Nederlandse toeleveranciers via FMB naar Duitse markt

In het Bad Salzuflen Exhibition Centre organiseert beursorganisator Clarion Events Deutschland op 5, 6 en 7 november voor de tiende keer de FMB. Steeds meer Nederlandse bedrijven, vooral uit Oost-Nederland, ontdekken deze toeleverancierbeurs voor de machinebouw. Ze exposeren hier om de interessante Duitse markt te bereiken.

De beurs is vanaf het begin continu gegroeid. Vorig jaar presenteerden zo’n 400 exposanten hun bedrijf en daarbij toonden ze een breed scala van componenten en diensten voor de machinebouw. Dit jaar zal dit aantal nog groter zijn.

De FMB wordt gehouden in Bad Salzuflen. Dat is in de omgeving van Bielefeld, op zo’n 150 kilometer vanaf de grens bij Oldenzaal. Toen de FMB werd opgericht, was het idee om een groot aantal bedrijven in de machinebouw in Oost-Westfalen-Lippe (OWL) in contact te brengen met efficiënte toeleveranciers. Hans-Dieter Tenhaef, directeur van het bedrijf Moderne Industrie Technik, was destijds één van de drijvende krachten – in samenwerking met het initiatief ‘OWL Maschinenbau’: “OWL is de thuisbasis van ongeveer 400 bedrijven die actief zijn in de machinebouwsector, de elektrische en elektrotechnische industrie en in de toeleveringsindustrie voor de automotive, die samen aan circa 80.000 mensen werkgelegenheid bieden en jaarlijks een omzet genereren van ongeveer 16,5 miljard euro.”

Aan de eerste FMB in 2005 namen 184 bedrijven deel. Hoewel het concept van de beurs vervolgens voortdurend verder ontwikkeld is, is aan de belangrijkste kenmerken van de beurs niets veranderd. Christian Enßle, Show Manager FMB bij Clarion Events: “De focus van de FMB is niet presentatie, maar eerder discussie. Specialisten uit een brede range sectoren komen hier samen voor een gerichte uitwisseling van ideeën over gezamenlijke projecten die alle mogelijke aspecten van de aan de machinebouw toeleverende industrie betreffen.”

De beurs omvat het complete spectrum van de toelevering van componenten voor de machine- en installatiebouw: Aandrijf- en besturingstechniek zijn even sterk vertegenwoordigd als handling- en montagetechniek, metaalbewerking en kunststofverwerkende bedrijven, naast gekwalificeerde dienstverlenende bedrijven, bijvoorbeeld op het gebied van de productontwikkeling.

Inmiddels omvat de focus van de FMB ook regio’s buiten de grenzen van Oost-Westfalen-Lippe en trekt de beurs bezoekers uit de hele noordelijke helft van Duitsland en uit de buurlanden. De beurs zal zich dit jubileumjaar op zijn best presenteren. Christian Enßle: “Het aantal inschrijvingen en reserveringen is groter dan vorig jaar, we zijn er in geslaagd 42 nieuwe exposanten voor het evenement over de streep te trekken. Bovendien zullen er nieuwe gezamenlijke stands en speciale shows te zien zijn.”
De deelnemerslijst vermeldt de namen van vijftien Nederlandse deelnemers en die van de Koninklijke Metaalunie. Nederlandse toeleveranciers die in november zullen exposeren zijn onder meer Apparatenfabriek ARA, AFMI Verspanende Industrie en Hawo Beheer. Maar ook plaatbewerkers als Metaalbedrijf Baas en Disselhorst Metaalbewerking behoren tot het deelnemersveld.
Een actuele lijst van FMB exposanten kan gedownload worden op www.fmb-messe.de

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Zakendoen in Duitsland: Hoe doe je dat?

15-01 Koninklijke Metaalunie organiseert in samenwerking met haar Duitse partner Niederlanden Nachrichten een inspiratiebijeenkomst waar…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachine-industrie houdt goed stand in derde kwartaal

28-11 “Ondanks alle tegenslagen hebben de orders in onze industrie tot nu toe goed standgehouden.…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachine-industrie vol vertrouwen door sterke vraag

15-02 Dit optimisme is gebaseerd op de uitstekende ontwikkeling van de vraag sinds medio vorig…

Automatisering

Cellro opent vestiging in Duitsland

15-09 Cellro krijgt in Brackenheim, vlakbij Heilbronn, de beschikking over een pand met een kantoor…

Bedrijf en Economie

Ordergroei Duitse werktuigmachinebouw krachtiger dan verwacht

18-08 De bestellingen vanuit eigen land stegen met 81 procent, die uit het buitenland met…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw ziet betere stemming nu ook terug in de cijfers

17-05 “Onze branche merkt al vele maanden dat de stemming bij de klanten verbetert. Nu…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw ziet licht aan eind van de tunnel

24-02 VDW-voorzitter Heinz-Jürgen Prokop zei dat de bereidheid om te investeren toeneemt door de betere…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw levert 5 miljard euro in

25-11 De tweede coronagolf heeft de Duitse werktuigmachinebouw vol geraakt. De producenten zagen hun orderintake…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV