Open House Mazak rijk aan machines, automatisering en digitalisering

Deze week organiseert Mazak het Open House event in Leuven. Gedurende drie dagen kunnen bezoekers de nieuwste bewerkingstechnologieën in een gemoedelijke sfeer van dichtbij bekijken. Een belangrijk thema tijdens het Open House is automatisering en digitalisering.

Met behulp van het Rapido klemsnelwisselsysteem kan een robot de spanklauwen in minder dan 60 seconden automatisch verwisselen.

“Ondanks dat we een aantal nieuwe machinemodellen presenteren, zijn de grootste ontwikkelingen tegenwoordig te vinden in automatisering en software”, zegt Directeur Job van Berkel.

Met partners als BMO, RoboJob, Kumatech en Schunk is het thema automatisering duidelijk terug te vinden in het democentrum van Mazak. Een interessante opstelling is de Mazak Integrex i-250HS die wordt beladen door een RoboJob Tower, die op zijn beurt weer samenwerkt met een AGV van Kumatech. De AGV is verantwoordelijk voor het automatiseren van de interne logistiek. De complete cel laat in één overzicht de toekomst van een geautomatiseerde maakindustrie zien. De robotarm van de Tower plaatst werkstukken op een pallet en de AGV haalt de pallet weg wanneer die vol is. Zo gaan de werkstukken automatisch naar de volgende stap in het productieproces.

Ook Schunk presenteerde een interessante automatiseringsoplossing op het Open House van Mazak. Met behulp van het Rapido klemsnelwisselsysteem kan een robot de spanklauwen in minder dan 60 seconden automatisch verwisselen. Dankzij deze oplossing kan in een geautomatiseerde productie de klauwplaat snel en eenvoudig aan nieuwe klemtaken worden aangepast. De Rapido oplossing bestaat uit steunklemmen en verwisselbare inzetstukken. Bij het wisselen drukt de robot een knop in op de steunklem, waardoor de klauw in of uit de houder kan worden geschoven. Een veiligheidssysteem controleert of de klauw goed op zijn plaats zit.

Solid Mazatrol

Minder opvallend naast alle machines en robotarmen die de show stelen, maar zeker net zo interessant, zijn de nieuwe functies in de Mazatrol Smooth CNC-besturing. Met het oog op automatisering en procesoptimalisatie is er een grote rol weggelegd voor de besturing en de software. De nieuwste functie, Solid Mazatrol, maakt het programmeren nog eenvoudiger en tevens veel sneller. Ten opzichte van 3D Assist, een functionaliteit die gebruikers na het inladen van een STEP-file assisteert bij het manueel overnemen van alle coördinaten in het programma, slaagt Solid Mazatrol daar volledig automatisch in. In slechts vijf stappen kunnen gebruikers vanaf een Solid of een STEP-file een product programmeren. De software loodst de gebruiker op een gebruiksvriendelijke manier door de verschillende stappen. Daarbij is Solid Mazatrol zelflerend. Kiest de software bijvoorbeeld zelf voor eerst boren en dan vlakken, maar gaat jouw voorkeur uit naar eerst vlakken en dan boren, dan neemt de software die strategie over voor de volgende keer. Zo wordt het programmeren steeds efficiënter. Overigens geeft Mazak aan dat er altijd wel vakkennis nodig blijft bij het programmeren. Heb je een as van drie meter dan moet je zelf uiteraard rekening houden met opspanning en brillen om trillingen te voorkomen.

Nieuwe machines

Tussen de vele machines en automatiseringsoplossingen presenteert Mazak tijdens het Open House ook een paar nieuwe machines. Zo wordt onder andere de scherp geprijsde VCE-600 gepresenteerd. De verticale freesmachine is uitgerust met een verscheidenheid aan functies en nieuwe technologieën die een hoge productiviteit en gebruiksgemak realiseren. De machine heeft een grote tafelafmeting van 1.300 mm x 600 mm met X-, Y- en Z-as verplaatsingen van 1.050 mm x 600 mm x 600 mm. Hiermee zijn voor deze compacte machine relatief grote componenten te bewerken.

Boven het werkgebied bevindt zich een spil met een maximaal toerental van 12.000 min-1, een vermogen van 18,5 kW en een koppel van 119,4 Nm. In het lage toerentalbereik levert de spil een hoog koppel voor zware frees- en boorwerkzaamheden, terwijl de spil bij hoge snelheid een hoog vermogen genereert voor het bewerken van lichte materialen en het profileren van onderdelen. Omdat automatisering op de werkvloer steeds gebruikelijker wordt, heeft Mazak de VCE-600 ontworpen met de mogelijkheid om laaddeuren aan de voor-, linker- of rechterkant te integreren voor robottoegang.

Voor de plaatbewerkers onder ons presenteert Mazak de nieuwe Optiplex 3015 NEO 2D-fiberlasersnijmachine. De machine is uitgerust met de zogenaamde Beam shaping technologie die een betere controle van de straalvorm en de straaldiameter mogelijk maakt om zo verschillende materialen optimaal te kunnen snijden. Bovendien zorgt de variabele straalvorm voor een verbeterde snijsnelheid en -kwaliteit. Kenmerkend voor de Optiplex 3015 NEO is de goede toegankelijkheid tot de werkruimte. Dit wordt verkregen dankzij grote toegangsdeuren aan de voor- en zijkant. Het vergemakkelijkt het laden van materiaal op de machine en het lossen van afgewerkte stukken.

Open House bezoeken

Naast alle genoemde highlights presenteert Mazak deze week ook de Integrex i-250H ST en Integrex i-250HS voor multitasking, de VCN 600, VCN 700 en VCN-530C met Mill Assist en diverse andere bewerkingsmachines. Het Open House is nog t/m donderdag 1 december te bezoeken. De openingstijden zijn 14.00 – 21:00 uur. Aanmelden kan op de website van Mazak: https://www.mazakeu.be/openhouse2022/

Mazak verwacht deze week ruim 700 bezoekers op het Open House.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

RoboJob profiteert van golf van reshoring

18-01 Het is al een hele tijd duidelijk dat er een golf van reshoring op…

Verspanen

Schunk presenteert elektrische ontbramingsspil

11-01 De industriële oppervlaktebehandeling heeft een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt door de toenemende eisen. Dankzij de…

Automatisering

Schunk introduceert applicatiekit voor vision-based grijpen

09-01 Individuele, willekeurig gerangschikte en niet-gepositioneerde onderdelen van een transportband, bak of stellingtafel verwijderen, is…

Plaatbewerking

Snijsnelheid én snijkwaliteit op topniveau

14-12 Toen de industrie overschakelde van CO2-lasers naar fiberlasers voor hogere snijsnelheden en lagere bedrijfskosten,…

Verspanen

Schunk zet alles betrouwbaar vast met nieuwe klemsystemen

30-11 Als het gaat om het proceszeker opspannen van werkstukken, hebben de Kontec KSC-klemspanners zich…

Automatisering

Samenwerking RoboJob en Kumatech bij Mazak

23-11 Wie door Mazak als exposant wordt uitgenodigd, zet alles op alles om het beste…

Automatisering

Lagere energierekening door geautomatiseerd verspanen in daluren

21-11 Heel veel verspanende bedrijven schrikken van de nieuwe energietarieven die ze moeten gaan betalen…

Verspanen

Slimme grijper met verhoogde grijpkracht

16-11 Deze grijper kan vrij in een netwerk worden opgenomen en met weinig moeite worden…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen