Nederlandse toeleveranciers via FMB naar Duitse markt

0

In het Bad Salzuflen Exhibition Centre organiseert beursorganisator Clarion Events Deutschland op 5, 6 en 7 november voor de tiende keer de FMB. Steeds meer Nederlandse bedrijven, vooral uit Oost-Nederland, ontdekken deze toeleverancierbeurs voor de machinebouw. Ze exposeren hier om de interessante Duitse markt te bereiken.

De beurs is vanaf het begin continu gegroeid. Vorig jaar presenteerden zo’n 400 exposanten hun bedrijf en daarbij toonden ze een breed scala van componenten en diensten voor de machinebouw. Dit jaar zal dit aantal nog groter zijn.

De FMB wordt gehouden in Bad Salzuflen. Dat is in de omgeving van Bielefeld, op zo’n 150 kilometer vanaf de grens bij Oldenzaal. Toen de FMB werd opgericht, was het idee om een groot aantal bedrijven in de machinebouw in Oost-Westfalen-Lippe (OWL) in contact te brengen met efficiënte toeleveranciers. Hans-Dieter Tenhaef, directeur van het bedrijf Moderne Industrie Technik, was destijds één van de drijvende krachten – in samenwerking met het initiatief ‘OWL Maschinenbau’: “OWL is de thuisbasis van ongeveer 400 bedrijven die actief zijn in de machinebouwsector, de elektrische en elektrotechnische industrie en in de toeleveringsindustrie voor de automotive, die samen aan circa 80.000 mensen werkgelegenheid bieden en jaarlijks een omzet genereren van ongeveer 16,5 miljard euro.”

Aan de eerste FMB in 2005 namen 184 bedrijven deel. Hoewel het concept van de beurs vervolgens voortdurend verder ontwikkeld is, is aan de belangrijkste kenmerken van de beurs niets veranderd. Christian Enßle, Show Manager FMB bij Clarion Events: “De focus van de FMB is niet presentatie, maar eerder discussie. Specialisten uit een brede range sectoren komen hier samen voor een gerichte uitwisseling van ideeën over gezamenlijke projecten die alle mogelijke aspecten van de aan de machinebouw toeleverende industrie betreffen.”

De beurs omvat het complete spectrum van de toelevering van componenten voor de machine- en installatiebouw: Aandrijf- en besturingstechniek zijn even sterk vertegenwoordigd als handling- en montagetechniek, metaalbewerking en kunststofverwerkende bedrijven, naast gekwalificeerde dienstverlenende bedrijven, bijvoorbeeld op het gebied van de productontwikkeling.

Inmiddels omvat de focus van de FMB ook regio’s buiten de grenzen van Oost-Westfalen-Lippe en trekt de beurs bezoekers uit de hele noordelijke helft van Duitsland en uit de buurlanden. De beurs zal zich dit jubileumjaar op zijn best presenteren. Christian Enßle: “Het aantal inschrijvingen en reserveringen is groter dan vorig jaar, we zijn er in geslaagd 42 nieuwe exposanten voor het evenement over de streep te trekken. Bovendien zullen er nieuwe gezamenlijke stands en speciale shows te zien zijn.”
De deelnemerslijst vermeldt de namen van vijftien Nederlandse deelnemers en die van de Koninklijke Metaalunie. Nederlandse toeleveranciers die in november zullen exposeren zijn onder meer Apparatenfabriek ARA, AFMI Verspanende Industrie en Hawo Beheer. Maar ook plaatbewerkers als Metaalbedrijf Baas en Disselhorst Metaalbewerking behoren tot het deelnemersveld.
Een actuele lijst van FMB exposanten kan gedownload worden op www.fmb-messe.de