Nieuwste Bystronic software bestuurt hele plaatwerkbedrijf

Hoe bestuur je vanuit de software je hele plaatwerkbedrijf? Bystronic liet het zien tijdens de Experience Days op haar locatie in Meerkerk aan de hand van BySoft Business, een geïntegreerde ERP-oplossing puur toegespitst op de plaatbewerking. Maar dat niet alleen: behalve op software-automatisering lag de focus ook op verregaande hardware-automatisering.

Software consultant Asier Andreu Irazola licht toe hoe met BySoft Business, een geïntegreerde ERP-oplossing toegespitst op plaatbewerking, het end-to-end proces compleet kan worden beheerd.

Bystronic had besloten dit jaar niet deel te nemen aan de zomereditie van de TechniShow. In plaats daarvan werden er in het Experience Center in Meerkerk aan het begin en aan het eind van de TechiShow-dagen vijf interessante sessies gehouden, die heel goed werden bezocht.

Compleet ecosysteem

De software was het belangrijkste onderwerp. Deze zal ook volop in de schijnwerpers staan bij de presentatie van Bystronic op de komende Euroblech in Hannover. Samen met de Spaanse softwarespecialist Kurago, een 100 procent Bystronic bedrijf, is de BySoft suite verder door ontwikkeld. In feite is er sprake van een volledig nieuwe versie. De BySoft suite is nu een compleet ecosysteem, samengesteld uit zes softwarefamilies, dat de klanten helpt al hun processen te beheersen.

Nieuw voor de branche is dat deze open software specifiek voor de plaatbewerking is gemaakt. De BySoft suite dekt niet alleen de materiaalstromen in een plaatwerkbedrijf, maar het hele bedrijfsproces en is exact afgestemd op de behoeften van de sector. Hiervoor is alle kennis over plaatbewerking gecombineerd met een moderne visie op software voor de industrie.
Hiermee gaat Bystronic duidelijk verder dan wat er op de markt voorhanden is. Sales manager Hans van de Meerakker: “Software voor de industrie was van oudsher ERP. Daarna volgde de markt met CAM. Wij gaan nu een stap verder met onze eigen software voor alle processen in het plaatwerkbedrijf.”

Geïntegreerde ERP-oplossing

Een kernonderdeel van de suite is BySoft Business. Dit is een geïntegreerde ERP-oplossing, toegespitst op plaatbewerking. Asier Andreu Irazola, software consultant bij Kurago, was naar Meerkerk gekomen om toe te lichten hoe hiermee het end-to-end proces compleet kan worden beheerd: vanaf de orderintake tot en met het verzenden van de order. De Spanjaard demonstreerde de grote gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van de software. Als er bijvoorbeeld een nieuwe aanvraag binnenkomt, kan de gebruiker in een oogwenk checken of er op korte termijn nog 3 uur snijtijd vrij is op een van de lasers.

Slimmer besluiten nemen

Dat levert behalve gemak ook veel profijt op. Zonder de hulp van de BySoft software kan een plaatbewerker slechts een beperkt aantal aanvragen analyseren en daar offertes voor maken. Maar mét de software kan hij razendsnel veel meer aanvragen beoordelen, inclusief hun marges en de voorraden die ervoor nodig zijn. Zo weet hij onmiddellijk welke orders het meest lucratief zijn om aan te pakken en welke hij beter direct kan afwijzen. Dit is voor elk bedrijf goud waard, zeker ook voor kleine bedrijven. Daar is de BySoft suite dan ook zeker voor bedoeld; kleine en middelgrote bedrijven kunnen hiermee alle mogelijkheden van de cloud benutten en zo kosten reduceren en een samenhangend productienetwerk creëren. De suite voorziet plaatwerkbedrijven van een digitale toolbox waarmee ze uitdagingen op het gebied van productiviteit, kosten en duurzaamheid kunnen tackelen. Ze kunnen veel sneller en slimmer besluiten nemen over zaken als productontwerp, grondstoffen, productie, orderverwerking, energie of recycling.

Integratie van systemen van andere leveranciers

In BySoft Business kunnen complete samenstellingen worden klaargemaakt voor een offerte. Deze kunnen dan direct worden bekeken en gecontroleerd middels een simulatie. Kosten voor bewerkingen op de kantbanken komen rechtstreeks vanuit BySoft CAM. Simulaties van nestingen voor lasersnijmachines zijn dezelfde als die in BySoft CAM. De software is bovendien in staat om niet alleen alle Bystronic systemen te integreren, maar ook die van andere leveranciers en andere processen in de plaatbewerking zoals lassen en oppervlaktebehandeling.

Resulteert een offerte in een order, dan gaat alle informatie direct naar alle plekken waar die moet zijn. BySoft Business stuurt alle noodzakelijke productiegegevens naar BySoft Plantmanager, waar de werkvoorbereiding er mee aan de slag kan en de programma’s naar de machines stuurt die operators dan voor hun neus krijgen. Gereedmeldingen voor gesneden en gekante producten gaan weer terug naar BySoft Business, om de volgende processen in gang te zetten.

Programmeren buigrobots

Bystronic toonde de aanwezigen dat de automatisering ook op andere fronten hard gaat. Buigspecialist Gerrit Gerritsen gaf een inkijkje in de software voor het programmeren van de robots bij de kantbanken. Hier zijn echt grote stappen gemaakt. Kostte het een aantal jaren geleden misschien nog wel een uur om een robot te programmeren, tegenwoordig is de software zo gebruiksvriendelijk dat 5 minuten vaak al toereikend is. Dat maakt de Mobile Bending Cells steeds interessanter. De praktijk wijst volgens Gerritsen inmiddels uit dat zo’n cel binnen enkele maanden is terug te verdienen. Bystronic heeft al zo’n 350 Mobile Bending Cells van de types 40 en 80 bij klanten geïnstalleerd. In Duitsland zijn er succesvolle voorbeelden van plaatwerkbedrijven die hun productie uit Polen hebben teruggehaald en nu meerdere cellen 24/7 laten buigen.

Gerritsen gaf ook demo’s op de Xpert Pro 150 om de hoge processnelheid en de constant hoge buigkwaliteit van deze top kantpers uit het Bystronic programma te tonen; vanaf de eerste buiging dankzij de dynamische bombering, het hoekmeetsysteem, het camerasysteem en daarmee het vermogen van deze machine om zelf heel veel onmiddellijk te corrigeren.

Mixgas

Natuurlijk ontbraken ook de demo’s op de lasersnijmachine niet. Jan Berends stipte diverse features op de laser aan, die zorgen voor een constant, betrouwbaar en stabiel snijproces. De nieuwste Bystronic snijkopen zorgen voor een optimale mix tussen snelheid en nauwkeurigheid. Een voorziening als automatische nozzle-check bewaakt het snijproces in de machine.
Berends vestigde ook de aandacht op het mixgas snijden, dat Bystronic aanbiedt bij lasers vanaf 10 kW. Bij lagere vermogens heeft deze optie geen zin. Maar vanaf 10 kW resulteert het toevoegen van 2 procent zuurstof aan de stikstof tot spectaculaire resultaten: de braamvorming is beduidend minder en er kan met een aanmerkelijk hogere snelheid worden gesneden. Zo resulteert mixgas in een betere benutting van de machinecapaciteit en minder nabewerking. Elke toepassing is maatwerk, Bystronic kan vooraf doorrekenen wat de exacte winst is.

Automatisering lasersnijmachines

Tot slot zette Anne-Roos Woolderink alle mogelijkheden om lasersnijmachines te automatiseren op een rijtje. De oplossingen variëren van eenvoudige handling (Byloader) tot en met volledig automatische werking met systemen voor opslag, beladen en ontladen en uitsorteren. Woolderink benadrukte de bouwstenen modulair zijn samengesteld, zodat de automatiseringsgraad op ieder moment kan worden aangepast aan de actuele behoefte.

Bystronic
Hal 12, stand A73

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

28-09 Orfa Visser is een begrip in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bijna 100 jaar oude…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Automatisering

Halloy lanceert nieuwe ERP-software voor metaaltoelevering

21-06 De medewerkers van Halloy in Hengelo hebben samen tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Plaatbewerking

Compacte uitbreiding van snijcapaciteit Daamit

26-04 Daamit viert op 2 juli het 50-jarig bestaan. Het bedrijf is een halve eeuw…

Plaatbewerking

Bystronic wapent zijn machinesystemen tegen cyberaanvallen

12-04 De twee bedrijven zullen hun eerste gezamenlijke oplossing voor het beschermen van de snij-,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen