Ontbraamdagen Tuwi leveren passende oplossingen op

We moeten afronden, we moeten afronden! Iedere plaatbewerker die met een laser-, plasma- of watersnijmachine uitslagen snijdt heeft het er over, maar iedereen heeft ook zo zijn eigen wensen. Tuwi liet vorige week de tijdens Costa ontbraamdagen in haar showroom in Winterswijk zien dat er voor iedere wens een passende oplossing is.

Volgens een strak schema werden twee dagen lang zo’n veertig klanten uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden van de slijp- en ontbraammachines van de Italiaanse fabrikant Costa, die door Tuwi in Nederland wordt vertegenwoordigd. Ze hadden allemaal hun eigen producten meegebracht om deze te laten slijpen. Zo kon Tuwi bij iedere bezoeker uitgebreid aandacht besteden aan diens eigen probleem en daar een gerichte oplossing voor aandragen.

Zo scherp als een mes
“Je kunt wel praten over het vervangen van handmatig slijpen door een machine”, zegt Ferdinand Bauhuis van Tuwi, “maar het is veel beter om het te laten zien. Dan zien de mensen pas echt wat voor oplossingen er mogelijk zijn. Vooral lasersnijmachines snijden tegenwoordig zo scherp, dat afronden vaak nodig is. De randen van plaatuitslagen zijn zo scherp als een mes, waardoor de mensen die er daarna mee moeten werken er zo maar hun handen aan open kunnen halen. Maar bovendien moeten de uitslagen naderhand vaak gecoat of gegalvaniseerd worden. Als de kanten afgerond zijn is er sprake van een betere hechting.”

Richtingloos slijpen
Tuwi had vier machines in de showroom staan, waarvan drie in werking en één om te demonsteren hoe eenvoudig het wisselen van de borstels en de slijpbanden gaat. De drie machines in werking waren van verschillende types en hadden verschillende uitrustingen, om de veelzijdige mogelijkheden goed te kunnen demonstreren.
Ook de speciale R-unit van Costa, waarmee richtingloos kan worden geslepen en waarmee de kanten en gaten van plaatuitslagen van een radius kunnen worden voorzien, werd uitgebreid gedemonstreerd. Deze verticale unit kan worden geïntegreerd in de Costa MD5, een universeel bewerkingscentrum voor het afbramen, slijpen en polijsten van ferro en non-ferro producten. Met ruimte voor drie interne units en één externe unit kan de MD5 klantspecifiek worden samengesteld uit meerdere slijpbanden, diverse soorten borstels en de XRS borstelunit. Met de inzet van deze unit is deze machine als MD5 CR nu ook inzetbaar voor het ontbramen met schuurband en/of borstel en het aanbrengen van een grotere radius aan zowel de rand als aan de gaten van gesneden plaatuitslagen. In de verticale XRS borstelunit roteert zowel iedere borstel om zijn eigen as, als ook de disk waarop deze zijn gemonteerd. Daarnaast maakt de unit een oscillerende beweging, mede hierdoor garandeert Costa een perfecte afronding op alle kanten van elke geometrische vorm.

Namens Tuwi kijkt Ferdinand Bauhuis tevreden terug op de ontbraamdagen. “We hebben duidelijk interesse gewekt. Daarbij hadden we een aantrekkelijke huurkoop aanbieding, waarbij men tegen aantrekkelijke voorwaarden een jaar lang een machine kan proberen. Daarna kan men beslissen of men machine houdt of misschien wil inwisselen voor een zwaardere versie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Plaatbewerking

Outshape bezorgt Morgo feilloze uitslagen

25-05 Morgo Aluminium is leverancier van een uitgebreid assortiment aluminium producten voor de bouwsector en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?