Papierloos werken om te groeien

Toen Arnold Hofmeijer voor de eerste keer bij GS Metaal kwam, kwam daar net een pallet met papier binnen. Alles wat er bij het metaalbewerkingsbedrijf in Vriezenveen kon worden geprint, werd ook geprint. En voor alles was er een ordner om het te bewaren. Bedrijfseconoom Hofmeijer wilde dat anders gaan doen: digitaliseren en daarmee papierloos werken. Hij is er mee begonnen en boekt ook zeker resultaten, maar loopt wel achter in de tijd. “Want digitaliseren is heel wat anders dan een nieuwe machine in gebruik nemen.”

GS Metaal telt 40 medewerkers en de belangrijkste activiteiten zijn lasersnijden, kanten, lassen, montage en wat kleinere bewerkingen. Arnold Hofmeijer is er in 2017 ingestapt. GS Metaal valt tegenwoordig onder de MaatHof Holding, waar hij samen met Jan van de Maat eigenaar van is.

Samenwerking met Trumpf en Axoom
GS Metaal heeft een groeidoelstelling voor ogen die gerealiseerd moet worden door overname en autonome groei. Eén overname is inmiddels gerealiseerd: sinds 1 januari 2019 is ook Broeze Nijverdal, dat staalconstructies maakt, onderdeel van MaatHof Holding. De autonome groei van GS Metaal willen Hofmeijer en Van de Maat realiseren met behoud van vakmanschap. Het bedrijf wil een voorloper zijn op het gebied van digitalisering en is daarvoor een samenwerking aangegaan met machineleverancier Trumpf en het digitale productieplatform voor de industrie Axoom, dat een onderdeel is van Trumpf. Naast deze partijen doen ook andere partners mee, zoals Jan Bruggink van Attributes, specialist in het slimmer maken van organisaties om deze geschikt te maken voor de vierde industriële revolutie. GS Metaal wordt een Experience Center. “We zijn bezig de fabriek om te vormen naar een digitale omgeving, die ook een testcentrum voor Axoom gaat zijn”, vertelde Hofmeijer onlangs op bijeenkomst ‘De papierloze fabriek’ van Teqnow en de Federatie Metaalplaat (FDP) in Nieuwegein.

Papierloos werken om te groeien

De operators werken met tablets voor zaken als in- en uitklokken, gereed melden, tekeningen inzien en afkeurmeldingen.

Digitaliseringsproces gestart
Het digitaliseringsproces bij GS Metaal is in 2018 van start gegaan. Hofmeijer is begonnen met het vervangen van het ERP-systeem, het gaan gebruiken van de programmeersoftware van Trumpf en het installeren van een MES-systeem. Die drie pakketten zijn onderling met elkaar verbonden. “Vooral om geen dubbel werk meer te doen”, aldus Hofmeijer. Een essentieel onderdeel van de veranderingen was ook de introductie van een lean strategie in de fabriek. En dus papierloos werken. De operators werken met tablets. Zaken als in- en uitklokken, gereed melden, tekeningen inzien en afkeurmeldingen gaan allemaal via de tablets. Ook de hele administratie wordt gedigitaliseerd. “Het zou raar zijn om de werkplaats wel te digitaliseren en dit niet op de administratie te doen”, aldus Hofmeijer. Te meer daar het best een lastige stap is voor de medewerkers. Zij worden daarom voortdurend meegenomen in de veranderingen. Dat doet GS Metaal onder meer door periodiek update sessies te houden voor iedereen. Dat zijn maandelijkse bijeenkomsten in de kantine. Daar wordt verteld wat de stand van zaken is; wat er goed is gegaan, maar zeker ook wat er niet goed is gegaan.

Drempel om van papier af te stappen
En zeker niet alles gaat goed. “We lopen achter in de tijd”, aldus Hofmeijer. “Want digitaliseren is heel wat anders dan een nieuwe machine operationeel krijgen. Als het niet loopt omdat er ergens een bug zit, moet je die er uithalen. Anders stopt het proces gewoon.” Toch worden de tekeningen digitaal in de fabriek aangeleverd en via de tablets afgehandeld. Het enige papier dat nog nodig is, zijn de barcodestickers met alle informatie op de laserdelen, Althans, dat is de ideale situatie die GS Metaal voor ogen heeft. “Maar het blijkt toch nog een drempel te zijn om van het papier af te stappen”, aldus Hofmeijer. “Het moet allemaal nog wat stabieler worden. Dus nee, we zijn nog niet van het papier af. We willen de mensen daar langzaam naar toe laten groeien.”

Machinedata uitlezen en analyseren
Er staan GS Metaal daarnaast nog wel een aantal dingen te doen. Op de agenda staat onder meer het ontkoppelen van de orders: Hofmeijer wil van per project naar per regel gaan lasersnijden om de werkvoorraad te verminderen, wat past in de QRM aanpak. Nog dit jaar wordt een webportal in gebruik genomen en ook wil GS Metaal meer offline gaan programmeren en real-time KPI’s zichtbaar maken. Ook wordt overwogen van barcodes over te schakelen naar NFC (contactloze communicatie voor zeer korte afstanden met gebruik van NFC-tags die bestaan uit een microchip met daaromheen een antenne) omdat de kwaliteit van de barcodestickers geleidelijk aan minder wordt als ze over een bank schuiven. “En we gaan nog wel meer doen wat we nu nog niet weten”, zegt Hofmeijer. Hij denkt daarbij onder meer aan het opzetten van een track & trace systeem waarmee onderdelen niet alleen kunnen worden gevolgd, maar ook makkelijk en snel kunnen worden gevonden in de eigen fabriek.

Productiviteit omhoog
Digitalisering en papierloos werken is voor GS Metaal geen doelstelling op zich. Het is een middel dat in het teken staat van de groeidoelstelling. De productiviteit van GS Metaal moet met 30 procent omhoog. Dat gaat gepaard met stevige investeringen, waarbij Hofmeijer rekent met een terugverdientijd van 3 jaar.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Bedrijf en Economie

Mkb op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

30-11 De marktverkenning had tot doel inzicht te krijgen in hoe bereikbaar het Smart Connected…

3D

Trumpf versterkt AM-divisie

24-11 Trumpf had deze stap vorig jaar al aangekondigd. Tot dusverre heeft het bedrijf 55…

Plaatbewerking

Trumpf EdgeLine Bevel snijdt laskanten en verzinkingen

08-11 De technologie is compatibel met standaard Trumpf-lasersnijmachines en stelt gebruikers in staat om laskanten…

Plaatbewerking

Trumpf verlaagt drempel voor laserlassen

01-11 Veel bedrijven in de plaatwerksector vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, dat zowel veel…

Plaatbewerking

Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Komst van nieuwe pons-/lasermachine is opmaat voor automatiseringsslag bij DMI

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X