NEVAT Expertgroep Verspaning ontwikkelt horizonvisie voor fabriek van de toekomst

Veel bedrijven in de verspaning zijn nogal traditioneel en op zichzelf gericht als het op digitalisering aankomt. Om het tempo te verhogen heeft NEVAT de Expertgroep Verspaning opgericht. Doel van het initiatief is om gezamenlijk een horizonvisie te ontwikkelen voor de fabriek van de toekomst.

Keytec, één van de deelnemende partners van de Expertgroep Verspaning, ziet de samenwerking als een perfecte oplossing om bedrijfs- en productieprocessen te optimaliseren.

Door onderlinge kennis- en ervaringsuitwisseling kunnen thema’s zoals ERP, planning, automatisering, koppeling van systemen, standaardisatie, CAD/CAM, gereedschapsbeheer en competenties en opleiding, collectief worden verbeterd.

Kosten delen

De Expertgroep Verspaning die NEVAT vorig jaar september in het leven heeft geroepen, bestaat uit Vosteq Innovations, Cellro, Cadmes, KSM Industrial, Dormac en Macroscoop en de NEVAT leden Boers&Co, Ter Hoek Vonkerosie, Iteq Industries en KeyTec. Volgens Edwin Dekker, branchemanager bij NEVAT, hebben verspanende bedrijven best wel kijk op de verschillende bedrijfsprocessen die geoptimaliseerd kunnen worden, maar weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen of ze hebben simpelweg de investeringscapaciteit niet. “Digitalisering en procesoptimalisatie moet een belangrijk streven zijn voor Nederlandse verspaners om in de toekomst concurrerend te kunnen blijven. We praten al heel lang over digitalisering, maar de verspaning blijft achter op dit vlak. Dat komt deels omdat verspanende bedrijven te vaak hun kaarten tegen de borst houden in plaats van kennis te delen.

Bovendien wordt er vaak niet gezocht naar nieuwe oplossingen en blijft men hangen in hetgeen wat gedaan wordt. Een beweging maken naar de fabriek van de toekomst betekent ook letterlijk afstand nemen van de waan van de dag. Met de Expertgroep Verspaning zijn we een initiatief gestart om kennis te delen en om gezamenlijk en aan de hand van een roadmap stappen te maken naar een gedigitaliseerde fabriek van de toekomst. Dat betekent ook dat kosten voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van speciale software-oplossingen verdeeld kunnen worden over de verschillende bedrijven, in plaats van dat dit soort grote investeringen individueel gedaan moeten worden. Daar zit echt de kracht van samenwerking en dat wil NEVAT mogelijk maken”, aldus Dekker.

Roadmap

De eerstvolgende stap van de Expertgroep Verspaning is het gemeenschappelijk opstellen van een plan van aanpak, rekening houdend met de mogelijke veranderingen die de verspanende industrie de komende tien jaar kan verwachten. Aan de hand van deze horizonvisie wordt een roadmap samengesteld om in concrete haalbare stappen te groeien naar de fabriek van de toekomst. Deze roadmap wordt opgezet als een levend document dat tijdens het hele traject geactualiseerd kan worden. “Wat mij betreft zit de kern van het succes in het lef om open en kwetsbaar samen te werken met partners.

Accepteren dat je enkel met elkaar in staat bent om moeilijke obstakels te overwinnen. Net zoals twintig jaar geleden, toen veel bedrijven zijn gaan automatiseren om de slag niet te missen, is nu het cruciale moment aangebroken om door te pakken met de fabriek van de toekomst. Je praat over automatisering, robotisering en digitalisering van processen met het oog op continuïteit van bedrijfsprocessen. Het model van de digitale fabriek gaat helpen om een doorlooptijdverkorting van 10% voor de komende vijf jaar te realiseren”, aldus Dekker.

Voor bedrijven die de volgende stap willen maken op het gebied van automatisering en digitalisering, heeft het FOKUS-programma: De Fabriek van de Toekomst een bedrijfsscan ontwikkeld die direct een rapport en diverse inzichten geeft. Deze scan is hier te vinden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Van visie naar actie

19-04 De Masterclass Technology Roadmapping is de eerste zichtbare activiteit van het Expertisecentrum Metal Processing,…

Personeel en Opleiding

Expertisecentrum Metal Processing opgericht

30-11 Het initiatief is afkomstig van bedrijven uit de sector, waardoor NEVAT, Saxion en Henri…

Toeleveren

NEVAT Expertgroep Verspaning ontwikkelt horizonvisie voor fabriek van de toekomst

23-06 Door onderlinge kennis- en ervaringsuitwisseling kunnen thema’s, zoals ERP, planning, automatisering, koppeling van systemen,…

Plaatbewerking

Samen zijn we sterker

16-06 Ze doen het op hun eigen manier, maar er is ook een duidelijke overeenkomst:…

Toeleveren

Toeleveranciers ontwikkelen samen slimme oplossingen

10-02 “Als 2020 met het coronavirus ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat…

Toeleveren

NEVAT introduceert webinar-serie NEVAT Talks

01-02 Afgelopen zomer is in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam onder de NEVAT-leden onderzoek…

Toeleveren

Anne Jaap Deinum branchemanager De Nederlandse Verwarmingsindustrie

18-11 Anne Jaap Deinum treedt met ingang van 1 januari aan als branchemanager van De…

Verspanen

Grootverspaners maken verse start

14-01 Koninklijke Metaalunie is sinds 1 januari een nieuwe branchegroep rijker. Het is de Dutch…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X