Optimaliseren verspaningsproces is vaak eenvoudig

Dormatec biedt oplossingen voor het optimaliseren van het verspaningsproces. Veel van deze oplossingen worden gedemonstreerd op de Nederlandse Metaaldagen.

Dormatec demonstreert op de Nederlandse Metaaldagen weer diverse oplossingen voor het optimaliseren van het verspaningsproces.

Het gaat hierbij om olieafscheiders, olie- en spanenzuigers, koelinstallaties, apparatuur voor vloeistoffiltratie en olienevelfiltratie, hoge druk pompen, afzuigtafels en briketteerpersen. Dit zijn allemaal systemen die ervoor zorgen dat het verspaningsproces zo min mogelijk wordt onderbroken, het aantal spindeluren toeneemt, de kwaliteit hoog en constant blijft en de productiviteit wordt verhoogd.

Afzuigtafel Airbench

Vaak zijn de oplossingen veel eenvoudiger dan gedacht. Neem de stofafzuiging bij het bewerken van metalen of andere materialen. Dit wordt steeds belangrijker gevonden vanwege de risico’s van stof voor het milieu en de arbeidsomstandigheden maar ook vanwege de kosten van het schoonmaken en oponthoud door deze vervuiling. Het aanleggen van een mechanisch afzuigsysteem is vaak kostbaar en ook niet altijd mogelijk in de praktijk. Het plaatsen van een Airbench afzuigtafel, die fijnstof direct bij de bron wegzuigt, is dan een simpele oplossing.

Compacte briketteerpers

Ook presenteert Dormatec zijn compacte briketteerunit. Deze kan direct onder de spanentransporteur van een bewerkingsmachine worden geplaatst en zo het volume van de spanen tot wel 85 procent verminderen. De voordelen van zo’n unit zijn dat de spanen minder ruimte in beslag nemen en spanenbakken niet meer geleegd hoeven worden. Bovendien wordt tijdens het verdichten de in de spanen aanwezige snijolie teruggewonnen en zijn de briketten makkelijker af te voeren en brengen ze meer op.

Dormatec heeft deze compacte briketteerunit al enkele jaren in haar leveringsprogramma. Maar er is ook een toenemende vraag naar ‘grote volume’ spanenpersen. Daarom is het leveringsprogramma uitgebreid met de Duitse fabrikant Weima. Deze bouwt zowel shredders als briketteerpersen voor grotere volumes spanen in uiteenlopende industrieën, waaronder de metaalverwerkende industrie. Dit betekent dat nu ook een beroep op Dormatec kan worden gedaan in het geval van: grotere volumes spanen tot 1500 kg/uur; gecentraliseerde systemen voor briketteren; compacte shredder units; gecombineerde systemen voor shredderen en briketteren; toe- en afvoer van spanen middels transporteurs. Er zal geen pers van Weima op de stand worden gepresenteerd, maar wel is alle informatie hierover beschikbaar.

Aircleaner

De Dormatec Aircleaners zijn olienevelfilters die zorgen voor een gezonde werkomgeving en warmte en hinderlijke geuren effectief afvoeren. Dormatec biedt sinds kort de mogelijkheid om deze filters grondig en efficiënt te reinigen. Dat gebeurt in een industriële wasinstallatie (sproei-ontvetting), die zorgt voor een diepe en krachtige reiniging van het wire-mesh element. Binnen drie werkdagen heeft de gebruiker het filterelement weer volledig schoon terug. Ook kan de Aircleaner tegenwoordig worden gemonteerd met een vast en lekdicht leidingwerk. Dat ziet er strak afgewerkt uit en men niet langer te stoeien met de ‘ongemakken’ van afzuigslangen. De montage is redelijk eenvoudig en door het quick-release en quick-connect systeem zijn de delen eenvoudig en snel te monteren of te demonteren.

Voorts zullen vanaf 1 december de Aircleaners standaard uitgerust worden met een LED indicator. Deze geeft duidelijk zicht op de actuele status heeft de mogelijkheid om middels een I/O een directe koppeling te maken naar het bedieningspaneel van de machine, wat leidt tot nog meer bedieningsgemak. Met de extra opties kunnen alle units gemonitord worden en middels een mobiele app worden in- en uitgeschakeld.

Een olie skimmer wordt het meest gebruikt voor het afscheiden van olieresten uit water of uit koelemulsie.

Een olie skimmer wordt het meest gebruikt voor het afscheiden van olieresten uit water of uit koelemulsie.

Olie skimmer

Dormatec heeft ook een compacte high performance olie skimmer voor efficiënt koelvloeistofbeheer toegevoegd aan de line-up. Bij een olie skimmer wordt de (drijvende) bovenlaag van een vloeistof verwijderd. De meest gebruikte toepassing is het afscheiden van olieresten uit water of uit koelemulsie. Bij het gebruik van een olie skimmer blijft de olie aan de band plakken waarna het er afgeschraapt wordt. Vervolgens kan het worden opgevangen of terug het proces in geleid. Door een olie skimmer te gebruiken blijft daarnaast de emulsie ook langer fris ruiken, doordat het de vloeistoffen worden gescheiden van elkaar.

Hal 6, stand E028

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Efficiënte shredder

30-08 De nieuwe intelligente en efficiënte BST-shreddertechnologie is volgens de Duitse fabrikant Allecro de sleutel…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

Bedrijf en Economie

De Nederlandse Metaal Dagen organiseert boeiend kennisprogramma

11-04 In onderstaand overzicht vindt u het voorlopige congres- en seminarprogramma. Het actuele programma vindt…

Automatisering

Kumatech en SafanDarley tonen totaaloplossing

11-04 De E-Brake 35T-1250 Premium kantbank vormt de basis van de SafanDarley E-Brake Mini Cell.…

Bedrijf en Economie

De Nederlandse Metaal Dagen brengt Smart Manufacturing bijeen

04-04 Maakbedrijven staan tegenwoordig voor grote uitdagingen, zoals hoge materiaal- en energiekosten, een tekort aan…

Verspanen

Weima Puehler C.200 spanenpers wint emulsie terug

06-10 Elk metaalbewerkingsbedrijf kent het beeld maar al te goed: kiepcontainers die overvol zitten met…

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Verspanen

Open Huis Dormac brengt het complete verspaningsproces in beeld

13-09 Het Open Huis van Dormac is een jaarlijks terugkerend evenement, waar een mooie line-up…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema