Nieuwe laserbron illustreert digitale koers Trumpf

0

Trumpf stelt deze week op de huisshow Intech  de nieuwe disklaser TruDisk 5002 voor. Belangrijkste kenmerk van deze hoogvermogen laserbron: hij is helemaal klaar voor de digitalisering van de industrie. Daarmee is dit apparaat illustratief voor de huidige ontwikkelingen bij Trumpf.

“We worden digitaal bij Trumpf, we veranderen alles”, zegt Mathias Kammüller, lid van de raad van bestuur van Trumpf, onomwonden. “We zijn ervan overtuigd dat de digitale transformatie een doorslaggevende tendens is voor de industrie. Sinds we ons hiermee bezighouden, is die overtuiging alleen maar gegroeid.”

Chief Digital Officer
Om deze overtuiging kracht bij te zetten, krijgt Kammüller binnenkort een nieuwe titel: hij wordt Chief Digital Officer (CDO) in de concernleiding van Trumpf.
Het Duitse technologieconcern, specialist in plaatbewerkingsmachines en lasertechniek, zet zwaar in op software en digitale dienstverlening om zijn klanten betere en snellere productie-oplossingen te kunnen bieden. “Dat zullen we wel moeten”, aldus Kammüller. “Want onze klanten hebben die oplossingen nodig om sneller en tegen lagere kosten steeds kleinere series te kunnen produceren voor hun klanten.”

Digitale dienstverlening
Een belangrijk onderdeel van die oplossingen zijn nieuwe, digitale diensten. Hiervoor is het nodig dat hardware en software met elkaar worden verbonden. De nieuwe laserbron TruDisk 5002 is een voorbeeld van een product waarbij hardware en software helemaal in elkaar grijpen. In de laserbron zitten maar liefst 500 meetpunten, die realtime voor de software bereikbaar zijn. Hierdoor is voortdurende controle mogelijk over alles wat er in de laserbron gebeurt. En dat maakt het voor Trumpf mogelijk om in de aftersales Industrie 4.0 gebaseerde services aan te bieden. “Het potentieel van deze services kunnen we bij deze laserbron volledig benutten”, aldus Peter Leibinger, eveneens lid van de concernleiding en directeur van Trumpf Lasertechnik/Elektronik.
Alle data die uit de laserbron worden gehaald, komen in de  cloud, worden voor de klant geanalyseerd en met hem gedeeld, zodat hij er zijn voordeel mee kan doen. Dat gebeurt echter alleen als de klant dat wil. Trumpf wil volledig transparant zijn over deze data. Ze zijn eigendom van de klant en die kan er mee doen wat hij wil. Zo biedt Trumpf gecertificeerde oplossingen aan voor de overdracht van data.  Hierdoor kunnen klanten altijd zien welke data in en uit hun eigen netwerken gaan en hebben ze daar zelf volledige invloed op.
De voordelen om de data door Trumpf te laten analyseren zijn groot. In het geval van de laserbron kan de beschikbaarheid daarvan worden vergroot en kunnen storingen worden voorspeld, zodat tijdig maatregelen kunnen worden genomen. Ongeplande uitval wordt voorkomen en (gepland) onderhoud kan worden gepleegd op momenten dat het uit komt.

De TruDisk 5002 is niet alleen klaar voor digitale diensten, maar kent ook diverse technologische verbeteringen. “We hebben elke schroef nog een keer aangepast”, aldus een productspecialist van Trumpf. Hierdoor is de TruDisk 5002 de compactste hoogvermogen laserbron ter wereld en is hij 20 procent energie-efficiënter geworden. De bron is leverbaar met 3, 4 en 5 kW vermogen. In 2018 komt ook een 6 kW versie beschikbaar.

Nieuwe website
Trumpf ontvangt deze week tijdens de huisshow Intech op de thuisbasis in Ditzingen (bij Stuttgart)  2700 bezoekers, waarvan de helft uit het buitenland. Kort voor aanvang van de huisshow is de nieuwe website live gegaan, waaraan 2,5 jaar is gewerkt.  Hij is beschikbaar in 17 talen (ook in het Nederlands) en beschikt over een nieuw klantenportaal. “Ook deze website illustreert hoe de digitale transformatie ons bezighoudt”, aldus Mathias Kammüller.