Opladen in de helft van de tijd

0

Van nul naar 80 procent in 38 minuten – dat speelt het nieuwe FEIN snellaadapparaat ALG 80 met 8 ampère-uur laadstroom klaar bij het opladen van een compleet ontladen 18-volt-Lithium-ion-accu met 6 ampère-uur. Het voordeel is duidelijk: hoe sneller de accu is opgeladen, des te sneller kan er verder mee worden gewerkt. “Dat zijn de beste waarden op de markt en wij weten dat we onze klanten daarmee een uitstekend en vooral snel oplaadapparaat aanbieden”, aldus FEIN productmanager Thomas Blank.

Sinds begin april is het oplaadapparaat met snellaadmethode op de markt, dat de betreffende accupack volgens de zogenoemde CCCV-laadmethode (Constant Current Constant Voltage) oplaadt. Daarbij worden de accu’s tot 80 procent van de capaciteit met de maximale laadstroom opgeladen, vervolgens wordt de laadstroom verlaagd om de accu langzaam en behoedzaam met de resterende 20 procent naar 100 procent vol te laden. Dit resulteert in een langere levensduur van de accu. Het LED-display van de FEIN ALG 80 informeert de gebruiker bovendien over de laadtoestand van de accu. “Als voor de gebruiker de betreffende laadtoestand voldoende is voor zijn toepassing, dan trekt hij de accu eraf en kan hij deze direct gebruiken”, zegt Blank. Als de accu uiteindelijk helemaal is opgeladen, dan wordt dit dienovereenkomstig op het display aangegeven.

Actieve koeling en USB-bus
De FEIN ALG 80 beschikt over een actieve koeling, want vanwege de hoge laadstroom moet de printplaat voldoende worden gekoeld door een ventilator. Deze koeling springt pas aan, wanneer de printplaat van de accupack bij het opladen een bepaalde temperatuur bereikt; een voordeel, omdat andere oplaadapparaten vanaf de eerste seconde al koelen, wat door een geluidssignaal wordt aangegeven. Eveneens uniek is een USB-aansluiting als extra kenmerk die de ontwikkelaars van FEIN in het nieuwe snellaadapparaat hebben geïntegreerd. Hier kunnen gebruikers kleine elektronische apparaten zoals hun smartphone opladen.

ALG 80 met oplaadaanduiding, actieve koeling en USB-aansluiting.

Langer werken met een accupack
Ook op het gebied van accutechnologie is bij FEIN het een en ander gebeurd: sinds april zijn er twee nieuwe 18-volt-Lithium-ion-accu’s op de markt met telkens 3 en 6 ampère-uur. Nog eens twee nieuwe 12-volt-Lithium-ion-accu’s met eveneens 3 en 6 ampère-uur zijn vanaf juni in de handel verkrijgbaar. De nieuwe cellen in de accupacks zorgen voor 20 procent meer capaciteit en garanderen zelfs bij een grotere vraag naar vermogen langere looptijden en een langer maximaal vermogen. Concreet betekent dit: gebruikers kunnen bijvoorbeeld in de staalbouw met een accu van de nieuwe generatie 20 procent meer boorgaten maken dan met de huidige FEIN accu’s mogelijk was. Omdat de gebruiker minder vaak zijn accupacks hoeft op te laden en dit bovendien met het nieuwe snellaadapparaat ALG 80 behoedzaam functioneert, hebben de accu’s een nog langere levensduur dan de vorige accugeneratie. Naast al deze functies is één ding hetzelfde gebleven: net als reeds bij hun voorgangers kunnen gebruikers ook bij de nieuwe accupacks zonder omwegen met een druk op de knop zien hoeveel capaciteit nog in de accu zit.

Eenvoudig en veilig
Naast efficiëntie en vermogen speelt veiligheid een belangrijke rol bij de huidige en de nieuwe accupacks. Daarom zit de beproefde FEIN SafetyCell Technology in de accu’s, wat de accu en de machine beschermt tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading. Bovendien kunnen de FEIN machines eenvoudig gecombineerd en nagenoeg onbegrensd uitgebreid worden. Reden hiervoor is de MultiVolt-interface. Hiermee kunnen 18-volt-machines met FEIN Lithium-ion-accu’s van 12 tot 18 volt worden gebruikt. “Zelfs wanneer ik geen opgeladen 18-volt-accu bij de hand heb, kan ik met een 12-volt-accu verder werken”, aldus Thomas Blank. De nieuwe accu’s zijn bij uitstek geschikt voor het snellaadapparaat FEIN ALG 80 en kunnen tevens met het voorgangermodel ALG 50 worden opgeladen. Alle accupacks biedt FEIN los en in accu startersets samen met een oplaadapparaat aan. Zowel voor het oplaadapparaat als voor de accupacks verleent FEIN de 3 jaar FEIN PLUS-garantie, wanneer de machines en accu’s online binnen zes weken na aankoop op www.fein.com/warranty worden geregistreerd.

Grote 18-volt-accu-actie
Nog tot eind juli beloont FEIN de koper van 18-volt-machines met een of meerdere producten die hij er gratis bij krijgt. Het extraatje is afhankelijk van het aantal gekochte machines binnen het 18-volt-programma.