatste jaren is het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op productielocaties een steeds grotere uitdaging geworden. Hierdoor is het nadenken over automatisering, met behulp van cobots en robots, steeds belangrijker geworden.

Toepassing van een Yaskawa cobot van de HC serie bij het beladen en ontladen van een CNC-draaimachine.

Toch zijn er nog steeds uitdagingen voor kleine en middelgrote bedrijven om actief met productieautomatisering aan de slag te gaan. Om de drempel naar een eerste toepassing in de productie te verlagen kan het zinvol zijn om de inzet van een cobot te overwegen. De Yaskawa human collaborative robots (cobots) van de HC serie zijn eenvoudig te programmeren en te gebruiken. Ook hebben ze de bekende betrouwbaarheid en lange levensduur zoals de bekende industriële robots van Yaskawa, die al ruim 40 jaar worden toegepast in allerlei industrietakken.

Met onze nieuwe innovaties is het programmeren eenvoudig gemaakt

Alle Yaskawa cobots van de HC serie kunnen worden voorzien van de intuïtieve Smart Pendant die wordt bediend als een smartphone met functies zoals toepassingsspecifieke wizards, grote intuïtieve knoppen of een split screen modus. Hierdoor is er voor beginnende gebruikers een korte leercurve om de Yaskawa cobots te kunnen programmeren en bedienen. Er zijn ook voorgeprogrammeerde ‘apps’ beschikbaar op de Smart Pendant zoals bijvoorbeeld de Smart Pattern applicatie, waarmee eenvoudig palletiseertoepassingen kunnen worden geprogrammeerd.

Ook het handmatige Direct Teaching (DT) is een mogelijkheid om de Yaskawa cobots te programmeren. Hiermee kunt u de robot letterlijk bij de hand nemen en naar de juiste posities brengen, de bewegingspunten registreren en de grijperactivering bedienen door op de respectievelijke DT-toetsen te drukken. De code wordt automatisch op de achtergrond gegenereerd op uw pendant.

Geavanceerde veiligheid met 25 functies en PL d Cat. 3

Elk gewricht wordt bewaakt door een gevoelig sensorsysteem, dat externe krachten kan waarnemen. Wanneer een externe belasting wordt waargenomen, voert de cobot een veilige stop uit. De gevoeligheid van de robot kan aangepast worden aan de betreffende productieomgeving.

De unieke veiligheidstechnologie detecteert eventuele klemsituaties en reageert voordat iemand letsel op zou kunnen lopen. Een onmiddellijke terugtrekreactie van de robot vermindert de uitgeoefende druk, terwijl de daaropvolgende terugtrekkende beweging voorkomt dat een operator bekneld kan raken.

De cobot kan tijdens automatisch bedrijf soepel worden weggeduwd tijdens het bewegen, bijvoorbeeld wanneer de robot in de buurt komt van de operator tijdens manueel werk. Na het terugduwen beweegt de robot terug naar zijn laatste positie en gaat verder met zijn werk.

Plug & Play met het Yaskawa Smart Series Ecosystem

Yaskawa is partnerships aangegaan met diverse toonaangevende grijper- en accessoirefabrikanten om gebruikers een ecosysteem te bieden van 70 kant-en-klare compatibele en plug & play producten. Hierdoor helpt Yaskawa klanten – die nieuw zijn in robotica – om gemakkelijk te kunnen beginnen met hun eerste automatisering, maar ook robotexperts om nieuwe mogelijkheden te ontdekken van intelligente robotsystemen.

Uitgebreide serie HC cobots, 10kg en 20 kg payload, ook in IP67 en food-grade uitvoering

De HC10DTP Classic cobot is het perfecte instapmodel om je productie te automatiseren. Met een laadvermogen van 10 kg en een reikwijdte van 1.379 mm is deze cobot bijzonder geschikt voor material handling zoals palletiseren, verpakken of pick & place.

De robuuste, lichtgewicht behuizing van de manipulator van de HC10DTP heeft een IP67 beschermingsgraad, die hem beschermt tegen stof, koelvloeistoffen of lasspatten. Toepassingen in veeleisende omgevingen zijn ook probleemloos mogelijk dankzij de resistente oppervlaktecoating.

