Inspectie SZW bezoekt gieterijen

De Inspectie SZW, voorheen arbeidsinspectie, houdt vanaf augustus een uitgebreide inspectieronde bij gieterijen. FME en de Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen (AVNeG) streven naar een beter resultaat dan bij de vorige inspectieronde, die in 2011 plaatsvond.

De inspecties richten zich met name op de volgende onderwerpen: RI&E; veilige arbeidsplaats (inclusief intern transport); struikel-, uitglijd- en valgevaar; blootstelling aan gevaarlijke stoffen; voorlichting, onderricht en toezicht voor werknemers; machineveiligheid.
FME en de AVNeG verwachten een beter resultaat dan de vorige keer, omdat de afgelopen jaren hard is gewerkt aan bewustwording en concrete hulp voor bedrijven. In 2012 is de arbocatalogus machineveiligheid gelanceerd en recent is de arbocatalogus ‘werken in besloten ruimte’ door ISZW goedgekeurd. Alle arbocatalogi zijn te vinden op www.5xbeter.nl. Met deze middelen en door inzet van de verbetercoaches van 5xbeter, hebben bedrijven de veiligheid op de werkvloer kunnen verbeteren. FME en de AVNeG dringen er bij bedrijven op aan om vooral goed te controleren dat hun RI&E op orde is en bedrijven aantoonbaar aan de slag zijn met hun plan van aanpak. Dit is immers het startpunt van veilig en gezond werken.
Veiligheid op de werkvloer is volgens FME en AVNeG essentieel voor een goede bedrijfsvoering en de duurzame inzetbaarheid van de werknemers. Veilig en gezond werken maakt de sector bovendien ook aantrekkelijk voor nieuwe werknemers.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

NLA onderzoekt psychosociale arbeidsbelasting in de metaal

11-10 Een te hoge psychosociale belasting op het werk komt bijvoorbeeld door hoge werkdruk of…

Toeleveren

Gieterijen zijn optimistisch over e-mobiliteit

11-01 “E-mobiliteit betekent dat er een groot aantal nieuwe gietstukken nodig zijn,” verklaart Wöstmann, hoofd…

Bedrijf en Economie

Ondernemingsdossier scheelt metaalgieterijen tijd, geld en irritatie

22-04 MGB, branchegroep voor non-ferro gieterijen, start als pilotgroep met het Ondernemingsdossier. Leden van MGB…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV