Nederlands wielenhuis neemt grote Sloveense wielenproducent over

0
43

Nederlands wielenhuis Konijnenburg Wielen slaat een grote slag door de overname van LIV Kolesa. Het Amsterdamse bedrijf neemt namelijk een belang van 50% in de Sloveense zwenkwielenfabriek, die op dit moment circa 170 medewerkers telt en vorig jaar een omzet van €14 miljoen boekte. De overname maakt Konijnenburg Wielen qua omzet de vijfde zwenkwielenproducent van Europa.

Voor Konijnenburg Wielen is de overname een belangrijke versteviging van zijn marktpositie. LIV Kolesa wordt dankzij zijn geautomatiseerde persen en de gunstige loonkosten in Slovenië gezien als de meest competitieve wielenproducent van Europa. Klanten van Konijnenburg krijgen door de overname de mogelijkheid om binnen een paar weken grote volumes maatwerk zwenkwielen te bestellen.

Hoogstaande producent
Konijnenburg Wielen uit Amsterdam is sinds 1946 leverancier van transportwielen en mechanische componenten aan de Europese maakindustrie. Samen met wielenproducent Vlukon uit Vaals maakt Konijnenburg Wielen onderdeel uit van Konindustries.
LIV Kolesa werd in 1954 opgericht als metaalfabriek en houtbewerkingsbedrijf. Sindsdien heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een technologisch hoogstaande producent van zwenkwielen, kruiwagens, kunststofspuitgiet-onderdelen en uit plaatstaal gestampte componenten met afnemers over de gehele wereld. Uniek aan de Sloveense fabriek is de optimale interne logistiek, wat korte levertijden mogelijk maakt. Als enige zwenkwielenfabriek in Europa beschikt LIV Kolesa over een eigen verzinkerij, twee huizenhoge volautomatische 400-ton transferpersen en eigen slitting-lijnen. De fabriek heeft een vooruitstrevend duurzaamheidsprogramma, een deel van de energievoorziening wordt geleverd door 4000m2 zonnepanelen.

Konijnenburg Wielen

Fabriek optimaliseren
De directie van LIV Kolesa komt na de overname in handen van Floris van Konijnenburg, algemeen directeur van Konijnenburg Wielen, en Franc Gregorcic, oprichter en algemeen directeur van G4 Group. De nieuwe directie wil de fabriek op korte termijn optimaliseren en de merknaam LIV Kolesa internationaal versterken. “LIV Kolesa moet worden getransformeerd”, zegt Gregorcic. “Het bedrijf heeft momenteel niet genoeg winstgevende activiteiten en we zullen het helpen nieuwe markten te betreden en nieuwe producten te ontwikkelen en introduceren.” Ontslagen zijn niet waarschijnlijk, zegt Gregorcic. “Onze G4 Group heeft zeven fabrieken met in totaal 950 werknemers. Waar we ook verschenen, hebben we groei gerealiseerd.”

Logische stap
Volgens de laatste gegevens worden de producten van Liv Kolesa verkocht in 27 landen. De EU is de belangrijkste afzetmarkt. Duitsland en Polen zijn de grootste markten. In het eerste kwartaal van dit jaar zag LIV Kolesa de omzet stijgen tot € 3,8 miljoen, een toename van 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Konijnenburg Wielen doet de overname samen met G4 Group, een familieconcern in handen van de familie Gregorcic, een ondernemersfamilie in Slovenië. Het bedrijf begon in 1995 toen Franc Gregorcic besloot om caravanramen te gaan produceren op de locatie van de opgeheven IMV Adria caravanfabriek. Tegenwoordig is G4 Group een belangrijke Europese producent in thermovorming, een techniek om kunststofplaten te bewerken. Daarnaast richt het concern zich op het opkopen en herstructuren van andere bedrijven. Floris van Konijnenburg kende LIV Kolesa al goed. Konijnenburg Wielen doet al 25 jaar de vertegenwoordiging in de Benelux voor het Sloveense bedrijf. De twee bedrijven ontwikkelden de afgelopen decennia samen verschillende nieuwe systemen voor transportwielen en zwenkwielen gericht op de West-Europese industrie. “Dit is voor ons een logische stap”, aldus Floris van Konijnenburg. “Het voordeel voor onze klanten ligt in maatwerk tegen een goede prijs, met een korte levertijd. Met deze overname kunnen we Europese kwaliteit leveren tegen een competitieve prijs, op twee dagen rijden van ons Amsterdams hoofdkantoor.”