Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

Bystronic Benelux heeft bij Orfa Visser een nieuwe BySmart Fiber lasersnijmachine met be- en ontlaadsysteem ByTrans Extended geplaatst. Daarmee heeft directeur/eigenaar Frans Visser van de dieptrek- en forceerspecialist in Dronten naar eigen zeggen een vergissing hersteld. “Ik had niet van merk moeten veranderen”, bekent hij eerlijk.

V.l.n.r. directeur Frans Visser en operator Egbert Koning van Orfa Visser nemen de traditionele Zwitserse koebel in ontvangst van Jan Berends van Bystronic Benelux voor de aanschaf van de BySmart Fiber lasersnijmachine met ByTrans Extended automatisering.

Orfa Visser is een begrip in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bijna 100 jaar oude bedrijf (opgericht in 1925) is een internationaal gerichte toeleverancier die vier diensten aanbiedt: forceren, dieptrekken, flenswalsen en lassen. Hiermee maken de bijna vijftig medewerkers producten als bolle schijven, dekplaten, halve bollen, kegels, ventilatorhuizen, instroomranden en trompetvoeten.

Waar andere forceerbedrijven zich meestal beperken tot het dieptrekken van ronde vormen met een maximale diameter van 1100 mm, daar gaat Orfa Visser hier ook boven. Zelfs een diameter van bijna 3 meter is mogelijk. Een ander punt waarmee het bedrijf zich onderscheidt is dat het ook flenzen vervaardigt op speciaal ontwikkelde flenswalsmachines. “En we doen het lassen er bij om de producten die we leveren een beetje compleet te maken”, aldus Frans Visser.

Veel verschillende markten

Orfa Visser levert aan heel veel verschillende markten, eigenlijk te veel om op te noemen. De laatste tijd worden er opvallend veel heaters voor terrassen gemaakt en kappen voor barbecues. Het forceren en flenzen van componenten voor ventilatoren en afzuigingen is iets dat eigenlijk altijd wel door loopt. “We doen ook veel voor de kassenbouw. Rusland was daarin een belangrijke markt, maar die is door de oorlog in Oekraïne nu verlegd naar bijvoorbeeld Saudi-Arabië”, zegt Visser.

Plaatdelen en gereedschappen snijden

Lasersnijden doet Orfa Visser al zo’n 15 jaar. Het bedrijf past deze techniek toe om de plaatdelen te snijden, zoals (grote) schijven en ringen, die verderop in het proces worden geforceerd of diepgetrokken. Knippen gebeurt bijna niet meer. Het is veel gemakkelijker om de plaatdelen te snijden op de laser, die er gelijk de gaatjes in snijdt. De operators kunnen met de laserkop zelfs een beetje 3D-snijden, om bijvoorbeeld gaten te maken waarin een buis moet worden gelast. En – minstens zo belangrijk – op de laser worden veel gereedschappen voor gebruik in de productie gesneden. “Sinds de robotisering is dat helemaal prachtig”, zegt Visser. “De ‘handjes’ van onze robots kunnen we helemaal zelf ontwikkelen, tekenen en maken.”

CO2-laser vervangen

Zo wordt er bij Orfa Visser heel wat materiaal gesneden en daarvoor stonden er in de grote productieruimte in Dronten lange tijd twee Bystronic CO2 lasersnijmachines, die prima voldeden. Toen een daarvan moest worden vervangen door een moderne fiberlaser wilde Visser echter wel eens een goedkopere machine proberen. Een Italiaanse machinefabrikant bij wie hij enkele persen had gekocht die uitstekend functioneerden, bleek door de overname van een ander bedrijf ook fiberlasers te kunnen leveren. Daarmee ging Orfa Visser in zee. Maar dat bleek geen succes.

De start was al slecht. Na de levering van de lasersnijmachine moesten de parameters er allemaal nog ingezet worden, waardoor het inwerken weken langer duurde dan was gezegd. Daarna waren er veel storingen omdat hier en daar wat sensoren niet goed stonden. En de machine sneed ook bepaalde dingen niet, die wel waren beloofd.

Operator Egbert Koning beoordeelt de snijkwaliteit van een van de gesneden ringen.

Operator Egbert Koning beoordeelt de snijkwaliteit van een van de gesneden ringen.

BySmart Fiber

Uiteindelijk heeft de machine er dan ook maar een jaar gestaan. Want ondertussen had Jan Berends van Bystronic Benelux Orfa Visser er op gewezen dat Bystronic inmiddels ook de BySmart Fiber op de markt brengt. Dit is een mid-range machine tegen een concurrerende prijs die vergelijkbaar is met de prijs die Visser voor de andere fiberlaser had betaald.
Zelf noemt Bystronic deze BySmart Fiber het slimme startpunt voor fiberlasertechnologie.

Hiermee kunnen plaatwerkers de fiberlasertechnologie optimaal benutten: hoge onderdelenproductie, breed toepassingsgebied en dat alles tegen een aantrekkelijke prijs. De machine is bijvoorbeeld uitgerust met een Bystronic snijkop van de nieuwste generatie, die flexibel kan worden aangepast aan iedere materiaalsoort en -dikte om altijd de beste snijprestaties te halen in een brede materiaalmix.

De BySmart Fiber is leverbaar met verschillende laservermogens: 2, 3, 4 en 6 kW en tegenwoordig zelfs ook 8 en 10 kW. Voor Orfa Visser was 3 kW meer dan voldoende, omdat het bedrijf materiaal snijdt dat varieert van 1,5 tot 6 mm dik.

ByTrans Extended

De machine is daarnaast ook geschikt voor allerlei automatiseringsoplossingen. Er kan gekozen worden uit scala aan beladings- en ontladingsoplossingen, zoals Byloader, ByTrans en ByTrans Extended, BySort, ByTower en ByTower Compact. Ook koppeling met automatiseringsoplossingen van andere leveranciers is mogelijk. Orfa Visser heeft gekozen voor de ByTrans Extended. Hiermee is een snelle opdrachtverwerking mogelijk omdat het automatisch beladen en ontladen de stilstandtijden verkort en de machine zo beter wordt benut. De uitvoering ByTrans Extended beschikt niet over één maar over twee cassettes en maakt het machinesysteem zodoende nog autonomer.

Eenvoudige bediening

Zo kan Orfa Visser heel veel producten snijden op de nieuwe fiberlaser. Deze wordt bediend door twee operators, die wel even moesten wennen aan de nieuwe machine, omdat er een wat andere besturing opzit dan op de CO2-laser van Bystronic. Maar dat hadden ze snel onder de knie omdat de bediening van het snijproces eenvoudig gaat via een 22-inch touchscreen. Het laden van de snijplannen en het starten van het proces is met enkele vingerbewegingen te regelen.

Tijdens het snijden legt ByVision Cutting alle bewerkingen op de machine vast en geeft op het beeldscherm de belangrijkste proces- en machinegegevens weer. Hierdoor kan de operator de belangrijkste gegevens altijd in één oogopslag zien: het huidige snijplan, de positie van de snijkop en de machinestatus. Frans Visser en ook zijn operators zijn blij dat ze weer beschikken over een probleemloos lasersnijproces. “We hadden niet van merk moeten veranderen. Dat is een dure les geweest.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Nieuwste Bystronic software bestuurt hele plaatwerkbedrijf

10-10 Bystronic had besloten dit jaar niet deel te nemen aan de zomereditie van de…

Plaatbewerking

Senfeng laser perfecte oplossing voor Hutten Machinery

29-09 Hutten Machinery is een klein metaalbedrijf. Frank Hutten runt het samen met zijn vrouw…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

Compacte uitbreiding van snijcapaciteit Daamit

26-04 Daamit viert op 2 juli het 50-jarig bestaan. Het bedrijf is een halve eeuw…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen