Noorden zet skills-ecosysteem op

Toenemende digitalisering en robotisering, krapte op de arbeidsmarkt en noodzakelijke verduurzaming zijn de opgaven waar de technieksector voor staat. Tegelijkertijd heeft het beroepsonderwijs een uitdaging om het onderwijs flexibeler in te richten en in te spelen op de behoefte van het werkveld.

Onder penvoederschap van NHL Stenden slaan het noordelijk beroepsonderwijs, bedrijfsleven en overheden de handen ineen om 14 techniekcentra (door) te ontwikkelen.

Met Skill4Life slaan het noordelijk beroepsonderwijs, bedrijfsleven en overheden, onder penvoederschap van NHL Stenden, van 2023 tot 2030 de handen ineen om deze uitdagingen aan te gaan. In gezamenlijkheid worden 14 techniekcentra (door)ontwikkeld. Het resultaat is een skills-ecosysteem waarmee talentontwikkeling, Leven Lang Ontwikkelen en innovatie van de beroepspraktijk in de regio worden aangejaagd. Vanuit het Nationaal Groeifonds krijgt Skills4Life een bijdrage van bijna 8,5 miljoen euro om dit skills-ecosysteem te realiseren.

Echte boost voor techniek

“De toekenning van deze bijdrage laat zien waartoe we in het Noorden in staat zijn als we samenwerken. Met meer dan 80 partners die samen gaan leren en innoveren, draait deze aanvraag om de kracht van het netwerk. Een echte boost voor techniek in de noordelijke regio”, verklaart Jooske Haije, directeur Academie Technology & Innovation van NHL Stenden.

Leerkringen

Vanuit de verschillende techniekcentra worden op basis van inhoudelijke thema’s leerkringen tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland opgezet. In de leerkringen delen betrokken partijen kennis en ervaringen en werken ze samen aan het ontwikkelen van toekomstbestendige skills. Dit moet leiden tot kwalitatief betere leerroutes voor technische functies op alle niveaus. Verder krijgen aankomende en huidige werknemers toegang tot veel kennis- en praktijkmogelijkheden. Dat heeft een positief effect, zowel kwantitatief (meer doorstroom, gediplomeerde uitstroom, verkorte studieduur) als kwalitatief (verbeterd vakmanschap, betere loopbaankeuze, talentontwikkeling, 21-century skills).

Dus betere inzetbaarheid en productiviteit, gericht op de toekomst. “Want zonder sociale innovatie kan de sector de technische innovaties niet omarmen”, aldus  Wilbert van den Eijnde, Associate Lector Smart Sustanaible Manufacturing bij NHL Stenden. “Met dit unieke skills-ecosysteem voor de technieksector kunnen we de economische concurrentiekracht van Noord-Nederland aanzienlijk versterken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel

ROC Da Vinci meest innovatieve instelling voor beroepsonderwijs in Europa

29-11 Het ROC Da Vinci College heeft de Innovative VET Award ontvangen. Dit is de…

Bedrijf en Economie

Techniek Troonrede: ingenieurs vragen focus en financiering

16-09 Koning Willem-Alexander spreekt vandaag de troonrede uit. Martin van Pernis, President van het Koninklijk…

Bedrijf en Economie

Groeiambities mkb-metaal beter verzilveren door Techniekpact

13-05 Het vandaag door werkgevers, overheid, onderwijs en werknemersorganisaties ondertekende Techniekpact moet de aansluiting van…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema