Optimaliseren verspaningsproces is vaak eenvoudig

Dormatec biedt oplossingen voor het optimaliseren van het verspaningsproces. Veel van deze oplossingen worden gedemonstreerd op de Nederlandse Metaaldagen.

Dormatec demonstreert op de Nederlandse Metaaldagen weer diverse oplossingen voor het optimaliseren van het verspaningsproces.

Het gaat hierbij om olieafscheiders, olie- en spanenzuigers, koelinstallaties, apparatuur voor vloeistoffiltratie en olienevelfiltratie, hoge druk pompen, afzuigtafels en briketteerpersen. Dit zijn allemaal systemen die ervoor zorgen dat het verspaningsproces zo min mogelijk wordt onderbroken, het aantal spindeluren toeneemt, de kwaliteit hoog en constant blijft en de productiviteit wordt verhoogd.

Afzuigtafel Airbench

Vaak zijn de oplossingen veel eenvoudiger dan gedacht. Neem de stofafzuiging bij het bewerken van metalen of andere materialen. Dit wordt steeds belangrijker gevonden vanwege de risico’s van stof voor het milieu en de arbeidsomstandigheden maar ook vanwege de kosten van het schoonmaken en oponthoud door deze vervuiling. Het aanleggen van een mechanisch afzuigsysteem is vaak kostbaar en ook niet altijd mogelijk in de praktijk. Het plaatsen van een Airbench afzuigtafel, die fijnstof direct bij de bron wegzuigt, is dan een simpele oplossing.

Compacte briketteerpers

Ook presenteert Dormatec zijn compacte briketteerunit. Deze kan direct onder de spanentransporteur van een bewerkingsmachine worden geplaatst en zo het volume van de spanen tot wel 85 procent verminderen. De voordelen van zo’n unit zijn dat de spanen minder ruimte in beslag nemen en spanenbakken niet meer geleegd hoeven worden. Bovendien wordt tijdens het verdichten de in de spanen aanwezige snijolie teruggewonnen en zijn de briketten makkelijker af te voeren en brengen ze meer op.

Dormatec heeft deze compacte briketteerunit al enkele jaren in haar leveringsprogramma. Maar er is ook een toenemende vraag naar ‘grote volume’ spanenpersen. Daarom is het leveringsprogramma uitgebreid met de Duitse fabrikant Weima. Deze bouwt zowel shredders als briketteerpersen voor grotere volumes spanen in uiteenlopende industrieën, waaronder de metaalverwerkende industrie. Dit betekent dat nu ook een beroep op Dormatec kan worden gedaan in het geval van: grotere volumes spanen tot 1500 kg/uur; gecentraliseerde systemen voor briketteren; compacte shredder units; gecombineerde systemen voor shredderen en briketteren; toe- en afvoer van spanen middels transporteurs. Er zal geen pers van Weima op de stand worden gepresenteerd, maar wel is alle informatie hierover beschikbaar.

Aircleaner

De Dormatec Aircleaners zijn olienevelfilters die zorgen voor een gezonde werkomgeving en warmte en hinderlijke geuren effectief afvoeren. Dormatec biedt sinds kort de mogelijkheid om deze filters grondig en efficiënt te reinigen. Dat gebeurt in een industriële wasinstallatie (sproei-ontvetting), die zorgt voor een diepe en krachtige reiniging van het wire-mesh element. Binnen drie werkdagen heeft de gebruiker het filterelement weer volledig schoon terug. Ook kan de Aircleaner tegenwoordig worden gemonteerd met een vast en lekdicht leidingwerk. Dat ziet er strak afgewerkt uit en men niet langer te stoeien met de ‘ongemakken’ van afzuigslangen. De montage is redelijk eenvoudig en door het quick-release en quick-connect systeem zijn de delen eenvoudig en snel te monteren of te demonteren.

Voorts zullen vanaf 1 december de Aircleaners standaard uitgerust worden met een LED indicator. Deze geeft duidelijk zicht op de actuele status heeft de mogelijkheid om middels een I/O een directe koppeling te maken naar het bedieningspaneel van de machine, wat leidt tot nog meer bedieningsgemak. Met de extra opties kunnen alle units gemonitord worden en middels een mobiele app worden in- en uitgeschakeld.

Een olie skimmer wordt het meest gebruikt voor het afscheiden van olieresten uit water of uit koelemulsie.

Een olie skimmer wordt het meest gebruikt voor het afscheiden van olieresten uit water of uit koelemulsie.

Olie skimmer

Dormatec heeft ook een compacte high performance olie skimmer voor efficiënt koelvloeistofbeheer toegevoegd aan de line-up. Bij een olie skimmer wordt de (drijvende) bovenlaag van een vloeistof verwijderd. De meest gebruikte toepassing is het afscheiden van olieresten uit water of uit koelemulsie. Bij het gebruik van een olie skimmer blijft de olie aan de band plakken waarna het er afgeschraapt wordt. Vervolgens kan het worden opgevangen of terug het proces in geleid. Door een olie skimmer te gebruiken blijft daarnaast de emulsie ook langer fris ruiken, doordat het de vloeistoffen worden gescheiden van elkaar.

Hal 6, stand E028

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

Verspanen

Scen vindt stabiel verspaningsproces naast machine

22-09 Om meer output te genereren met het huidige machinepark en ook om een aangenaam…

Bedrijf en Economie

Bezoekers Metaaldagen vooral op zoek naar automatisering

20-09 Wat dat betreft kwamen ze ruimschoots aan hun trekken. Alle bijna negentig exposanten hadden…

Verspanen

Nieuwe (EMO Milano 2021) editie VerspaningsNieuws

16-09 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Personeel en Opleiding

Nikki van der Zouw en Robin Segers winnen Awards op Nederlandse Metaaldagen

15-09 Bij de verkiezing om de Vakvrouw Metaal Award was het een nek-aan-nek race tussen…

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

08-09 Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X