Nominaties ESEF Awards bewijzen: maakindustrie bloeit

De Nederlandse maakindustrie staat volop in bloei. Dat blijkt uit de verkiezing van de ESEF Awards voor het beste design, meest innovatieve materiaaltoepassing en meest innovatieve voorbeeld van samenwerking.  Vandaag werden de nominaties hiervoor bekend gemaakt.

De jury ontving deze editie zestien inzendingen, waaronder weer een aantal verrassende productontwerpen. In de diverse categorieën zijn de volgende inzendingen genomineerd:

Categorie ‘Engineering & Design’

Van de zeven inzendingen zijn in deze categorie de volgende twee genomineerd:

MMID full service design team
De Flamcovent Clean Smart is een compleet nieuwe generatie lucht- en vuilafscheiders voor CV installaties in de utiliteitsbouw. MMID, die dit product samen met opdrachtgever Flamco en een aantal toeleveranciers heeft ontwikkeld, ziet dit als voorbeeld hoe je door nauwe samenwerking tot een goed product kunt komen. Door een aantal messing onderdelen te vervangen door kunststof kon een compacter en lichter product worden ontwikkeld. Het hightech kunststof is bestand tegen 10 bar druk en 120°C, gedurende 20 jaar.

Jury-overweging: de Flamcovent haalt zowel metaaldeeltjes, als verontreinigingen en luchtbelletjes uit het verwarmingssysteem, zonder de waterstroom te onderbreken. Daardoor kan met een lichtere pomp worden volstaan, hetgeen een besparing op de stroomkosten oplevert. Ook de manier waarop afgescheiden vuil uit de Flamcovent kan worden verwijderd wordt door de jury als een eenvoudige en doeltreffende oplossing zeer gewaardeerd.

People Creating Value
De Quattrobreezkoelingsunit, die technisch productontwikkelingsbureau People Creating Value heeft ontwikkeld voor Oxycom Fresh Air, is energiezuiniger, compacter, stiller en lichter dan bestaande systemen voor gebouwkoeling. De nieuwe koelingsunit werkt op basis van directe verdamping waarbij lucht door de verdamperscassettes wordt geblazen. Deze cassettes, gevuld met gepatroneerd aluminium folie, drogen snel, waardoor ook de kans op schimmelgroei is uitgesloten.

Jury-overweging: koeling door waterverdamping is de meest milieuvriendelijke manier om te koelen. Om koude lucht de ruimte in te blazen, volstaat het met de nieuwe verdamperscassettes om alleen lucht door de Quattrobreezte voeren. Door ook vacuümgevormde EPS schuimdelen voor de behuizing toe te passen is bovendien een goede isolatie bereikt. Daarmee ziet de jury het Quattrobreez koelsysteem als een duurzaam ontwerp met een hoog marktpotentieel in gebieden met een droog klimaat.

Categorie  ‘Innovatieve ketensamenwerking’

Van de vier inzendingen in de categorie ontvingen de volgende drie inzendingen voldoende punten van de jury voor een nominatie voor de ESEF Award:

MKG Nederland
MKG Nederland ontwikkelt bedrijf administratieve ERP software voor metaalbedrijven. Met hun koppeling wordt het voor metaalbedrijven mogelijk voortaan digitaal gegevens uit te wisselen tussen de afzonderlijke ERP systemen van de partijen in de productieketen. MKG bereikt daarmee een vermindering van het handmatig werk, reductie van fouten en een betere onderlinge afstemming van planning en productie waardoor de efficiëntie enorm wordt verhoogd.

Jury-overweging: Met een relatief lage investering biedt MKG een oplossing die bereikbaar is voor alle metaalbedrijven in Nederland. Daarmee weet MKG de administratieve lasten te verlagen en de baten te verhogen. De oplossing is ontwikkeld vanuit de visie dat standaard ketenintegratie als een belangrijke en noodzakelijke ontwikkeling voor de concurrentiepositie van het Nederlandse MKB metaalbedrijf wordt gezien.

NEVAT
NEVAT is genomineerd met het ‘Plantenmelk’-systeem.Om bestanddelen voor onder meer geneesmiddelen uit planten te kunnen extraheren is onder regie van het NEVAT een consortium opgericht om de ElectroHydroDynamic Atomization technologie van de TU Delft te vercommercialiseren. Daardoor kon de kennis op dit gebied verder worden uitgebouwd en een opstelling worden opgebouwd waarmee de mogelijkheid van extractie op onder meer Taxus, Rozemarijn, Bonenkruid en Oregano is aangetoond. De technologie wordt nu binnen het bedrijf Flora Fluids verder doorontwikkeld.

Jury-overweging: Uniek aan deze technologie is dat de bestanddelen uit planten kunnen worden ‘geoogst’ zonder dat de plant daardoor het loodje legt. Het project is een treffend voorbeeld van een samenwerking met een duidelijke rolverdeling tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven, waarbij ook de financiering niet is vergeten. De jury weet naast de unieke samenwerking ook de combinatie landbouw en techniek als typisch Nederlands te waarderen.

We Are Perspective
Clay locking solutionsis een innovatief, contactloos deur toegangssysteem voor MKB en de consumentenmarkt. Clay combineert een cloud-gebaseerd software platform, dat eenvoudig en snel te begrijpen en te beheren is, met hoge kwaliteit en design hardware en een eenvoudige en snelle installatie. Hiermee biedt Clay dezelfde mogelijkheden als bekabelde systemen, echter voor minder dan 70% van de kosten.

Jury-overweging: Een goed alternatief op de huidige toegangssystemen met sleutels en mechanische beveiligingssystemen. Goed voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen de ontwikkelaars binnen de Pezy group, specialisten op het gebied van locking technologie, IT, electronica en een industrialisatie partner. Dat heeft geleid tot een innovatief en mooi ontworpen product dat al binnen 8 maanden op de markt kon worden gebracht.

Categorie ‘Innovatieve Materiaaltoepassingen’

In deze categorie stuurden vijf bedrijven hun toepassing in, waaruit de jury drie sterke kanshebbers nomineerde.

Ceratec Technical Ceramics
Om bovenmatige slijtage van metalen contactvlakken en bewegende delen, in een bewerkingsmachine waar technisch keramiek wordt bewerkt, te voorkomen, heeft Ceratec een nulpunt spansysteem (Hi-CAPS – Hi-tech Ceramic Accurate Positioning System) ontwikkeld dat bestand is tegen de zeer abrasieve omgeving. Ceratec maakt daarbij gebruik van keramische kogels in keramische v-groeven waardoor een statisch bepaalde oplegging met puntcontacten ontstaat. Door de puntcontacten wordt vervuiling tijdens het plaatsten weggedrukt.

Jury-overweging: In dit systeem is aandacht besteed aan het toepassen van het juiste materiaal op de juiste plek. Een knap ontwikkeld systeem en een zeldzame inzending op fijnmechanisch gebied. In eerste instantie ontwikkeld voor eigen gebruik, maar het spansysteem heeft volgens de jury een grotere potentie. De jury adviseert daarom het concept te beschermen.

Oerlikon Balzers Coating Benelux
Oerlikon Balzers ontwikkelt coatings die de standtijd van speciale en dure micro boren verlengen. Baliq is daarin een nieuwe generatie coatings voor microtools, die de voordelen van bestaande systemen combineert. Daarmee wordt een ongebruikelijk glad oppervlak, een extreme hardheid, dikte, slijtvastheid en hechting verkregen, waarmee de levensduur van kostbare fijnmechanische gereedschappen tot 300% kan worden verlengd.

Jury-overweging: Een gladder oppervlakte van de microtools leidt in de praktijk tot een hogere bewerkingsnauwkeurigheid en een langere standtijd van de gereedschappen. Oerlikon heeft daarmee haar bestaande techniek verder verbeterd en boort daarmee een hoog marktpotentieel aan in de fijnmechanische industrie.

Poly Products
Poly Products heeft prefab composietpanelen ontwikkeld, die zijn ingezet als verloren bekisting in de nieuwe Uyllanderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Diemen. Doordat de bekisting voor de betonnen dekvloer vóór het invaren op de wal geplaatst kon worden en naderhand niet verwijderd hoefde te worden kon de stremming tot slechts 1 dag worden beperkt. Door de toepassing van deze vezelversterkte kunststof platen kon uiteindelijk veel tijd en geld worden bespaard.

Jury-overweging: Inzet van vezelversterkte composietmateriaal voor gewichtsbesparing is op zich niet grensverleggend, maar Poly Products heeft met deze materiaaltoepassing wel een tijds- en kostenbesparing weten te realiseren, en gelijktijdig ook de milieubelasting weten te minimaliseren. Een slim alternatief voor houten bekistingen, die het waard is om ook in andere situaties te kunnen worden toegepast.

In het juryrapport zegt de jury bij de beoordeling sterk te hebben gelet op de originele, innovatieve en praktische aspecten, de marktpotentie en het probleemoplossend vermogen.

De jury bestond uit:

Prof. A. Eger, Universiteit Twente (jury voorzitter)
H. Robertus, Designlink
W.J. Jouwsma, Bronkhorst High-Tech
M. van Dord, NRK
T.F.J.L. Lenssen, Vereniging voor Produktietechniek
E. Lohmann, freelance vakredacteur
J. Oonk, vakredacteur Metaal Magazine.
W.E. Pijzel, Nederlandse Orde van Uitvinders
Ing L. De Ridder, freelance vakredacteur
J. van de Werken, Koninklijke Metaalunie

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Featured

ESEF Awards: Innovaties die een podiumplaats verdienen

20-01 De jury van de ESEF Awards heeft vier inzendingen een innovator-status gegeven en eveneens…

Technishow / Esef

Inschrijving voor ESEF Awards gestart

08-10 De inschrijving om mee te dingen naar de ESEF Awards 2016 is geopend. Deelname…

Algemeen

Drie winnaars ESEF Awards

11-03 MMID full service design team, Oerlikon Balzers Coating Benelux en Nevat: dat zijn de…

Geen categorie

Veelbelovende inzendingen voor ESEF Awards 2014

04-12 Dat de Nederlandse maakindustrie weer voorzichtig positief is, bleek tijdens de jurering van de…

Geen categorie

Inschrijving ESEF Awards 2014 geopend

07-06 De inschrijving voor de ESEF Awards 2014 is gestart. De vakprijs bestaat uit de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?