Projectteam Verspanen 4.0 maakt debuut op TechniShow

Snel en betrouwbaar producten van een uitstekende kwaliteit maken en daar ook nog eens een goede boterham mee verdienen. Dat is de droom van iedere verspaner. Maar het is niet eenvoudig dit te realiseren. Want om perfect te verspanen moeten alles kloppen. En dat is precies waarmee het Projectteam Verspanen 4.0 zich bezighoudt.

De partners van dit projectteam presenteren zich in een fraaie stand in hal 8 van de TechniShow. Ze laten daar de resultaten zien van enkele projecten die ze al hebben uitgevoerd en geven inzicht in projecten die op stapel staan. De oorsprong van het projectteam ligt in het High Tech Platform van Mikrocentrum in Eindhoven. Enkele leden van dit platform stelden vast dat veel verspaners onvoldoende oog hebben voor alle processen/aspecten die van invloed zijn op het verspanen. Denk hierbij bijvoorbeeld niet alleen aan de machine, maar ook aan programmeren, gereedschappen, materialen en koelsmeermiddelen. Hierdoor laat de sector kansen liggen. Het Projectteam Verspanen 4.0 pakt dit nu op in de vorm van projecten. Het team telt de volgende leden: 2-S, Alumeco, CNC Consult, Innovar, Ko-Ar, Mikrocentrum, Metel, Machinno, Mitutoyo, Seco, Teclab en Van den Akker Fluid Service. Samen beheersen zij ‘alle takken van sport’ die voor het verspaningsproces van belang zijn. Hierdoor hebben ze alles in huis om gerichte projecten uit te voeren.

Verspanen 4.0

Er zijn al drie projecten uitgevoerd, waarbij met name de rol van koelvloeistoffen is onderzocht.

Invloed koelsmeermiddelen
Er zijn al drie projecten uitgevoerd, waarbij met name de rol van koelvloeistoffen is onderzocht. Allereerst zijn de krachten gebundeld om onder de titel ‘Verspanen: Criteria voor een perfect product’ antwoord te krijgen op de vraag welke invloed vloeibaar gereedschap heeft op verspanende eigenschappen, gereedschapstandtijd en oppervlaktekwaliteit. De resultaten waren dermate interessant dat een tweede project volgde. In het project ‘Anodiseercriteria bij een perfect verspaand aluminium product’ werden de invloeden onderzocht van koelsmeermiddelen op de anodiseerlaag. Het derde project ‘EUV en 24/7 produceren’ had vooral betrekking op de nieuwe generatie EUV machines van chipmachinefabrikant ASML, die extreem hoge eisen stelt aan de reinheid van verspaande producten. Belangrijke factoren binnen dit onderzoek waren 24/7 productie en negatieve invloeden op reiniging, uitstoken en de RGA meting voor Grade II reinheid.
Al deze drie projecten presenteert het Projectteam Verspanen 4.0 op de TechniShow. Het volgende komt er ook al aan: op 7 mei start het project freesstrategieën. Onderzocht zal worden wat moderne freesstrategieën, die onder verschillende benamingen in de markt worden gepresenteerd, opleveren ten opzichte van de klassieke verspaningsmethoden.
Er is een stappenplan gemaakt om de komende jaren nog meer projecten uit te voeren en de kennis die daarmee wordt opgedaan breed te verspreiden onder verspaners. “Zo willen we stap voor stap het optimale Verspanen 4.0 creëren”, zegt projectleidster Karin Mous.

Projectteam Verspanen 4.0, hal 8, stand A072

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

15-07 Na een onzekere periode waarin de 2020-editie van Kunststoffen niet door kon gaan, zijn…

Bedrijf en Economie

Mikrocentrum heeft vertrouwen in doorgang evenementen in najaar

01-07 Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum: “Op dit moment hebben wij…

Bedrijf en Economie

Bert-Jan Woertman nieuwe directeur Mikrocentrum

03-06 “Nu de organisatie in alle opzichten klaar is om een nieuwe fase in te…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

19-04 Na een onzekere periode waarin de 2020 editie van Kunststoffen niet door kon gaan,…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion geannuleerd

17-04 “We hebben ons als organisator zo lang mogelijk volledig ingezet om een veilige en…

Bedrijf en Economie

Directeur Geert Hellings vertrekt bij Mikrocentrum

01-03 Geert Hellings heeft meer dan 18 jaar leidinggegeven aan de kennis- en netwerkorganisatie voor…

Automatisering

Whitepaper over Artificial Intelligence

15-02 Wat is Artificial Intelligence en waarom wordt het steeds belangrijker voor de industrie? Dat…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X