Nieuwe buislaser Trumpf voor beginners en experts

0

De nieuwe buislaser TruLaser Tube 3000 fiber van Trumpf is zowel geschikt voor bedrijven die met deze techniek starten als voor ondernemingen die hun productiecapaciteit willen uitbreiden. De machine maakt veelzijdige bewerking van buizen en profielen mogelijk en vervangt conventionele bewerkingsprocessen als zagen, boren of frezen.

De TruLaser Tube 3000 fiber dekt een breed spectrum af. Ze bewerkt profielen, ronde buizen, vlakstaal en optioneel ook L- en U-profielen. De laser met 2 kW vermogen snijdt met hoge snelheid staal, RVS, aluminium en bonte metalen zoals koper en messing. De machine, die al is voorzien van een omvangrijke set snijdata, bewerkt buizen met een diameter tot 152 mm en profielen met een buiten omtrek tot 170 mm. De zelfcentrerende spantechniek, die de buis tijdens het proces fixeert en positioneert, stelt zich automatisch in op de afmetingen van de buizen, zonder dat de operator haar moet instellen. Ook andere instellingen voert de TruLaser Tube 3000 fiber zelfstandig uit: de functie AdjustLine past met één druk op de knop snijparameters aan en maakt het zo mogelijk materiaal van mindere kwaliteit proceszeker te snijden. SeamLine Tube identificeert lasnaden en markeringen op de buiten- en binnenzijde van de buizen. Deze functie garandeert indien nodig dat de buizen correct op de machine uitgericht zijn en de lasnaad zich op de gewenste positie in het gereed product bevindt. De geringe instellingsinspanning en de hoge automatiseringsgraad maken de bediening eenvoudiger en zorgen ervoor dat de TruLaser Tube 3000 fiber zelfs bij kleine seriegroottes economisch opereert.

De zelfcentrerende spantechniek, die de buis tijdens het proces fixeert en positioneert, stelt zich automatisch in op de afmetingen van de buizen.
De zelfcentrerende spantechniek, die de buis tijdens het proces fixeert en positioneert, stelt zich automatisch in op de afmetingen van de buizen.

Automatisch beladen

De machine snijdt buizen met een gewicht van maximaal 18,5 kilo per meter en materiaaldiktes tot 8 mm. Ze is verkrijgbaar met een beladingslengte van 6,5 of 8 meter. Dankzij de optionele beladingsautomatisering LoadMaster Tube kunnen ook grote series economisch op de machine worden bewerkt. Zijn geïntegreerde materiaalopslag, de zogeheten bundelruimte, kan tot 4 ton ruw materiaal opslaan, bij een lengte van 8 meter tot 5 ton. De LoadMaster Tube scheidt en meet de buizen parallel aan de productie en geeft ze aansluitend over aan de machine. Delen die gereed zijn, sluist de machine uit op een aflegplek, vanwaar de operator ze van een ergonomische hoogte kan uitnemen. De machine werkt ondertussen door. Korte delen laten zich direct in een kist uitsluizen. Slak en metaalafval scheidt de Trulaser Tube 3000 fiber automatisch van de goede delen en deponeert deze in een container.

Dankzij de optionele beladingsautomatisering LoadMaster Tube kunnen ook grote series economisch op de machine worden bewerkt.
Dankzij de optionele beladingsautomatisering LoadMaster Tube kunnen ook grote series economisch op de machine worden bewerkt.

Kleinere orders tussendoor

De straalbescherming van de machine is zo geconstrueerd dat de operator de be- en ontlaadzijde elk moment goed kan bereiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de TruLaser Tube 3000 fiber met enkele buizen eenvoudig te beladen en zo kleinere orders tussendoor te bewerken. Een complete omkasting is niet nodig. Een groot, laserveilig zichtvenster maakt het mogelijk het bewerkingsproces te volgen.

Gebruikers kunnen per app veranderingen in het productieplan van de machine doorvoeren of het bekijken. Zo behoudt de operator de machine over het totale bewerkingsproces in het zicht. Een veilige op de OPC-UA standaard gebaseerde data-interface maakt het mogelijk de machine te koppelen aan bijvoorbeeld een ERP- of MES systeem dan wel een Cloud-toepassing. De machine apps van Trumpf geven informatie over de looptijd van programma’s of de benuttingsgraad van de machine.