Ondanks tegenwind omzetgroei VDL

Ondanks turbulentie door externe omstandigheden is de omzet van VDL Groep in het eerste halfjaar van 2022 gegroeid. Vanwege de hoge orderportefeuille zijn de vooruitzichten voor het tweede halfjaar positief.

VDL Groep gaat ervan uit dat ook in het tweede halfjaar van 2022 de groei van de orderportefeuille kan worden omgezet in een hogere omzet, tenzij onzekerheden als gevolg van disruptieve, externe factoren op het wereldtoneel roet in het eten zullen gooien.

Na de eerste zes maanden van 2022 bedraagt de gecombineerde omzet van het industriële familiebedrijf 2,6 miljard euro. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van de 2,5 miljard euro na het eerste halfjaar van 2021. Het operationele nettoresultaat is na de eerste twee kwartalen van 2022 gedaald met 22 procent, van 69 miljoen euro vorig jaar naar 54 miljoen euro. De orderportefeuille van VDL Groep (exclusief de divisie Autoassemblage) is gestegen van 1.718 miljoen euro eind 2021 naar 1.850 miljoen euro in week 26.

‘Omzetgoei positief’

Handelsconflicten, de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zorgen voor onevenwichtige toeleveringsketens met als gevolg uitdagingen op het gebied van tijdige verkrijgbaarheid van materialen en daarmee samenhangende prijsschommelingen. Daarnaast hebben diverse kostenstijgingen, zoals voor energie, het operationele nettoresultaat gedrukt. President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Positief is natuurlijk dat onze bedrijven ondanks de uitdagende omstandigheden in staat zijn geweest om omzetgroei te realiseren. Dat bij de divisie Autoassemblage de omzet is gedaald, is een logisch gevolg van materiaaltekorten waardoor VDL Nedcar een groot aantal productiedagen niet heeft kunnen produceren. Buiten de divisie Autoassemblage zijn we in staat geweest om onze omzet organisch te laten groeien met ruim een kwart.”

Toeleveringen

De omzet van de divisie Toeleveringen is van 885 miljoen euro medio vorig jaar gestegen naar 1.087 miljoen euro. Deze stijging van 23 procent is te verklaren doordat de VDL-bedrijven die actief zijn in deze divisie over de volle breedte zijn gegroeid. De inzet op hoogwaardige innovatie en digitalisering heeft deze positie ook verder versterkt. Een voorbeeld van de bredere digitaliseringsstrategie van VDL Groep is het in april gelanceerde platform OrderOn.com, voor het on-demand bestellen van metalen producten waarmee het bestelproces voor klanten wordt vereenvoudigd en versneld. Honderden gebruikers hebben zich inmiddels aangemeld. De komende tijd wordt geïnvesteerd in de verdere uitbreiding van het platform.

Autoassemblage

De omzet van VDL Nedcar staat na twee kwartalen op 856 miljoen euro. Dat is ten opzichte van de 1.125 miljoen euro van een jaar geleden een daling van 24 procent. Als gevolg van mondiale ontwikkelingen is VDL Nedcar geregeld geconfronteerd met materiaaltekorten, met fors productieverlies tot gevolg.

Vlak voor de zomervakantie is de samenwerking met BMW met 4 maanden verlengd. Dat betekent dat de oorspronkelijke einddatum van 1 november 2023 voor de productie opschuift naar 1 maart 2024. Een voordeel hiervan is dat VDL Nedcar extra tijd krijgt om zijn toekomstplannen vorm te geven. Om de kansen op een succesvolle toekomst voor de autofabriek te vergroten, werkt VDL ook aan een ander scenario, naast een bestaan als autobouwer. In dat scenario wordt VDL Nedcar ontwikkeld tot centrum voor mobiliteit en innovatie.

Daarbij kan worden gedacht aan de productie van verschillende voertuigen, in kleinere series, gecombineerd met andere activiteiten in de mobiliteit, zoals innovaties op het gebied van elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en services.

Bussen

De omzet van de divisie Bussen is met 34 procent gestegen, van 187 miljoen euro een jaar geleden naar 251 miljoen euro. Over het eerste halfjaar van 2022 is VDL Bus & Coach met 242 geregistreerde elektrische bussen wederom Europees marktleider.

De VDL-bedrijven die onderdeel zijn van de divisie Eindproducten hebben in het eerste halfjaar van 2022 gezamenlijk 400 miljoen euro omgezet ten opzichte van 305 miljoen euro in dezelfde periode van 2020. Deze stijging van 31 procent kan worden verklaard doordat de bedrijven in deze divisie over de volle breedte goed gepositioneerd zijn.

Historisch record orderportefeuille

De orderportefeuille van VDL Groep (exclusief de divisie Autoassemblage) is gedurende het lopende derde kwartaal verder doorgegroeid en heeft de 2 miljard euro gepasseerd, een historisch record. VDL gaat ervan uit dat ook in het tweede halfjaar van 2022 de groei van de orderportefeuille kan worden omgezet in een hogere omzet, tenzij onzekerheden als gevolg van disruptieve, externe factoren op het wereldtoneel roet in het eten zullen gooien. Een andere indicator voor omzetgroei is de verwachting dat de tegenwind wat betreft de beschikbaarheid van materialen naar verwachting vermoedelijk wat zal gaan liggen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

VDL gaat De Meeuw volledig overnemen

24-05 De Meeuw, met productievestigingen in Oirschot en Willebroek (B), telt ruim 400 medewerkers en…

Toeleveren

VDL Groep groeit stevig door

27-03 Ondanks onzekere geopolitieke omstandigheden en externe uitdagingen als gevolg van tekorten (medewerkers en materialen)…

Personeel en Opleiding

VDL Triple T Academy biedt BBL-leerlingen extra vaardigheden

26-09 Dit uitdagende mbo-opleidings-programma van VDL Groep is ontwikkeld in samenwerking met FC Eindhoven en…

Bedrijf en Economie

Omzet industrie vooral door hogere prijzen in eerste kwartaal 24,5% hoger

20-05 Per saldo verwachten industriële producenten in het tweede kwartaal van 2022 een hogere omzet…

Plaatbewerking

VDL lanceert online bestelplatform OrderOn.com

25-04 Maar het zal nog wel even duren voor het zover is. “We bouwen dit…

Bedrijf en Economie

Hogere prijzen stuwen omzet industrie

21-02 De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het vierde kwartaal…

Toeleveren

VD Leegte Metaal verhuist naar Kempisch Bedrijvenpark

24-11 VDL Groep kocht in 2012 en 2019 ook grond op het KBP. VDL Fibertech…

Bedrijf en Economie

Omzet industrie in tweede kwartaal bijna 20 procent hoger

19-08 Na negen kwartalen van afnames ten opzichte van een jaar eerder, nam de omzet…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?