Oplossing zit vaak in het gereedschap

‘Oplossingen, niet alleen gereedschappen’ Dat was het thema van de presentatie van Wilson Tool op de Blechexpo in Stuttgart. “Iedereen kan een gereedschap maken, maar uiteindelijk gaat het er om wat voor oplossing je de klant daarmee kunt bieden”, zegt Wim van Kranen.

Wim van Kranen bij de Corner Former. Met deze gereedschapsoplossing kan op de kantbank een hoekradius in een plaatdeel worden gevormd om verdere bewerkingen te vermijden.

Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European Sales Leader, ziet een duidelijke tendens in de markt. “Klanten zijn op zoek naar de intelligentste oplossing voor de productie van hun complexe producten.”

Bewerking in gereedschap brengen

Die oplossing kan in een (nieuwe) machine zitten, maar heel vaak ook in de juiste gereedschappen. En daar kan Wilson Tool voor zorgen. Het bedrijf ontwikkelt en produceert gereedschappen voor ponsmachines (en ponslasers) en gereedschappen voor kantbanken.  Van Kranen ziet de populariteit van ponslasers groeien omdat hiermee op één machine complexe producten kunnen worden gemaakt, zeker als deze machines worden uitgerust met de goede gereedschappen.

“Er zijn heel veel bewerkingen die we in de gereedschappen kunnen brengen: bijvoorbeeld vervormingen, het aanbrengen van rillen in de plaat, ontbramen en tappen. Hier is veel vraag naar, het is een trend in de markt. Wilson Tool heeft zich daarin gespecialiseerd. We hebben veel standaard oplossingen op de plank liggen en voor specifieke toepassingen van de klant ontwikkelen we de geschikte gereedschappen.”

Wilson Tool is wereldwijd actief. In Europa beschikt het bedrijf over een organisatie met zo’n 45 medewerkers en meerdere fabrieken. Het doel van de onderneming is de bestaande gereedschapssystemen continu door te ontwikkelen, naar nieuwe gereedschapsoplossingen te zoeken en de service aan de klanten te optimaliseren, zodat ze effectiever kunnen produceren. De gereedschappenproducent wordt graag al in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van producten die op ponslasers en/of kantbanken moeten worden geproduceerd. “Dan kijken we naar zo’n product en komen met een advies hoe het zou kunnen worden gemaakt”, aldus Van Kranen.

Corner Former

Op de stand op de Blechexpo was daarvan een treffend voorbeeld te zien in de vorm van de Corner Former, een gereedschap voor op de kantbank. Deze oplossing is ontwikkeld voor de firma Anker. De uitdaging hier was de ontwikkeling/productie van een nieuwe houder voor tablets bij kassa’s met een gereedschap waarmee een hoekradius in een plaatdeel kon worden gevormd om verdere bewerkingen te vermijden. De engineers van Wilson Tool zagen de tekening van Anker en adviseerden de Corner Former.

Deze zorgt voor meer efficiency in de productie. Voorheen werden de trays van de kantpers naar het volgende station vervoerd, waar kunststofhoeken aan de tray werden gemonteerd. Naast de extra bewerking was een bijkomend probleem dat de kleur van de kunststof niet geheel overeenstemde met de kleur van de metalen delen. De Corner Former heeft die problemen opgelost. Deze maakt een keurige ronde gesloten kant aan het product zonder dat er moet worden gelast. De trays komen als een gereed product van de kantbank en de kunststofhoeken zijn overbodig geworden.

Ponsgereedschap op kantbank

Wilson Tool zet voor zulke oplossingen ook ponsgereedschappen in op kantbanken. Om dat makkelijker te maken is Brake Partner Adapter op de markt gebracht, die de inzet van ponsgereedschappen op kantbank mogelijk maakt om vormen in te persen die eigenlijk op een ponsmachine worden geproduceerd. Dat bespaart kosten voor speciale kantgereedschappen voor bijvoorbeeld het aanbrengen van een kraag met reliëf, lippen of bruggen en zelfs voor extra bewerkingen op een tweede machine.

Op het gebied van ponsgereedschappen presenteerde Wilson Tool onder meer The Pen, waarmee materialen snel en eenvoudig kunnen worden gemarkeerd voor de volgende bewerking.

De adapter is volgens Wilson Tool vooral interessant voor bedrijven wier CNC-ponsmachines vol belast zijn of die slechts beschikken over een lasersnijmachine. De mogelijkheden van de afkantpers worden hiermee volledig benut. De Brake Partner adapter/gereedschapshouder is voor de meeste kantpersen en gereedschapssystemen leverbaar. Het is een innovatieve gereedschapsoplossing om kosten te reduceren en doorlooptijden te verkorten.

Fixed Height

Wilson Tool presenteerde op de Blechexpo ook de ‘Fixth Height’ kantpersgereedschappen. Bij European Style gereedschappen heeft elke gereedschap vaak nog zijn eigen hoogte, maar ook hier is behoefte aan een beperkt aantal vaste hoogtes. Dat biedt Wilson Tool nu met de serie Fixed Height. Welke vorm gereedschap je ook kiest, het kan altijd in een vaste maat worden geleverd. Dit maakt het werken op de kantbank veel flexibeler.

The Pen

Op het gebied van ponsgereedschappen presenteerde Wilson Tool onder meer The Pen. Vaak is het nodig om tijdens het productieproces plaatmateriaal te markeren met batchnummers, buigvolgordes en andere instructies voor vervolgbewerkingen. The Pen maakt het mogelijk materialen snel en eenvoudig te markeren voor de volgende bewerking. Hij is uitgerust met een automatisch luchtdicht mechanisme, dat het opdrogen van de inkt voorkomt en waardoor het niet nodig is de dop vervangen. Er kan snel worden gewisseld tussen verschillende inktkleuren. The Pen wordt geleverd als een set in een beschermende koffer met digitale handleiding.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Eenvoudige, nauwkeurige instelling digitale kotterkop vermindert uitval

10-04 “Voor het nauwkeurig afstellen van kotterkoppen is meestal een ervaren operator nodig”, aldus Kavita…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe generatie PVD coating verlengt levensduur gereedschappen opnieuw

08-04 De geoptimaliseerde slijtvastheid van Balinit Alcrona Evo vermindert ook het volume van de naslijpvoorraad…

Verspanen

Walter presenteert drie nieuwe gereedschappen

05-02 De VHM-frezen MD340 en MD344 Supreme zijn nieuwe gereedschappen voor ISO P-materialen. De MD340…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Phantom vervangt DIN-normen voor iconen

28-11 Dankzij deze iconen kunnen verspaners zonder rekentabel in één oogopslag zien welke gereedschapspen geschikt…

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV