NLA onderzoekt psychosociale arbeidsbelasting in de metaal

De NLA (Nederlandse Arbeidsinspectie) wil in kaart brengen hoe het in de metaalsector staat met psychosociale arbeidsbelasting.

De NLA wil in kaart brengen hoe het in de metaalsector is gesteld met psychosociale arbeidsbelasting.

Een te hoge psychosociale belasting op het werk komt bijvoorbeeld door hoge werkdruk of ongewenst gedrag zoals pesten, intimidatie of discriminatie. Dat gaat ten koste van gezondheid van medewerkers en kan leiden tot ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid.

Inspectieronde

De NLA wil in kaart brengen hoe het in de metaalsector is gesteld met psychosociale arbeidsbelasting. Daarom wordt dit najaar in eerste instantie een inspectieronde gehouden, waarbij de inspectie machinebouwers met meer dan 25 medewerkers bezoekt. Bedrijven krijgen vooraf een telefonische of schriftelijke aankondiging van het bezoek. Inspecteurs zullen vragen naar de RI&E en een basiscontract met een arbodienst of bedrijfsarts. Heeft een bedrijf die niet, dan kan het een boete krijgen.

Zorg voor een actuele RI&E

Volgens 5xbeter is de inspectieronde van de NLA een goede aanleiding om nu de toch al verplichte RI&E uit te voeren of te updaten en het daarin opgenomen beleid over psychosociale arbeidsbelasting te actualiseren. Wie meer wil weten over de RI&E, kan bijvoorbeeld het recente webinar ‘Blijven verbeteren met de RI&E’ terugkijken. Hulp inroepen van de Verbetercoaches van 5xbeter kan ook.

Meer informatie over werkdruk en ongewenste gedrag en de maatregelen daartegen vind je op de site van de NLA.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Inspectie SZW bezoekt gieterijen

17-07 De Inspectie SZW, voorheen arbeidsinspectie, houdt vanaf augustus een uitgebreide inspectieronde bij gieterijen. FME…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?