Open House Mazak rijk aan machines, automatisering en digitalisering

Deze week organiseert Mazak het Open House event in Leuven. Gedurende drie dagen kunnen bezoekers de nieuwste bewerkingstechnologieën in een gemoedelijke sfeer van dichtbij bekijken. Een belangrijk thema tijdens het Open House is automatisering en digitalisering.

Met behulp van het Rapido klemsnelwisselsysteem kan een robot de spanklauwen in minder dan 60 seconden automatisch verwisselen.

“Ondanks dat we een aantal nieuwe machinemodellen presenteren, zijn de grootste ontwikkelingen tegenwoordig te vinden in automatisering en software”, zegt Directeur Job van Berkel.

Met partners als BMO, RoboJob, Kumatech en Schunk is het thema automatisering duidelijk terug te vinden in het democentrum van Mazak. Een interessante opstelling is de Mazak Integrex i-250HS die wordt beladen door een RoboJob Tower, die op zijn beurt weer samenwerkt met een AGV van Kumatech. De AGV is verantwoordelijk voor het automatiseren van de interne logistiek. De complete cel laat in één overzicht de toekomst van een geautomatiseerde maakindustrie zien. De robotarm van de Tower plaatst werkstukken op een pallet en de AGV haalt de pallet weg wanneer die vol is. Zo gaan de werkstukken automatisch naar de volgende stap in het productieproces.

Ook Schunk presenteerde een interessante automatiseringsoplossing op het Open House van Mazak. Met behulp van het Rapido klemsnelwisselsysteem kan een robot de spanklauwen in minder dan 60 seconden automatisch verwisselen. Dankzij deze oplossing kan in een geautomatiseerde productie de klauwplaat snel en eenvoudig aan nieuwe klemtaken worden aangepast. De Rapido oplossing bestaat uit steunklemmen en verwisselbare inzetstukken. Bij het wisselen drukt de robot een knop in op de steunklem, waardoor de klauw in of uit de houder kan worden geschoven. Een veiligheidssysteem controleert of de klauw goed op zijn plaats zit.

Solid Mazatrol

Minder opvallend naast alle machines en robotarmen die de show stelen, maar zeker net zo interessant, zijn de nieuwe functies in de Mazatrol Smooth CNC-besturing. Met het oog op automatisering en procesoptimalisatie is er een grote rol weggelegd voor de besturing en de software. De nieuwste functie, Solid Mazatrol, maakt het programmeren nog eenvoudiger en tevens veel sneller. Ten opzichte van 3D Assist, een functionaliteit die gebruikers na het inladen van een STEP-file assisteert bij het manueel overnemen van alle coördinaten in het programma, slaagt Solid Mazatrol daar volledig automatisch in. In slechts vijf stappen kunnen gebruikers vanaf een Solid of een STEP-file een product programmeren. De software loodst de gebruiker op een gebruiksvriendelijke manier door de verschillende stappen. Daarbij is Solid Mazatrol zelflerend. Kiest de software bijvoorbeeld zelf voor eerst boren en dan vlakken, maar gaat jouw voorkeur uit naar eerst vlakken en dan boren, dan neemt de software die strategie over voor de volgende keer. Zo wordt het programmeren steeds efficiënter. Overigens geeft Mazak aan dat er altijd wel vakkennis nodig blijft bij het programmeren. Heb je een as van drie meter dan moet je zelf uiteraard rekening houden met opspanning en brillen om trillingen te voorkomen.

Nieuwe machines

Tussen de vele machines en automatiseringsoplossingen presenteert Mazak tijdens het Open House ook een paar nieuwe machines. Zo wordt onder andere de scherp geprijsde VCE-600 gepresenteerd. De verticale freesmachine is uitgerust met een verscheidenheid aan functies en nieuwe technologieën die een hoge productiviteit en gebruiksgemak realiseren. De machine heeft een grote tafelafmeting van 1.300 mm x 600 mm met X-, Y- en Z-as verplaatsingen van 1.050 mm x 600 mm x 600 mm. Hiermee zijn voor deze compacte machine relatief grote componenten te bewerken.

Boven het werkgebied bevindt zich een spil met een maximaal toerental van 12.000 min-1, een vermogen van 18,5 kW en een koppel van 119,4 Nm. In het lage toerentalbereik levert de spil een hoog koppel voor zware frees- en boorwerkzaamheden, terwijl de spil bij hoge snelheid een hoog vermogen genereert voor het bewerken van lichte materialen en het profileren van onderdelen. Omdat automatisering op de werkvloer steeds gebruikelijker wordt, heeft Mazak de VCE-600 ontworpen met de mogelijkheid om laaddeuren aan de voor-, linker- of rechterkant te integreren voor robottoegang.

Voor de plaatbewerkers onder ons presenteert Mazak de nieuwe Optiplex 3015 NEO 2D-fiberlasersnijmachine. De machine is uitgerust met de zogenaamde Beam shaping technologie die een betere controle van de straalvorm en de straaldiameter mogelijk maakt om zo verschillende materialen optimaal te kunnen snijden. Bovendien zorgt de variabele straalvorm voor een verbeterde snijsnelheid en -kwaliteit. Kenmerkend voor de Optiplex 3015 NEO is de goede toegankelijkheid tot de werkruimte. Dit wordt verkregen dankzij grote toegangsdeuren aan de voor- en zijkant. Het vergemakkelijkt het laden van materiaal op de machine en het lossen van afgewerkte stukken.

Open House bezoeken

Naast alle genoemde highlights presenteert Mazak deze week ook de Integrex i-250H ST en Integrex i-250HS voor multitasking, de VCN 600, VCN 700 en VCN-530C met Mill Assist en diverse andere bewerkingsmachines. Het Open House is nog t/m donderdag 1 december te bezoeken. De openingstijden zijn 14.00 – 21:00 uur. Aanmelden kan op de website van Mazak: https://www.mazakeu.be/openhouse2022/

Mazak verwacht deze week ruim 700 bezoekers op het Open House.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

RoboJob verdrievoudigt productiecapaciteit in nieuw hoofdkantoor

29-04 Het nieuwe gebouw is een belangrijke stap voor de verdere groei van RoboJob, dat…

Verspanen

Eenvoudige vingerwissel tijdens het lopende proces

23-04 In veel industrieën gaat de productie steeds meer richting ‘high-mix – low-volume’. Het wordt…

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Verspanen

Schunk wint Hermes award met AI-ondersteunde grijpoplossing

22-04 De AI-ondersteunde toepassingskit van Schunk biedt een snelle introductie tot het autonoom hanteren van…

Automatisering

RoboJob ontvangt (Robo)Jobzoekers op Experience Day

15-04 Het evenement biedt bezoekers de gelegenheid om kennis te maken met de Belgische CNC-automatiseerder,…

Plaatbewerking

Mazak toont nieuwe CNC voor buissnijden

10-04 De FT-150 Fiber kan ronde, vierkante en rechthoekige buizen snijden met een diameter tot…

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Bedrijf en Economie

Schunk is officiële sponsor van de NXT Gen Cup

28-03 De auto-industrie ondergaat de grootste transformatie tot nu toe. Dit verandert ook de toekomst…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV