Nieuwe identiteit Fraunhofer Twente

Om de inzet voor innovatie in de maakindustrie beter weer te geven, verandert de naam van Fraunhofer Project Center at the University of Twente. De nieuwe naam is het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing at the University of Twente (FIP-AM@UT).

De 3D-geprinte eerste steen van de nieuwbouw toont de nieuwe naam: Fraunhofer Innovation Platform.

Het Fraunhofer Innovation Platform is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Fraunhofer Institute for Production Technology IPT in Aken (D) en de Universiteit Twente in Enschede. Hun ambitie is om domeinexperts, academici en oplossingenleveranciers uit de maakindustrie in Nederland en daarbuiten samen te brengen om een gezamenlijke strategie voor de bevordering van innovatie mogelijk te maken. Hun doelen zijn om hoogwaardig toegepast onderzoek voor klanten in zowel de industriële als de publieke sector op elkaar af te stemmen en technologieoverdracht te bevorderen door het gezamenlijk toewerken naar resultaten.

Kloof aanpakken

De nieuwe merknaam staat voor een nauwere afstemming op het Fraunhofer-model, dat een aantal belangrijke elementen omvat. Fraunhofer werkt samen met universiteiten en de industrie om meer baanbrekend onderzoek naar echt werkende technologieën te kunnen doen volgens een industrieel tijdpad. Over het algemeen vindt het eerste stadium van R&D plaats op universiteiten, in laboratoria en bij onderzoekscentra van bedrijven, terwijl de implementatie van de uitkomsten meestal door de industrie wordt gedaan. Tussen deze stadia bevindt zich een kloof, die maar heel weinig organisaties aanpakken. Deze kloof, zowel een kenniskloof als een financieringskloof, vertraagt het productontwikkelingsproces aanzienlijk. En precies dit is het gebied waar Fraunhofer zich al meer dan 50 jaar met succes op richt, waardoor het is uitgegroeid tot Europa’s grootste R&D-organisatie. Met het FIP-AM@UT werkt Fraunhofer samen met de Universiteit Twente en industriële klanten om nieuwe ideeën in de conceptfase snel en kosteneffectief naar de fabriek te verplaatsen.

Praktische industriële toepassingen

Sinds de oprichting van het Fraunhofer Project Center in 2017 is hun nauwe samenwerking met de Universiteit Twente een bepalend kenmerk. Met 3.300 academici, onderzoekers en andere professionals en meer dan 12.000 studenten is de UT een aanjager van innovatie en een katalysator voor verandering in de vierde industriële revolutie. Om die reden is één van de belangrijkste verantwoordelijkheden van het partnerschap om een gunstige economische impact te hebben op de regio Twente, door wetenschappelijk onderzoek over te brengen naar industriële toepassingen in de praktijk.

Hun missie is om duurzame oplossingen te bieden om veerkrachtige en succesvolle communities op te bouwen. Dit omvat o.a. het verbeteren van de gezondheidszorg met de toepassing van gepersonaliseerde technologieën, het creëren van intelligente productiesystemen om de efficiëntie te verbeteren, het mogelijk maken van de ontwikkeling van slimme materialen en metamaterialen en het bijdragen aan de ontwikkeling van een veerkrachtigere, flexibelere en digitaal gedreven samenleving.

Leverancier van oplossingen

Om deze doelen te bereiken, houden ze de kansen voor innovatie nauwlettend in de gaten en zetten ze toonaangevende expertise in met de juiste gevoeligheid voor de behoeften van organisaties en de samenleving als geheel. Om dat te bereiken, zal het Fraunhofer Innovation Platform verder moeten gaan dan het doen van onderzoek om een volwaardige leverancier van oplossingen voor fabrikanten te worden.

Dankzij hun voortdurend groeiende partnerportfolio zijn ze in staat om de unieke behoeften van alle sectoren in de industrie te vertegenwoordigen, van hightechfabrikanten tot de gezondheidszorg tot mobiliteit of agrofood. Dankzij het partnernetwerk kunnen ze een breed scala aan interdisciplinaire uitdagingen voor de industrie oplossen, zoals uitdagingen rondom duurzaamheid, organisatorische veerkracht, digitalisering en agile productie. De belangrijkste technologische competenties omvatten de rol van kunstmatige intelligentie in de maakindustrie, productiesystemen, computer-aided engineering, additive manufacturing en digital twinning.

Routekaart voor industriële innovatie

De visie van het Fraunhofer Innovation Platform is om een leider te zijn in toegepast onderzoek in advanced manufacturing in Nederland. Om dat mogelijk te maken, ontwikkelt het innovatieve en geïntegreerde oplossingen ten voordele van zowel de industrie als de samenleving. In de komende jaren hoopt het Fraunhofer Innovation Platform de productiesector in Nederland te versterken en met een deskundig en getalenteerd team van research engineers, managers en ondersteunend personeel in de regio het voortdurende aanpassingsvermogen, concurrentievermogen en de efficiëntie van de sector te waarborgen.

De eerstesteenleggingsceremonie voor de nieuwe faciliteit op het Kennispark in Enschede. In het midden prof. dr. Ian Gibson, een van de directeuren van FIP-AM@UT.

De eerstesteenleggingsceremonie voor de nieuwe faciliteit op het Kennispark in Enschede. In het midden prof. dr. Ian Gibson, een van de directeuren van FIP-AM@UT.

Leverancier van oplossingen

Het Fraunhofer Project Center is nu 5 jaar gevestigd op de campus van de Universiteit Twente. Toen de organisatie in 2017 haar deuren opende, was de visie om een brug te slaan tussen de universiteit en de regionale maakindustrie. Inmiddels is het FPC (voortaan dus FIP-AM@UT) uitgegroeid tot toonaangevende leverancier van oplossingen voor fabrikanten, die innovatie faciliteert en ondersteunt in de vierde industriële revolutie waarin we ons momenteel bevinden.

Het FPC@UT begon met een relatief klein team, bestaande uit slechts vier engineers en een aantal andere fulltime medewerkers. In deze beginfase werden enkele projecten samen uitgevoerd met het Fraunhofer IPT in Aken. In de jaren daarna zijn ze uitgegroeid tot een groot team van academici, onderzoekers en andere (technisch) deskundigen, samenwerkend met fabrikanten in Twente en daarbuiten.

Nu de vierde industriële revolutie in volle gang is, is het FPC het huidige pand op de campus van de UT ontgroeid. De organisatie gaat dan ook verhuizen naar een veel grotere faciliteit op het Kennispark. De bouw hiervan is reeds gestart. De nieuwe locatie biedt veel meer ruimte en belangrijke mogelijkheden om de zichtbaarheid in de regio te vergroten. Het belangrijkst is dat er op de nieuwe locatie een eigen ingerichte testfaciliteit komt voor het demonstreren van geavanceerde Industry 4.0-oplossingen aan de industriepartners.

De nieuwe locatie is ook symbolisch: de locatie – recht tegenover de hoofdingang van de universiteitscampus – laat zien dat het FPC nog steeds een integraal onderdeel is van de Universiteit Twente, terwijl er ook verbinding wordt gemaakt met de industrie en de omgeving daarbuiten. De komende jaren gaat het centrum ook op zoek naar nieuwe manieren om studenten te integreren in de organisatie en hun de mogelijkheid te bieden zich verder te ontwikkelen door mee te werken aan industriële projecten. De verwachting is dat ze uitgroeien tot een team van ongeveer 40 fulltime medewerkers, om zo sterkere samenwerkingen aan te kunnen gaan en van steeds meer waarde te kunnen zijn voor de gehele productiesector.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Fraunhofer en Salzgitter bouwen staalfabriek om voor klimaatneutrale staalproductie

04-12 Staal heeft veel nuttige eigenschappen en wordt aangetroffen in vrijwel alle producten waarbij sterkte…

Verbinden

Digitalisering verbindingstechniek maakt autoproductie duurzamer

28-06 Fronius was voor de zevende keer host van deze conferentie. Deskundigen op het gebied…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

3D

Moeilijk te lassen materiaal printen met EHLA 3D

15-02 Al tientallen jaren domineren twee laserprocessen het printen en coaten van metalen onderdelen. De…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Plaatbewerking

Beter waterstraalsnijden

31-08 Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV