Nevi PMI noteert grootste ordergroei in bijna 3 jaar

De Nevi PMI van december is uitgekomen op 58.2, de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds september 2018. De import- en exportorders namen beide toe in de grootste mate sinds februari 2018. De groei van de orders leidde tot de op een na grootste toename van de productie in twee jaar.

Volgens Nevi PMI zijn de inkoopactiviteiten momenteel het hoogst sinds 27 maanden, waardoor de materiaalvoorraad aanzienlijk toenam. Verstoringen in de toeleveringsketen door COVID-19 leidden ondertussen tot de grootste verlenging van de levertijden sinds april. Daarnaast was de inkooprijsinflatie de hoogste in meer dan twee jaar en de verkooprijzen stegen in de grootste mate sinds januari 2019. De werkgelegenheid bleef groeien, zij het nog steeds bescheiden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor het eerst sinds maart toe. De panelleden bleven even positief over de vooruitzichten als vorige maand.

Krachtig herstel

“Hoewel de coronacrisis allerminst voorbij is, laat de industrie een krachtig herstel zien”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO. “Zowel de nieuwe exportorders als de binnenlandse nieuwe orders schoten omhoog, ondanks de recessie in de eurozone en de lockdowns in diverse landen. Het lijkt erop dat de vraag naar industriële producten toeneemt doordat de economische vooruitzichten zijn verbeterd als gevolg van de komst van werkende vaccins. De deelindicator voor de toekomstige productie blijft ten opzichte van november onveranderd op 71.0; de hoogste score in jaren. Het is duidelijk dat ondernemers rekenen op een krachtig economisch herstel in 2021.”

Productie groeit

De productieomvang bij de Nederlandse industriële bedrijven groeide in december opnieuw. Hiermee komt de huidige periode van groei op vijf maanden. De respondenten schreven deze laatste groei toe aan de verbetering van de vraag bij het aanhoudende herstel van de impact van de pandemie bij de markten. Deze stijging was bovendien aanzienlijk en op september 2020 na de grootste sinds december 2018. “Het lijkt erop dat de vraag zo snel aantrekt dat bedrijven het tempo niet kunnen bijbenen. Zowel de inkoop- als de afzetprijzen namen scherp toe, een duidelijk teken dat de vraag verbetert en dat breed herstel optreedt. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis groeiden de orderportefeuilles. Hoewel dit deels werd veroorzaakt door leveringsproblemen, is dit een goed teken omdat het duidt op toenemende vraag”, aldus Swart.

Nieuwe exportorders

De buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde goederen steeg in december opnieuw fors en in de grootste mate sinds februari 2018. De panelleden gaven aan dat deze laatste stijging het gevolg was van de versoepeling van de lockdownmaatregelen en de verbetering van de vraag in belangrijke exportmarkten.

De Nevi PMI van december is uitgekomen op 58.2, de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds september 2018

De Nevi PMI van december is uitgekomen op 58.2, de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds september 2018

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid groeide in december voor de tweede maand op rij. Er werd melding gemaakt van een uitbreiding van de personeelsbestanden om de grotere huidige en toekomstige vraag te kunnen verwerken. De banengroei was bescheiden, maar wel de grootste sinds februari. De gegevens voor de subsectoren lieten echter verschillen zien. De personeelsuitbreidingen bij de producenten van investeringsgoederen en halffabricaten stonden in contrast met het hernieuwde banenverlies in de subsector consumptiegoederen. Volgens ABN AMRO vormt het tekort aan personeel een rem op de productie. Waarschijnlijk zullen ondernemers meer personeel aannemen om de productie verder op te schalen. Indien ook toeleveranciers meer kunnen produceren, kunnen de levertijden weer wat korter worden, waardoor de Nederlandse industrie in januari de productie verder kan opvoeren. Wel kan de brexit in januari leiden tot vertraging, met name in de auto-industrie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Orders blijven binnenstromen

02-08 De toename van de productie nam iets af in vergelijking tot juni, maar bleef…

Bedrijf en Economie

Grootste groei orders ooit

01-06 Om tekorten en vertraagde leveringen voor te blijven, breidden de producenten hun inkoopactiviteiten in…

Bedrijf en Economie

Recordgroei zet door

03-05 De ongekende groei van de productie werd gestuwd door grote stijgingen van het aantal…

Bedrijf en Economie

Leveringsproblemen industrie verergeren door Suez-file

01-04 De NEVI PMI steeg in maart van 59.6 naar het recordniveau van 64.7. De…

Bedrijf en Economie

Herstel industrie verliest aan kracht

02-11 De Nevi PMI van oktober kwam uit op 50.4, wat betekent dat de verbetering…

Bedrijf en Economie

Industrie groeit ondanks tweede coronagolf

01-10 De Nevi PMI steeg van 52.3 in augustus naar 52.5 in september, de grootste…

Bedrijf en Economie

Aanzienlijk minder krimp; bodem in zicht voor Nederlandse industrie

03-08 De Nevi PMI van juli was 47.9, aanzienlijk hoger dan het cijfer van juni…

Bedrijf en Economie

Bijna geen krimp meer – Nevi PMI januari 49.9

03-02 De Nevi PMI steeg naar 49.9 in januari, wat wijst op de kleinste verslechtering…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X