De HC10DTFP is de ideale cobot voor gebruik in de bijzondere omgevingscondities van de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Dankzij de speciale oppervlaktecoating kan de manipulator worden gereinigd en gedesinfecteerd met gewone reinigingsmiddelen, terwijl het food-grade tandwielvet voldoet aan de hoge eisen van de voedingsindustrie. De robotarm is waterdicht en stofdicht (IP67 – DIN EN 60529).

Het werkbereik van de HC-robots is ontworpen om de lange zijde van een pallet te bereiken zonder dat een robotvoetstuk nodig is. De HC20 is de grootste cobot in zijn klasse met 20 kg laadvermogen en 1.900 mm bereik. Dankzij de interne veiligheidsfuncties kan de cobot zonder afscherming werken. De HC20 heeft snelle cyclustijden, zelfs in collaboratieve modus. De HC20 wordt standaard voorzien van een IP67 stof- en waterdichtheid classificatie en food-grade vet voor omgevingen zoals de levensmiddelenindustrie.

Voordelen van cobot lassen

Lassen met een cobot geeft u een veel snellere doorlooptijd. De eenvoudige installatie en training stellen u in staat om meer opdrachten aan te nemen, op tijd te leveren en winstgevender te zijn. Kampt u met een personeelstekort? Met Weld4Me is dit een probleem uit het verleden. Lassers kunnen de cobot repetitieve taken aanleren en daarna overgaan op lastaken waarvoor meer ervaring vereist is. Met een lascobot krijgt u altijd consistente resultaten. Laat uw cobot lange naden en zware lastaken verwerken om de kwaliteit te handhaven waar fysiek veeleisend werk vaak tekortschiet.

Weld4Me Mobiel Station

Voor een meer flexibele optie biedt het Weld4Me robotstation alle benodigde voordelen als alternatief voor of aanvulling op handmatig MIG/MAG-lassen met luchtgekoelde lasapparatuur. Met eenvoudige programmering met de laswizard en Direct Teaching is dit lasstation gemakkelijk te integreren dankzij het compacte formaat en ook zeer gemakkelijk te verplaatsen en opnieuw op te starten.

Weld4Me CE oplossing

De Weld4Me CE Cel is het ultieme cobot laspakket. Als marktleider op het gebied van robotlassen, heeft Yaskawa zorgvuldig een set van kwalitatief hoogwaardige producten geselecteerd om u een gemakkelijke entree in robotlassen te bieden. Deze cobot lascel wordt geleverd met een CE-markering, gebaseerd op een complete risico inventarisatie zoals beveiliging tegen laslicht, lasdampen en contact met de hete lastoorts. De cobot is voorzien van IP67 bescherming tegen lasspatten en staat op een 2.000mm x 1.000mm lastafel met een bijbehorende lasstroombron naar keuze van de gebruiker. Dezelfde programmeringsmogelijkheden als de Weld4Me lascel mogen uiteraard niet ontbreken aan dit uitgebreide en complete laspakket.

Yaskawa Benelux kan u adviseren over alle mogelijkheden van cobot toepassing in uw bedrijf. Wij bespreken deze graag met u en helpen u graag om de productie ondersteuning te realiseren.

U kunt ons bereiken op 040-2895500 of per e-mail.

Meer informatie is ook te vinden op onze website.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Toeleveren

Technology Update over cobots en robots in maakindustrie

27-11 Met de toenemende vraag naar high mix, low volume, high complexity producten in de…

Automatisering

Hurco hanteert werkstukken beter met cobots

25-09 Iedereen die zijn machinebedieners wil ontlasten bij het plaatsen van onderdelen in de machine,…

Verbinden

Demto past mouw aan groeiende hoeveelheid laswerk

22-08 Binnen het bedrijf zijn verschillende afdelingen bij het realiseren van het eindproduct betrokken. Naast…

Verbinden

WeldBuilder app voor gebruiksvriendelijke lasautomatisering

19-04 Door middel van de WeldBuilder software op de Smart Pendant kan een grote variëteit…

Automatisering

Kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst in automatisering

23-01 1. Kant-en-klare oplossingen maken automatisering toegankelijker dan ooit tevoren De vooruitgang in robotica, machine…

Verbinden

Dubbele productiesnelheid met Yaskawa lasrobots

18-01 De installatie is verzorgd door Yaskawa partner VSE Technologies. Deze had al werkzaamheden verricht…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV