NOVA opent hightech-faciliteit voor bouw astronomische instrumenten

Op dinsdagmiddag 11 april opent de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) een nieuwe faciliteit om grote en complexe onderdelen voor astronomische instrumenten te maken en op te meten. De nieuwe werkplaats heet NOVA MAX en staat op het industrieterrein van Dwingeloo.

Met het pupilwiel voor Micado (links) kan de Extremely Large Telescope bijvoorbeeld onderscheid maken tussen chemische elementen. Het wiel bevat straks achttien filters die in de lichtbundel kunnen worden gedraaid. Het uitlijningsonderdeel (rechts) zorgt dat de filters uiterst nauwkeurig op hun plek komen zodat extreme contrasten kunnen worden waargenomen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij het zoeken naar planeten vlakbij heldere sterren. (Foto: NOVA/Ramon Navarro)

De nieuwe NOVA MAX (Manufacturing and Assembly of eXtreme instrumentation) faciliteit huisvest onder andere een vijfassige freesmachine die op enkele micrometers nauwkeurig onderdelen kan maken tot 1.300 mm groot. De eerste onderdelen zijn bestemd voor geavanceerde instrumenten voor de Extremely Large Telescope (ELT), die nu wordt gebouwd in het noorden van Chili en naar verwachting aan het einde van dit decennium in bedrijf gaat. Het gaat onder andere om componenten voor de wetenschappelijke instrumenten Metis, Micado en Mosaic. Deze instrumenten moeten met hoge precisie gemaakt worden. In februari werd bekend dat onderzoeksfinancier NWO voor de komende tien jaar bijna 18 miljoen euro toekent voor de ontwikkeling en bouw van instrumenten voor de ELT.

NOVA MAX is opgezet in samenwerking met het lokale mkb en heeft ook grote potentie als opleidingsplek voor technisch talent.

Sterrenkundig onderzoek

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) is het samenwerkingsverband van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Toponderzoekschool NOVA heeft als missie het uitvoeren van baanbrekend sterrenkundig onderzoek, het opleiden van jonge astronomen op het hoogste internationale niveau en het delen van nieuwe ontdekkingen met de samenleving. De NOVA-laboratoria zijn gespecialiseerd in het bouwen van state-of-the-art optische/infrarood- en submillimeter-instrumentatie voor de grootste telescopen op aarde.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021