Dubbele productiesnelheid met Yaskawa lasrobots

Bij Vanderscheuren in Diksmuide (West-Vlaanderen) zorgen twee Yaskawa lasrobots dat er 5 dagen per week 16 uur lang maatwerk producten kunnen worden gelast. De robots zijn geleverd compleet met manipulator, hekwerk, afzuiging, lasapparatuur en track.

In de manipulator van de nieuwe installatie kan tot 5 meter gespannen worden.

De installatie is verzorgd door Yaskawa partner VSE Technologies. Deze had al werkzaamheden verricht voor Vanderscheuren, producent van metaalbewerking op maat. Deze klant beschikte over een aantal oudere robotinstallaties van een ander merk met verouderde ESAB lasbronnen. VSE heeft een van de installaties ‘opgewaardeerd’ met nieuwe lasapparatuur. Vanwege de leeftijd van de drie bestaande lasrobots bij Vanderscheuren, volgde er een gebruikte Yaskawa lasrobot ter vervanging van de tweede robot. Deze werd door VSE uitgerust met nieuwe lasapparatuur en in gebruik genomen. Voor de derde robot werd geopteerd voor een nieuwe installatie.

Geheel nieuwe installatie

Tot die tijd werkte Vanderscheuren via het principe van een vaste werktafel waar zij met de hand een stuk op monteerden, dat door de robot werd gelast. Pas als de robot klaar was, pakten zij het stuk eraf en werd er een nieuw stuk geplaatst waarbij vervolgens de robot opnieuw zijn proces in ging. Op advies van VSE besloot de klant om een geheel nieuwe Yaskawa installatie aan te schaffen waarbij de derde verouderde robot ook werd vervangen.

Productiesnelheid verdubbeld

De nieuwe installatie heeft een grote manipulator met twee werkstations waar stukken tot 5 meter tussen geplaatst worden en waarbij de operator kan laden terwijl de robot aan het lassen is. De operator is tijdens het laden en lossen beschermd van de lichtboog door een afscherming tussen de twee stations. Het wisselen van station gebeurt rondom een horizontale as en is volledig in het robotprogramma opgenomen. De robot staat op een track, eveneens van Yaskawa zodat de gehele 5 meter vlot bereikt kan worden. Met deze oplossing kon de productiesnelheid verdubbeld worden.

Vanderscheuren maakt olietanks die worden ingebouwd in grote industriële weefgetouwmachines en die de spindels geolied houden. Een olietank is een vierkante buis met een diameter niet groter dan 20 cm. “Ze werken met een vaste afname per dag, dus ze moeten per dag een bepaald aantal stuks kunnen afleveren. De laatste keer dat ik ze sprak hadden ze vier dagen voorsprong in productie”, vertelt Kristof Vleugels, Sales Engineer bij VSE Technologies.

Tot 5 meter lengte

De installatie bestaat uit de robot, manipulator en track maar ook het hekwerk en de afzuiging, allemaal door VSE Technologies geplaatst. Het geheel is eerst bij VSE opgebouwd met ondersteuning van Yaskawa. Vanderscheuren ging uitbreiden en had een nieuw pand gebouwd. “De gebruikte robot hebben wij verhuisd van het oude pand naar het nieuwe”, gaat Vleugels verder. “Daar staan de installaties naast elkaar en maken gebruik van dezelfde afzuiging.” De eerste Yaskawa robot heeft een kleine draaitafel maar in de manipulator van de nieuwe installatie kan tot 5 meter gespannen worden.

Deze lengte is soms nodig omdat de olietanks 12 verschillende lengtes hebben. Hoe langer de olietank, hoe meer laswerk erop zit. Het programma van de kortere olietanks kan meegenomen worden voor de langere lengtes, waarbij alleen de lengte aangepast moet worden. In de besturing zijn de 12 lengtes door VSE geprogrammeerd terwijl de volledige Functional Safety Unit (FSU) door een Yaskawa robot engineer is geprogrammeerd. Voordat de installatie in gebruik werd genomen zijn de robot operators van Vanderscheuren enkele dagen bij de Yaskawa Benelux Academy geweest voor een training.

Uitgebreid machinepark

In de nieuwe productiehal van Vanderscheuren staan naast de twee Yaskawa robot installaties (de derde verouderde robot is inmiddels gesloopt) snijmachines, kantbanken en meer in een uitgebreid machinepark. Voor nu gaan ze niet verder automatiseren. Het onderhoud van de robotinstallaties zal door VSE Technologies worden uitgevoerd zodat de huidige versnelde productie in stand gehouden kan worden.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Verbinden

Demto past mouw aan groeiende hoeveelheid laswerk

22-08 Binnen het bedrijf zijn verschillende afdelingen bij het realiseren van het eindproduct betrokken. Naast…

Verbinden

Lasrobots lassen kunststof

07-06 “De technologie van lasrobotisering hebben we geschikt gemaakt voor het lassen van kunststof plaat”,…

Verbinden

WeldBuilder app voor gebruiksvriendelijke lasautomatisering

19-04 Door middel van de WeldBuilder software op de Smart Pendant kan een grote variëteit…

MetavakNieuws

Lascobots en compacte robotlascel bij Yaskawa op METAVAK

27-09 De serie ArcWorld booglas robotcellen van Yaskawa biedt al jaren een flexibele oplossing voor…

TechnishowNieuws

Vier dagen cobot en robot oplossingen bij Yaskawa op TechniShow

25-08 Onlangs werd de nieuwste cobot van de Yaskawa HC-familie gepresenteerd: de HC30PL met maar…

Automatisering

Digitalisering haalt nog meer potentieel uit geautomatiseerde productie

30-03 Het lijkt bijna te simpel om waar te zijn: neem een moderne, verregaand geautomatiseerde…

Automatisering

Cobots van Yaskawa – uw assistenten voor ondersteuning in productie bij schaarste aan personeel

30-03 Toch zijn er nog steeds uitdagingen voor kleine en middelgrote bedrijven om actief met…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV