Outokumpu verwerkt meest duurzame RVS in Terneuzen

Bij Outokumpu Stainless in Terneuzen is deze maand voor de eerste keer het Circle Green product gearriveerd voor verdere verwerking. Met de nieuwe Circle Green productlijn, gelanceerd in juni, heeft Outokumpu’s fabriek in Finland een nieuwe standaard gezet voor roestvaststaal met geminimaliseerde emissie.

Met de nieuwe Circle Green productlijn heeft Outokumpu’s fabriek in Finland een nieuwe standaard gezet voor roestvaststaal met geminimaliseerde emissie.

Ondanks de aanzienlijk lagere ‘carbon footprint’ dan gemiddeld roestvaststaal levert Circle Green roestvaststaal dezelfde hoge prestaties. In april produceerde Outokumpu de eerste ‘melt’ van dit roestvaststaal in Tornio, Finland. Met een carbon footprint tot 92% lager dan het wereldwijd gemiddelde (volgens de ISSF-berekening voor gemiddelde emissies van de roestvaststaalindustrie) heeft Circle Green de laagste emissie-intensiteit ter wereld; tot 64% lager dan de carbon footprint van Outokumpu’s reguliere materiaal dat nu al het meest duurzame roestvaststaal ter wereld is.

“Dit emissie-geminimaliseerde staal voorziet in de wereldwijde behoefte aan duurzamere producten met een langere levensduur, die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Dit materiaal is op industriële schaal geproduceerd met bestaande productiemiddelen. Het is een belangrijke stap en een essentiële doorbraak voor Outokumpu in het realiseren van haar duurzaamheidsdoelstellingen. We kijken ernaar uit om dit product in Nederland verder te verwerken”, zegt Tommi Kuronen, Vice President Operations bij Outokumpu in Terneuzen.

Vermindering van de uitstoot van grondstoffen aan de voorzijde van de productieketen was volgens Kuronen de sleutel tot dit succes. “In deze fase is de impact op de totale carbon footprint van roestvaststaal het grootst. Door zorgvuldige optimalisatie van productie en kwaliteit werd een hogere energie-efficiëntie bereikt. Om 95% van alle scope 1- en scope 2-CO2-emissies te elimineren is bij de productie gebruik gemaakt van biogas, biodiesel, bio-cokes en duurzame elektriciteit.

Hoewel deze bio-based bestanddelen eerder in de productie zijn getest, werden ze voor het eerst samengebracht in de productie van Circle Green.” Outokumpu is wereldwijd de eerste roestvaststaalproducent die erin is geslaagd roestvaststaal te produceren met een dergelijke laag emissieniveau waarbij alle klimaatemissies door de hele productieketen, met inbegrip van scope 1, 2 en 3, in aanmerking zijn genomen. Bij de berekening van de emissies is geen klimaatcompensatie of ‘offsetting’ gebruikt. De focus lag op het verbeteren van Outokumpu’s eigen processen en toeleveringsketen.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV