Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

Een duidelijk onderscheid tussen het werkgebied van de operator en dat van de service, een hoge snijsnelheid en een verfijning van de software. Dat zijn drie belangrijke kenmerken van de Laser Genius +.  Prima Power presenteerde deze nieuwe 2D lasersnijmachine niet op een vakbeurs, maar via een digitale tour vanaf het eigen streamingplatform Prima@home.

De Laser Genius+ kenmerkt zich door een duidelijk onderscheid tussen het werkgebied van de operator en dat van de service. Alle service-elementen zitten in een speciale module. Deze maakt de machine perfect symmetrisch en erg smal in de y-richting.

Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en een compleet nieuwe aanpak. De Laser Genius+ is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende entiteiten in heel Italië. De elegantie van het ontwerp kwam uit de koker van Bonetto Design. Deze fameuze ontwerpstudio in Milaan heeft intensief samengewerkt met de ontwerpers van Prima Power om efficiëntie en schoonheid te combineren.

De business unit Prima Electro heeft gezorgd voor de elektronica en de bronnen die in de machine zijn geïntegreerd. Daarnaast zijn componenten als koeling, afzuiging, pneumatiek, gasregeling, kabels, bovenleidingen, optische componenten, motoren, geleidingen, aandrijvingen en de mechanische transmissie allemaal geselecteerd uit de beste merken op de markt, om de klanten de hoogste betrouwbaarheid te garanderen.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid was altijd al een kenmerk van de Prima Power machines en dat is nog meer het geval bij de Laser Genius+.  Er is een duidelijk onderscheid tussen het werkgebied van de operator en dat van de service. De twee zijdes van het werkgebied zijn helemaal voor de operator, zodat hij gemakkelijk bij alle interne zones kan. Alle service-elementen zijn verzameld en geïntegreerd in een speciale module. Deze servicemodule maakt de machine perfect symmetrisch en erg smal in de y-richting. Dit heeft ook geholpen om de aandrijving en de bovenleidingen zo smal mogelijk te houden.

Snelheid

Een ander belangrijk aspect is de snelheid. De nieuwe vlakbedlaser, die beschikbaar is in afmetingen van 1530, 2040 en 2060, kan worden uitgerust met laserbronnen van 2 tot 15 kW. De vermogens van lasers stijgen, maar je moet weten hoe er mee om te gaan om in alle situaties het volledige vermogen te benutten en korte cyclustijden te realiseren. Om de cyclustijden te verminderen is het belangrijk een excellente verhouding te realiseren tussen de stijfheid van de structuur, de overbrenging en het gewicht van de bewegende delen.

De hitte die de bronnen genereren is in staat om dik staal te smelten maar tegelijk zorgt Prima Power ervoor dat de snijkop koel blijft. De laserstraal gaat door de snijkop zonder die te verhitten omdat sensoren zijn geïnstalleerd die actief en realtime het snijproces controleren. De optieken zijn hermetisch geïsoleerd, de mechanica is zo eenvoudig mogelijk en er is hard gewerkt aan het vacuüm systeem. Want als de machine schoon blijft, dan is ze ook betrouwbaar.

Nieuwe fiber-snijkop

Volgens Giulio Amore, 2D Laser Product Manager, staat de Laser Genius+ synoniem voor efficiëntie dankzij de uitstekende dynamiek en de aandacht voor detail in alle fasen van het proces. “De hoge dynamiek garandeert de kortste productietijden bij dunne materialen. De speciale Tech Suites verminderen de cyclustijden dankzij een intelligente sturing van de snijkop, stikstofpiercing, geen pre-drilling, snelle bewegingen van het ene stuk naar het andere en grid cutting. Dankzij een nauwkeurige kalibratie van de parameters, zoals type materiaal, dikte en snijtechnologie, is het mogelijk een piercing uit te voeren die kwaliteit combineert met tijdwinst.”

Prima Power heeft al deze eigenschappen geïntegreerd in de nieuwe fiber-snijkop, met adaptieve optieken met automatische aanpassing van de focuspositie en diameter en een snelle actieve en nauwkeurige meting. De nieuwe kop is ontworpen voor uitstekende snijkwaliteit en dynamiek bij alle soorten materiaal, de hoogste snijdruk en de zwaarste omstandigheden (volledig gesloten en beschermende omkasting). De kop is uitgerust met één enkele focus lens, geschikt voor elke productiebehoefte. De nieuwe nozzlewisselaar heeft 20 posities. Dit zorgt ervoor dat de klant automatisch altijd de meest geschikte nozzle gebruikt op het juiste moment en zo tijd en fouten reduceert.

Hoge mate van connectiviteit

Een ander aspect waarmee Prima Power rekening heeft gehouden bij de ontwikkeling van de nieuwe laser is de software. Tijdens de testen is gewerkt aan het verfijnen van de software. Er is een herstructurering uitgevoerd om de modulariteit en dus de betrouwbaarheid te vergroten. Daarbij is gezorgd voor alle aspecten: van de details van de foutmeldingen tot het uitgebreide gebruik van kunstmatige intelligentie-algoritmen voor procesbeheersing.

Ivana Montelli, Software Product Manager, noemt de Laser Genuis+ een machine met een hoge mate van connectiviteit, waardoor integratie met andere systemen en met de beheersoftware van de klant mogelijk is en efficiëntie en productiviteit worden gemaximaliseerd. “Het proces begint met het importeren van de productieorders, die door het systeem van de klant zijn gemaakt. Via de automatische programmering met Prima Power CAM, en het maken van productieplanning tot werkopdrachten die rechtstreeks in de machine worden geladen.

Tenslotte verzamelen we machinegegevens met betrekking tot de productie zoals details over de hoeveelheid geproduceerde stukken en gebruikte materialen; prestaties, zoals machinestatus, details van eventuele alarmen en verwerkingstijden om de klant alle gegevens te bieden die nodig zijn voor beheersystemen van de productie.”

Dankzij de Remote Care webapplicatie controleren de technici van Prima Power Service Centers het gedrag van de machines en geven ze suggesties om de productie te verbeteren en zelfs onverwachte problemen op te lossen.

Twee grote schermen

Voor de Laser Genius + is een console ontworpen met twee nieuwe 24 inch schermen in hoge resolutie en een vereenvoudigde user interface. Om de operator te helpen is een InfoPanel ontwikkeld. Dit kan data in realtime te tonen, zoals details over de materialen en het energieverbruik, wat nuttige informatie is voor operators en productiemanagers. Bovenop het InfoPanel is de LaserGenius + ook uitgerust met drie softwaremodules op de machine. Allereerst Optia, dat zorgt voor het digitaliseren van de vormen van restmateriaal via de camera van de machine.

Hierdoor kunnen reststukken worden gebruikt om een nieuwe nesting direct op de machine te maken. Wizzard is een ingebouwde mini CAM waarmee je nieuwe nestings en processen kunt maken of aanpassingen kunt doen aan bestaande zoals: verplaatsen, roteren en verwijderen van stukken.  Tot slot is 2D Editor de grafische editor van het programma, waardoor enkele aanpassingen aan de machine mogelijk zijn: bijvoorbeeld piercing wijzigen, piercing verplaatsen, micro-joints toevoegen, verplaatsen of verwijderen.

24/7 Productie

De nieuwe lasersnijmachine is ontworpen voor 24/7 productie. Hij is standaard uitgerust met een automatische volledig elektrische palletwisselaar met tot 30% verminderde cyclustijd in vergelijking met de vorige versies. Verder laat de nieuwe laser zich uitstekend matchen met Prima Powers automatiseringsoplossingen: van eenvoudige laad- en lossystemen met behulp van de Compact Server, kleine magazijnen met een of twee torens, tot het meer complexe FMS-systeem Nighttrain, dat het volledige productieproces in één stap automatiseert, van planning tot productierapportage.

Pay-per-use formules

Volgens Lieven Louagie, sales manager Benelux, is de service-afdeling geherstructureerd om nieuwe en interessante service-oplossingen aan te bieden met betrekking tot de Laser Genius+, zoals preventieve en correctieve onderhoudscontracten. “Daarnaast bieden we ook pay-per-use formules aan voor de Laser Genius Plus.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Eagle Lasers legt de lat telkens weer hoger

23-08 Met de opening van een nieuwe showroom in de regio Stuttgart vierde de Eagle…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Veelzijdigheid is troef bij Fiber Laser Benelux

16-03 Fiber Laser Benelux is leverancier van de veelzijdige fiberlaser systemen van de Italiaanse fabrikant…

Plaatbewerking

Mazak lanceert lasersnijmachine Optiplex 3015 NEO

09-03 De machine past automatisch de straaldiameter aan om verschillende materialen optimaal te snijden en…

Plaatbewerking

Prima Power zet mensen aan het denken

21-12 Laar heeft momenteel geen klagen. “We hebben veel goede, serieuze aanvragen”, zo vertelde hij…

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Plaatbewerking

Amada introduceert nieuwe fiberlaser op digitale en fysieke huisshow

23-11 Amada organiseert nog tot 11 december de ‘It’s your SOLUTION’ huisshow in het Solution…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X