Q-fin demonstreert complete machinelijn

0
17

Q-fin presenteert zich op de Euroblech met een A-merk machines voor ontbramen, slijpen en afronden. “De Euroblech is dé wereldbeurs voor plaatbewerking. Daar willen we ons dan ook presenteren op het wereldtoneel”, zegt Anton Bax van Q-fin. “Om ook buiten Nederland voet aan de grond krijgen, zullen we een dealernetwerk moeten opbouwen. Dat is een belangrijk doel van onze deelname.”

In vergelijking met de meeste andere fabrikanten van ontbraam- en afrondmachines is Q-fin een klein bedrijf. Toch heeft het bedrijf volgens Bax alles in huis om zichzelf als een A-merk bovenin de markt van ontbraammachines te plaatsen. In Q-fin zijn de kracht van dertig jaar ervaring in slijp- en ontbraamtechniek en meer dan 25 jaar ervaring in plaat- en constructiewerk gebundeld. “Onze machines ontbramen en ronden metalen onderdelen sneller af dan wie dan ook.” Bax wijst ook op de kwaliteit van de machines; de technieken die worden toegepast en de materialen die worden gebruikt. Het zijn machines van West-Europese kwaliteit, die worden gebouwd in Bergeijk. Er worden uitsluitend A-componenten toegepast, de machines zijn eenvoudig te bedienen.

Nieuwe ontwikkelingen
Q-fin beschikt inmiddels over een interessante lijn machines, die telkens wordt uitgebreid. Het begon 3 jaar geleden met de Fierde 2 voor het ontbramen en slijpen van kleinere werkstukken tot 200 mm breed en een uit RVS vervaardigde natwerkende afzuiginstallatie, om alle machines doelmatig en veilig af te zuigen. Snel daarna kwamen de Fierde XL, een 200 mm brede ontbraammachine met drie stations om een nog hogere snelheid in het kantenbreken te behalen, en de F1200, een 1200 mm brede machine om grote brede delen te ontbramen.

TopGrinder met freeskop
Vorig jaar werd de semiautomatische ontbraammachine TopGrinder geïntroduceerd. Deze handbediende ontbraammachine is toepasbaar voor diverse bewerkingen zoals slijpen, ontbramen en polijsten. Deze Topgrinder is nu verder doorontwikkeld door hem uit te rusten met een freeskop. Door de combinatie met een freeskop is het op een veilige en snelle manier mogelijk een grote radius en laskanten aan producten te maken. “De markt vraagt steeds grotere afrondingen om staal voor te bereiden op poederdekking en zinkdekken”, aldus Bax. “R2 + is eerder een norm dan een uitzondering geworden. Voor deze freeskop is R2 geen probleem. De eerste praktijktesten die we hebben gedaan pakken fantastisch uit. Door de stabiele ophanging is het frezen ineens heel eenvoudig en vergt het maar weinig inspanning.”

Een andere nieuwe ontwikkeling is de SkipJoint. Dit is een machine om de microjoint van bijvoorbeeld laserwerkstukken te verwijderen. Het gebruik van microjoint verbindingen (waarbij een product nog verbonden blijft aan het restmateriaal door een klein deel niet te lasersnijden) levert voordelen op in het productieproces, maar de kleine braam aan de contour is vaak niet gewenst bij een mooie finish. Met de SkipJoint zijn deze microjoints veilig, snel en met lichte inspanning te verwijderen.
Op de Euroblech worden Nederlandse klanten ontvangen door Jeroen Carmiggelt van Carmitech, die Q-fin op Nederlandse markt vertegenwoordigd.

Q-fin
Hal 13, stand G71