Nieuwste technologische oplossingen voor Agri & Food

0

Op 11 en 12 december vond de vierde editie van de door Mikrocentrum georganiseerde AgriFoodTech vakbeurs plaats. In de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch kwamen de topsectoren “High Tech Systemen & Materialen” samen met “Agri & Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen”. Ongeveer 1.500 bezoekers maakten kennis met de laatste High Tech en ICT innovaties in zowel de 60 lezingen als bij de ruim 100 exposanten.

AgriFoodTech 2019 werd georganiseerd door Mikrocentrum in samenwerking met het AgriFoodTech Platform (FME, LTO Nederland en 4TU met ondersteuning van LNV). Fabrikanten, toeleveranciers, ontwikkelaars, ontwerpers, gebruikers uit de hele voedselketen toonden tijdens AgriFoodTech de allernieuwste innovaties. Diverse kennissessies boden bezoekers actuele informatie en ruimte voor eigen inbreng of vragen. Wageningen University verzorgde bijvoorbeeld een paneldiscussie waar bezoekers de kans kregen om een dialoog te starten over mens en technologie in de Agro & Food sector. Ze keken naar ontwikkelingen die nodig zijn zodat technologische ontwikkelingen naast meer productiviteit en kwaliteit ook positieve maatschappelijke en duurzame effecten oplevert. In een dialoog kregen de bezoekers tijdens het EVMI congres alles te weten over hoe bedrijven zoals Friesland Campina, Verstegen Spices & Sauces en Heineken technologieën en innovaties toepassen in hun bedrijven gericht op de foodsector.

Robotisering
De eerste dag van AgriFoodTech2019 werd afgetrapt door keynotespreker Peter Groot Koerkamp (Wageningen University). Hij sprak over de impact die technologie en robotisering hebben op de toekomst van Agri & Food. Op de tweede dag vertelde Lenny van Erp-van der Kooij (HAS Hogeschool) over de uitdagingen bij het gebruik van sensoren die melkveebedrijven, varkenseenheden en pluimveebedrijven gebruiken in individuele of groepshuisvestingssystemen. Nationale en internationale studenten, developers, designers en technici werkten twee dagen lang aan concrete vraagstukken van organisaties uit de Agrifood- en Techsector. Tijdens deze editie van Hackathon Redesign Your AgriFood Business bouwden de teams werkende prototypen applicaties en vernieuwende businessmodellen. Op 12 december koos de jury, bestaande uit Piet Rombouts, Frans Broeders en Piet Jan den Dikken, de winnaar van de Hackathon Redesign Your AgriFood Business 2019. Daan Corporaal en Shihaab Rouine van Fontys Hogescholen en Mariska Krijnen van HAS Hogeschool hadden volgens de jury de beste toepassing en wonnen de 1e prijs. Zij bedachten een integrale oplossing bestaande uit drones, robots, verbonden met een slimme applicatie voor het thema agroforestry.

Innovaties
Tijdens het programma van het AgriFoodTech Festival ‘Be SMART: Innoveer en investeer’ op 11 december deelde Leen Zevenbergen, expert op het gebied van duurzaamheid en leiderschap, zijn visie over de laatste technologische ontwikkelingen in Agri & Food. Dit deed hij met zijn lezing ‘Innoveer of Disappear’. Samen met topondernemers Ruud Zanders (Kipster) en Eelco Osse (Osse Group) ging hij het gesprek aan over de laatste technologische ontwikkelingen. Ook dit jaar waren er diverse innovaties zowel op de stands als op de demopleinen te ontdekken. Zo was het door de EU gefinancierd project, de Trimbot, te zien. Rijk Zwaan Breeding en Flier Systems presenteerden samen een nieuw zaaisysteem op papier. Gordan introduceerde het vernieuwde e-Gro, het software platform voor data driven Precision Growing.