Precisie ontmoet digitalisering bij Haimer

Onder het motto ‘Precision Engineering meets Digitization’ zal de Haimer Group op de AMB in Stuttgart demonstreren hoe modern gereedschapsbeheer werkt: met hoogwaardige, procesbetrouwbare componenten, met continue digitalisering voor volautomatische gereedschapsvoorinstelling en veilige overdracht van digitale gereedschapsgegevens tot aan de bewerkingsmachine.

De Automation Cube van Haimer is ontwikkeld om het krimpen en voorinstellen van gereedschappen te automatiseren.

Haimer is een systeemaanbieder van complete gereedschapsbeheeroplossingen. De basis is het hoogwaardige productassortiment, dat zich uitstrekt van een grote variëteit aan gereedschapshouders, krimp- en balanceertechnologie, gereedschapvoorinstelapparatuur tot hardmetalen frezen en 3D-sensoren. Voor Haimer ligt de toekomst van gereedschapsbeheer in continue digitalisering en automatisering. Daarom heeft de onderneming haar apparatuur consequent Industry 4.0-ready ontworpen om het ontwerp van automatiseringscellen te ondersteunen.

Automation Cube

Als voorbeeld zal Haimer een geavanceerde versie van zijn Automation Cube tonen, die kan worden gebruikt om snijgereedschappen automatisch te krimpen en voorin te stellen. Een cobot zal de handlingtaken uitvoeren en zo het krimpproces ondersteunen, evenals het meetproces van gereedschappen met een nauwkeurige herhaalbaarheid. De cel is schaalbaar volgens de eisen van de klant. Dit betekent dat verschillende elementen uit het Haimer krimp-, voorinstel- en balanceertechnologieprogramma in de Automation Cube kunnen worden geïntegreerd.

De Automation Cube wordt aangestuurd door de Haimer DAC (Data Analyzer and Controller). Haimer gebruikt dit digitale gereedschapsbeheersysteem voor haar eigen gereedschapskamer. Het systeem maakt een eenvoudige en continue uitwisseling van gereedschapsgegevens mogelijk tussen de individuele toolroom stations of apparaten en het bedrijfsnetwerk.

Een sleutelcomponent in deze nieuwe oplossing is de identificatie van Haimer gereedschapshouders, hetzij door geïntegreerde RFID data chips of door QR of Data Matrix codes (die kunnen worden gelezen en geanalyseerd door verschillende systemen via een scanner). Dit maakt een unieke identificatie van het complete gereedschap mogelijk. De gebruiker stuurt het hele proces alleen door te klikken en te bevestigen of door waarden over te dragen. Aangezien geen manuele invoer vereist of mogelijk is, is er ook geen risico op valse invoer en dus ook geen risico op botsingen.

Stand-alone HRFID uitleesterminal

Voor het eerst op een beurs te zien is de nieuwe stand-alone HRFID uitleesterminal van Haimer Microset. Hiermee kunnen de op een RFID-chip opgeslagen gereedschapsgegevens, zoals de lengte en diameter, alsmede de resterende standtijd van het complete gereedschap, worden uitgelezen en weergegeven. Bovendien helpt het om eenvoudig te identificeren welke onderdelen nog kunnen worden bewerkt met het gereedschap. De Microset-dataterminal kan eenvoudig en kosteneffectief worden aangesloten op bestaande werktuigmachines. Een interface met de machinebesturing maakt een directe gegevensoverdracht mogelijk.

De terminals zijn ook optimaal te plaatsen naast machines die al zijn uitgerust met RFID-lezers. De terminal kan bijvoorbeeld functioneren als een eenvoudige uitleesterminal en naast een gereedschapswagen dicht bij de machine worden geplaatst, zodat de data op elk moment kan worden geraadpleegd.

RFID-leesterminals kunnen ook de capaciteit in de gereedschapsruimte verhogen, zodat hoogwaardige voorinstelapparaten niet worden bezet door het uitlezen van RFID-gegevens. Bij de HRFID worden de beschikbare gegevens overzichtelijk op een apart scherm getoond, zodat direct duidelijk is of een gereedschap zijn standtijd heeft bereikt en moet worden vervangen.

Een hoogtepunt in het productportfolio van Haimer is het uitgebreide assortiment van slijpschijfhouders.

Een hoogtepunt in het productportfolio van Haimer is het uitgebreide assortiment van slijpschijfhouders.

Houders voor slijpschijven

Naast alle toekomstgerichte ‘digitale’ ontwikkelingen presenteert Haimer op zijn stand ook talrijke innovaties en verbeteringen van het standaardportfolio. De innovaties omvatten extra slanke krimphouders en Mini Shrinks met SK40 en SK50 interfaces, evenals conische gereedschapshouders met face contact, die een grotere stabiliteit bieden door extra ondersteuning op de flens.
Een ander hoogtepunt is het uitgebreide assortiment van slijpschijfhouders voor de hoognauwkeurige multitasking machines, die niet alleen frezen en draaien maar ook slijptechnologie omvatten. Deze gereedschapshouders zijn verkrijgbaar als monoblock of modulaire versies met één of vier spanschroeven.

Een overeenkomstig aanbod is ook beschikbaar voor HSK-A100- en PSC63-versies met de optie van een efficiënte koeloplossing. Bovendien levert Haimer speciale slijpschijfbokken voor opspandiameters van 56 mm tot 280 mm en biedt het ook efficiënte koeloplossingen voor de slijpschijven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Beurshallen AMB 2024 weer volledig bezet

04-12 “Het huidige aantal standregistraties is een duidelijke indicatie van het belang van AMB voor…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

Sleutelspelers al aan boord bij AMB 2024

12-06 Snel zijn loont: voor het eerst kunnen exposanten die hun stand boeken vóór 30…

Verspanen

Met Haimer naar Smart Factory

13-04 Hiermee kan het bedrijf de synergie tussen deze producten live demonstreren en zo bedrijven,…

Verspanen

Voorinstelapparaat is sleutel tot precisie

07-12 Tijdens de Precisiebeurs medio november bracht Special Tools Benelux, de Nederlandse vertegenwoordiging van Nikken,…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Verspanen

Terugblik AMB: Uitpuilende beurshallen tonen verspaningshighlights in overvloed

22-11 Tussen alle drukte door is het de redactie van Verspaningsnieuws toch gelukt om de…

Verspanen

AMB maakt inspirerende comeback

19-09 De beursorganisatie spreekt van een vrolijk en inspirerend evenement. De 1238 exposanten van over…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?