Nieuwe kartcompetitie stimuleert techniek in de klas

Coureur Jan Lammers lanceert op maandag 4 september het nieuwe Onderwijsprogramma EduKart. Bij dit educatieve programma voor basischoolleerlingen uit groep 8 wordt gebruik gemaakt van junior karts om kinderen kennis bij te brengen over praktische technologie en bètavakken.

Het onderwijsprogramma start in het nieuwe schooljaar 2017 – 2018. Naast vier keer per schooljaar karten op het circuit van Kartcentrum Lelystad, bevat het programma vooral veel lessen in de eigen klas over onder andere elektriciteit en magnetisme, beweging, energie en machines, lucht- & ruimtevaart en robotica. Het programma is ontwikkeld door Kartcentrum Lelystad, stichting Atlant, Pabo In Holland Haarlem, Techport Campus en Jet-Net Junior. Het initiatief wordt ondersteund door Ecomaxx Brandstoffen, staalbedrijf Tata Steel en de Koninklijke Metaalunie.

Aanvulling op basisonderwijs
Leo Wijker van stichting Atlant Basisonderwijs uit Velsen (mede-initiatiefnemer EduKart) legt uit waarom dit nieuwe onderwijsprogramma een aanvulling is op het reguliere onderwijsprogramma; “Wij gaan verder dan alleen onderzoekend en ontwerpend leren wat nu actueel is. Het gaat om veel meer dan logisch leren denken, creativiteit inzetten en problemen op een gestructureerde manier aanpakken. Met EduKart zorgen wij ervoor dat de kinderen leren hun kennis ten nutte te maken tijdens een groepsproces. Dit biedt kinderen een platform om hun eigen talenten te ontdekken en elkaars talenten te gebruiken om samen de beste oplossing te bedenken. En tegelijkertijd leren ze precies wat ze moeten leren. Het programma voldoet aan de kerndoelen van het basisonderwijs zoals deze zijn vastgesteld door de overheid.”

Van klaslokaal naar kartbaan
Christian Snoek, directeur Kartcentrum Lelystad voegt hieraan toe: “Wat de kinderen op school leren brengen ze als kartteam in de praktijk. Elke klas vormt een raceteam dat goed moet presteren op de kartbaan. We kijken niet alleen naar veilig rijden en snelheid, maar ook naar de organisatie van het team. Zijn er sponsors, ziet de kart er flitsend uit, is de teamkleding netjes en hebben ze hun communicatie op orde. Als onderneming brengen ze zo direct in de praktijk wat ze op school leren. De kartbaan als contextrijke leeromgeving. Dat past precies in onze ambitie om als Kartcentrum het opleidingscentrum te zijn voor jonge coureurs,” aldus Christian Snoek

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?