Outshape bezorgt Morgo feilloze uitslagen

Met de online software OutShape kunnen zetterijen heel snel de plaatuitslagen tekenen die ze nodig hebben om hun onderdelen te buigen. Een van de gebruikers van het eerste uur is Morgo Aluminium in Zutphen, dat zelfs heeft mee geholpen met de ontwikkeling van de software.

Outshape is bedoeld voor zetwerk dat relatief eenvoudig is qua vormen en afmetingen. De software vertaalt de ingevoerde gegevens binnen enkele minuten in een universeel DXF-bestand van een plaatuitslag volgens de DIN-norm 6935.

Morgo Aluminium is leverancier van een uitgebreid assortiment aluminium producten voor de bouwsector en industrie, zoals muurafdekprofielen, dakranden, waterslagen en dakranden specifiek zetwerk. Voor het zetten van deze producten zijn feilloze uitslagen nodig.

Goede, strakke uitslagen

Ooit werden er bij Morgo niet of nauwelijks uitslagen getekend, maar werden de producten vooral gezaagd om profielen te kunnen maken. Kostentechnisch is het echter veel aantrekkelijker om de delen in te slaan, te ponsen en daarna in model te zetten. Bovendien nam de complexiteit van de producten toe. Daarmee werd zagen moeilijker omdat voor complexe producten een goede strakke uitslag een absolute must is. “We tekenden in 2D, maar vaak kostte het meer tijd om te tekenen dan om het profiel te zagen”, zegt Mark Wemmenhove, eigenaar van Morgo Aluminium.

Veel testen

Hij had dus een oplossing nodig om veel sneller te kunnen tekenen. Hiervoor heeft hij al jaren contact met Outshape. Morgo heeft hun software mee helpen ontwikkelen. “Outshape zorgde voor de uitslagen, wij gingen vervolgens kijken of het in de praktijk klopte”, vertelt Wemmenhove. “Waar het om gaat is dat twee onderdelen tijdens het zetten naadloos bij elkaar komen voor de verdere verwerking. Hiervoor hebben we heel veel getest met allerlei soorten materiaal, verschillende diktes en elasticiteit. Want elk materiaal reageert anders op de kantbank. Dan weer moest de lijn iets meer naar links, dan weer iets meer naar rechts. Via trial & error hebben we steeds weer geprobeerd het ideale product er uit te krijgen.”

Gebruiksvriendelijk

Zo werd de software steeds beter. “Het is nu een makkelijk programma dat heel goed in elkaar zit. Het is gebruiksvriendelijk en heeft een heel eenvoudige interface”, aldus Wemmenhove. “Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het altijd een goede kwaliteit uitslag oplevert. Het scheelt veel arbeid als je niet hoeft te zagen maar kunt ponsen/nibbelen en zetten. Het gros van wat we ponsen lassen we ook. Als producten feilloos zijn gebogen kun je ze makkelijker en sneller lassen. Dat betekent kortere doorlooptijden en uiteindelijk minder kosten.”

3D modellen

Bepaalde uitslagen had Morgo ook niet kunnen maken zonder de mogelijkheid om te visualiseren in Outshape. Dat was aanvankelijk zeker een argument maar tegenwoordig telt dit minder omdat Morgo veel werkt met 3D modellen. Door de BIM-ontwikkeling in de bouwsector en de toenemende digitalisering van het bouwproces krijgt Morgo van klanten steeds vaker 3D modellen aangeleverd. Vervolgens worden door Morgo de project specifieke producten daarin geplaatst en vanuit dit model automatisch de uitslagen gegenereerd die nodig zijn voor zetten van de producten.

Standaard profileringen

Daarnaast gebruikt Morgo Outshape echter nog altijd met grote regelmaat. “We hebben veel standaard profileringen, waarvan we vaak een uitslag moeten hebben. Die tekenen we dan snel in Outshape. Dat is en blijft heel belangrijk, gezien de hoeveelheid werk die we hier nog hebben. Ik zie het niet gebeuren dat we alleen 3D modellen gaan gebruiken.”
Juist voor dat soort standaard profileringen is Outshape bedoeld: voor zetwerk dat relatief eenvoudig is qua vormen en afmetingen.

Bij veel plaatzetterijen bestaat het gros van hun orders uit dat zetwerk. Veel zetterijen programmeren nog aan de machine, anderen hebben hiervoor een CAD-pakket aangeschaft. De Outshape software is echter simpeler. Er zitten geen overbodige functies in, die de meeste zetterijen helemaal niet nodig hebben. Door de juiste afmetingen en hoeken in te voeren kan men eenvoudig de doorsnede tekenen van het gewenste profiel of de ruimtelijke figuur waarvan men een plaatontwerp wil maken.

De software vertaalt dit binnen enkele minuten in een universeel DXF-bestand van een plaatuitslag volgens de DIN-norm 6935, dat de machine nodig heeft om het plaatdeel te buigen. Zetterijen kunnen nu een abonnement nemen op Outshape. Voor een vast bedrag per maand kunnen ze dan de plaatuitslagen tekenen die ze nodig hebben.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

OutShape versnelt tekenwerk zetterijen

15-11 Bij veel plaatzetterijen bestaat het gros van hun orders uit zetwerk dat relatief eenvoudig…

Plaatbewerking

Plaatuitslagen in een handomdraai

06-03 Op 1 februari is het OutShape.com gelanceerd. Dit online softwarepakket maakt het volgens HVK…

Featured

Ontwikkeling 247Tailorsteel gaat onverminderd door

10-09 Bij 247TailorSteel, leverancier van op maat gesneden platen, buizen en kantdelen, kan de TIV-bezoeker…

Geen categorie

Erba Plaatbewerking breidt snij- en zetcapaciteit uit

15-06 Toeleverancier Erba Plaatbewerking, met vestigingen in Veenendaal en Rotterdam, breidt haar capaciteit uit met…

Geen categorie

Wemerman investeert in fiberlaser installatie

21-01 Wemerman Plaatbewerking in Twello heeft de nieuwste fiberlaser techniek in huis gehaald. Het metaalbedrijf…

Geen categorie

Ontbraamdagen Tuwi leveren passende oplossingen op

15-09 We moeten afronden, we moeten afronden! Iedere plaatbewerker die met een laser-, plasma- of…

Bedrijf en Economie

De Cromvoirtse neemt Felix Philips in Nuth over

07-07 De Cromvoirtse in Oisterwijk, toeleverancier van metaal op maat, heeft branchegenoot Felix Philips Staal…

Automatisering

De Cromvoirtse legt basis voor virtuele fabriek

27-05 Met de introductie van het nieuwe webportaal mijn.cromvoirtse.nl heeft De Cromvoirtse de mogelijkheden voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X